• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №15(129) | 10.10.2023 р.

Сто двадцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №15(129) | 10.10.2023 р.
Це – п'ятнадцятий з початку року (сто двадцять дев’ятий загалом та тридцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • визначимося, чи є обʼєктом оподаткування для резидента Дія Сіті надана поворотна допомога;
  • підкреслимо, коли вперше потрібно застосовувати оновлену форму розрахунку частини чистого прибутку;
  • зʼясуємо, чи збільшувати фінрезультат на суму наданої безповоротної допомоги нерезиденту;
  • зазначимо, що Комітет ВРУ рекомендує нардепам підтримати тимчасове подвійне оподаткування прибутків банків;
  • наведемо нюанси коригування фінрезультату у разі проведення контрольованих операцій;
  • дізнаємося, чи враховуються кредити та депозити при визначенні критеріїв контрольованої операції.
Гарного вам читання!
 

Чи є обʼєктом оподаткування для резидента Дія Сіті надана поворотна допомога?

Податківці підкреслили, що до об’єкта оподаткування резидента Дія Сіті включається сума наданої резиденту/нерезиденту поворотної/безповоротної фінансової допомоги, (у т. ч. вартість безоплатно наданого майна (робіт, послуг)).

Коли вперше потрібно застосовувати оновлену форму розрахунку частини чистого прибутку?

Розрахунок за оновленою формою має подаватися за підсумками 2023 року у встановлені терміни. При цьому платники дивідендів на державну частку можуть подавати уточнюючий розрахунок за новою формою з 01.01.2024.
Нагадаємо, що форма Розрахунку доповнена полем «Наявність додатків», у якому проставляється позначка «+» у разі подання Додатка ВП до рядків 17 – 20, 22 – 22.1 Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку. Аналогічні зміни має Додаток ВП до рядків 17 – 20, 22 – 22.1 Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку. Про це все ми писали тут.

Чи збільшувати фінрезультат на суму наданої безповоротної допомоги нерезиденту?

У підкатегорії 102.01 "ЗІР" податківці вказали, що фінансовий результат до оподаткування збільшується відповідно до:
  • пп. 140.5.10 ПКУ на суму такої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), – якщо нерезидент не сплачує податок на доходи нерезидента з джерелом їх походження з України з суми безповоротної (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) фінансової допомоги, відповідно до міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування;
     
  •  пп. 140.5.5-1 ПКУ на суму 30 відс. вартості безоплатно наданих товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг нерезиденту, зареєстрованому у державі (на території), включеній до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ, або нерезиденту, організаційно-правова форма якого включена до переліку затвердженого КМУ відповідно до пп. «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, – якщо не досягнуті вартісні критерії для визначення операцій контрольованими.

Нюанси коригування фінрезультату у разі проведення контрольованих операцій

Податківці зауважили, що коригування (збільшення) фінансового результату до оподаткування можливе тільки за підсумками податкового (звітного) року, коли остаточно ідентифікуються господарські операції як контрольовані або неконтрольовані, з дотриманням вимог пп. 39.2.1.7 ПКУ.

Тимчасове подвійне оподаткування прибутків банків: ВРУ рекомендують прийняти у І читанні закон

29 вересня на черговому засіданні Комітету ВРУ з податкової політики було розглянуто законопроєкт №9656-д про додаткове оподаткування надприбутків банків та прийнято рішення рекомендувати прийняти ВРУ його у І читанні.
Він наголосив, що після консультацій з НБУ та Мінфіном для уникнення створення нового виду податку підготовлено нову версію.
Так, за пропозицією НБУ запроваджується подвійна ставка податку на прибуток (замість 18% буде 36%). За оцінкою колег, фіскальний ефект буде такий самий, як і в основному: +10 млрд грн на рік.  Гроші пропонується спрямувати до загального фонду бюджету та на оборону країни. Передбачається, що податок на надприбуток діятиме протягом 2024 – 2025 років.

Чи враховуються кредити та депозити при визначенні критеріїв контрольованої операції?

Одеські податківці зазначили, що суми наданих (отриманих) кредитів, депозитів, позик, поворотної фінансової допомоги, а також суми внесених (отриманих) у грошовій формі інвестицій та нарахованих (виплачених) у грошовій формі дивідендів не враховуються при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення.
При цьому сума нарахованих процентів за такими операціями підлягає врахуванню при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій. Крім того, у розрахунку вартісного критерію враховуються суми наданих інвестицій, внесених у відмінній від грошової форми, наданої (отриманої) безповоротної фінансової допомоги та дивідендів на користь нерезидентів, виплачених у формі відмінній від грошової.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»