• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №06(139) | 24.04.2024 р.

Сто тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №06(139) | 24.04.2024 р.
Це – шостий з початку року (сто тридцять девʼятий загалом та сороковий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зупинимося на правилах заповнення додатку Дія до декларації з податку на прибуток;
  • наведемо правила заповнення таблиці 1 додатка ПН декларації з податку на прибуток;
  • дізнаємося, як відкоригувати зазначене у декларації з податку на прибуток МПЗ за 2022 рік;
  • зʼясуємо, що таке ефективна ставка податку на прибуток та коли її застосовувати;
  • зауважимо, що ДПСУ видала інформаційний лист про контрольовані іноземні компанії.
Гарного вам читання!
 

Заповнення додатку Дія до декларації з податку на прибуток: інформаційний лист ДПС №4

ДПСУ надала Інформаційний лист № 4/2024, який присвячено окремим запитанням, що виникають у процесі застосування платниками податків режиму Дія Сіті, особливостям оподаткування, подання та заповнення звітності, зокрема Додатку ДІЯ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, тощо.
У листі ви дізнаєтеся відповіді на питання щодо:
  • порядку оподаткування окремих операцій резидентів Дія Сіті податком на прибуток підприємств та ПДВ;
     
  • порядку оподаткування ПДФО операцій резидентів Дія Сіті на особливих умовах.
Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

Заповнення таблиці 1 додатка ПН декларації з податку на прибуток: розʼяснення від ДПС

Податківці у підкатегорії 102.06 «ЗІР» зазначили, що якщо під час виплати доходу нерезиденту податок не був утриманий та сплачений до бюджету, платник податку повинен подати уточнюючу декларацію.
У разі подання уточнюючої декларації сума штрафу вказується в рядку 34 Декларації, з одночасним заповненням Додатка ПН.
При цьому при заповненні таблиці 1 Додатка ПН, у разі якщо під час виплати доходу нерезиденту податок не був утриманий та не сплачений до бюджету, сума податку до сплати розраховується за формулою згідно з абзацом третім пп. 141.4.2 ПКУ та вказується у графі 7.

Як відкоригувати зазначене у декларації з податку на прибуток МПЗ за 2022 рік?

Податківці у підкатегорії 102.25 «ЗІР» зауважили, що платники податку, які до дати набрання чинності Законом № 3050-ІХ, визначили та задекларували в декларації мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік, можуть відкоригувати задекларовані суми (у т. ч. якщо вже подано та оприлюднено річну фінансова звітність разом з аудиторським висновком за 2022 рік), шляхом подання уточнюючої Декларації за 2022 рік.
При цьому платники податку, які відповідно до Закону № 996 зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, можуть подати доповнення до Декларації з відповідним поясненням, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в Декларації, яке буде використано ДПС при аналізі показників такої Декларації. 

Що таке ефективна ставка податку на прибуток та коли її застосовувати?

Податківці з Офісу великих платників розповіли, як розраховується ефективна ставка податку на прибуток з метою виконання умови, на підставі якої оподаткований прибуток КІК звільняється від оподаткування.
Так, для цілей ст. 39-2 ПКУ ефективна ставка податку на прибуток розраховується шляхом ділення суми витрат зі сплати податку на прибуток підприємств на суму прибутку до оподаткування за даними фінансової звітності за відповідний календарний рік та множення на 100 відсотків.

ДПСУ видала інформаційний лист про контрольовані іноземні компанії

17 квітня ДПС видала та опублікувала інформаційний лист №3/2024. У ньому розглянуто практичні питання тлумачення окремих норм про контрольовані іноземні компанії, щодо яких платники податків найчастіше звертаються до контролюючих органів.  
У листі розʼяснено особливості подання звітів про контрольовані іноземні компанії, надано відповіді на поширені запитання, які виникають у платників у процесі звітування тощо.
Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»