• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №13(146) | 26.09.2024 р.

Сто сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №13(146) | 26.09.2024 р.
Це – тринадцятий з початку року (сто сорок шостий загалом та сорок сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • розкажемо, як зміниться форма розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку;
  • зʼясуємо, які правила сплати авансового внеску з податку на прибуток діють у разі виплати дивідендів за неповний рік;
  • розповімо про вимоги ДПС до платників податку на прибуток щодо видів діяльності;
  • проінформуємо, що ВРУ у І читанні прийняла зміни для окремих платників податку на прибуток;
  • розглянемо позицію НБУ щодо підвищення податку на прибуток банків;
  • нагадаємо, коли та в якій формі необхідно подати звіт про ТЦУ за 2023 рік.
Гарного вам читання!
 

Зміниться форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку

4 вересня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку».
Розроблено зміни з метою приведення форми до норм законів:
  • від 22.02.2024 №3587-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного Управління», який набрав чинності 08.03.2024. Ним передбачено, що госптовариства, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, повинні здійснювати розподіл консолідованого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності, відображений у консолідованій річній фінзвітності, підтвердженій незалежним аудитором та сплачувати дивіденди до держбюджету не пізніше 30 липня року, що настає за звітним;
     
  • від 09.05.2024 №3706-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану», який чинний з 01.07.2024. Ним передбачено, що госптовариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, набуті в результаті примусового відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану, та акціонером (учасником) яких є госптовариство, у статутному капіталі якого 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, сплачують дивіденди безпосередньо до держбюджету України у строк не пізніше 1 липня року, що настає за звітним.
У зв’язку з цим форма Розрахунку та додаток ВП до  рядків 17-20, 22-22.1 Розрахунку приводяться у відповідність до положень законів №3587, №3706 із доповненням їх додатковими показниками та інформацією, яка відображається  платниками дивідендів на державну частку.

УВАГА! ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт щодо підвищення податків з 1 жовтня

17 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Серед іншого, ним передбачається:
  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Але бізнес не підтримує цю зміну, оскільки вважає, що це ще більше переведе трудові відносини в «тінь»;
     
  • ⁠підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано військовий стан; 
     
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ; 
     
  • збільшення ставки податку на прибуток фінустанов до 50%;
     
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС.

Правила сплати авансового внеску з податку на прибуток у разі виплати дивідендів за неповний рік

Податківці з Офісу великих платників податків повідомили, що ДПС України листом від 05.03.2024 №6165/7/99-00-04-03-02-07 надано роз'яснення щодо авансового внеску з податку на прибуток, сплаченого у зв’язку з нарахуванням/сплатою податку, в т.ч. у разі виплати дивідендів за неповний рік.
Так от, якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об'єкта оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачуються дивіденди. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

ДПС просить платників податку на прибуток привести у відповідність види діяльності

Запорізькі податківці роз'яснили про необхідність правильного визначення платниками податків видів економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності України та приведення у відповідність видів діяльності, зазначених в деклараціях з податку на прибуток (інших податкових деклараціях) згідно фактичних видів економічної діяльності.
ПКУ не передбачено прямої норми щодо притягнення до відповідальності суб’єкта господарювання, який не змінив з 01.01.2014 види економічної діяльності на основі КВЕД ДК 009:2005 на аналогічні види діяльності на основі КВЕД ДК 009:2010.
При цьому види економічної діяльності, що були визначені на основі КВЕД ДК 009:2005, рекомендується замінити на аналогічні види діяльності на основі КВЕД ДК 009:2010 шляхом внесення змін до ЄДР.

НБУ критикує підвищення податку на прибуток банків до 50%

За словами Пишного, НБУ вважає занадто ризикованим чергове підвищення податку на прибуток банків до 50% та має намір оголосити пакет рішень, який забезпечить розширення покриття банками дефіциту бюджету через купівлю облігацій внутрішньої держпозики, уникаючи емісії.
На думку глави НБУ, ризики від підвищення податку на прибуток до 50% для розв'язання завдання фінансування дефіциту та стабільного зростання кредитування будуть більшими, ніж користь.

І наостанок - аналітика від редакції

На що треба звернути увагу при складанні Звіту про контрольовані операції за 2023 рік та за якою формою звітувати? В який строк слід відзвітувати? В яких розмірах штрафують за неподання звіту? Про це все ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь