• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №08(141) | 13.06.2024 р.

Сто сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №08(141) | 13.06.2024 р.
Це – восьмий з початку року (сто сорок перший загалом та сорок другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зауважимо, що 10 червня – граничний строк для подання фінзвітності за 2023 рік разом з аудиторським звітом до ДПС;
  • дізнаємося, як заповнювати оновлений додаток ТЦ до декларації з прибутку;
  • нагадаємо, чи підлягають податковій амортизації безоплатно отримані ОЗ;
  • розкажемо, за який період вперше будемо звітувати з податку на прибуток за квітневою зміною до декларації;
  • зазначимо, що у разі відсутності ТТН не буде й витрат щодо перевезення товарів.
Гарного вам читання!
 

Немає ТТН – немає й витрат щодо перевезення товарів

Товарно-транспортна накладна є документом, який складається вантажовідправником для оформлення перевезень вантажів відповідно до укладеного договору і використовується для проведення остаточних розрахунків за надані послуги з перевезення вантажів.
Оформлена товарно-транспортна накладна має бути у водія транспортного засобу під час здійснення перевезень вантажів за договором перевезення. 
Саме тому у разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу платник податків при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухобліку не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Про це ми писали тут.

10 червня – граничний строк для подання фінзвітності за 2023 рік разом з аудиторським звітом до ДПС

10 червня 2024 року було останнім днем подання: 
  • річної фінансової звітності за 2023 рік, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, платниками податку на прибуток, які відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом (п. 46.2 ПКУ ); 
     
  • уточнюючого розрахунку до річної податкової декларації за податковий (звітний) 2023 рік, якщо показники оприлюдненої разом з аудиторським звітом річної фінансової звітності зазнали змін та вплинули на показники раніше поданої річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств (п. 46.2 ст. 46п. 50.1 ПКУ ).
Але,  як зауважували раніше у ДПС, платники податку на прибуток звільняються від відповідальності за неподання до 10 червня 2024 року річної фінзвітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом. Виконати цей обовʼязок треба протягом трьох місяців після закінчення ВС. Тобто можна подати звітність й пізніше 10 червня. Це не буде порушенням.

Як заповнювати оновлений додаток ТЦ до декларації з прибутку?

ДПС навела основні зміни до додатку ТЦ, а саме:
 
– графи 5 та 6 – доповнено інформацією щодо необхідності зазначення не лише контрактів (договорів), а і змін до них, які підтверджують узгодження сторонами суттєвих умов КО, зокрема характеристик ціни товарів, обсягу, умов постачання, оплати та відповідальності сторін операції (приклад заповнення граф 5 та 6 наведено в інфографіці);
 
– графа 16 – з метою розмежування інформації стосовно сторони, що досліджується на резидента та нерезидента при продажу товарів (робіт, послуг), змінено назву графи (мінімальне значення діапазону цін / рентабельності для резидента та максимальне значення діапазону рентабельності для нерезидента);
 
– графа 18 – з метою розмежування інформації стосовно сторони, що досліджується на резидента та нерезидента при придбанні товарів (робіт, послуг), змінено назву графи (максимальне значення діапазону цін / мінімальне значення діапазону рентабельності для резидента та максимальне значення діапазону рентабельності для нерезидента);
 
– додано нові графи, в яких відображається інформація щодо:
  • графа 17.1 – ціни або показника, що коригується при продажу товарів (робіт, послуг);
  • графа 17.2 – кількості або обсягу, що коригується при продажу товарів (робіт, послуг);
  • графа 17.3 – одиниці виміру при продажу товарів (робіт, послуг);
  • графа 19.1 – ціни або показника, що коригується при придбанні товарів (робіт, послуг);
  • графа 19.2 – кількості або обсягу, що коригується при придбанні товарів (робіт, послуг);
  • графа 19.3 – одиниці виміру при придбанні товарів (робіт, послуг).

Чи підлягають податковій амортизації безоплатно отримані ОЗ?

Запорізькі податківці підкреслили, що у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби, безоплатно отримані платником податку, тому такі основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку, підлягають податковій амортизації.
Порядок розрахунку амортизації основних засобів або нематеріальних активів для визначення об’єкта оподаткування наведено у пункті 138.3 ПКУ.

За який період вперше будемо звітувати з податку на прибуток за квітневою зміною до декларації?

Дніпровські податківці нагадали, що 05.04.2024 набрав чинності наказ Мінфіну від 06.03.2024 № 111 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств».
А за положеннями п. 46.6 ПКУ  платники податку на прибуток матимуть змогу подати Декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду – півріччя 2024 року.
Зауважимо, що за півріччя 2024 року у формі декларації має бути враховано зміни, які вносилися ще одним Наказом Мінфіну №6. Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»