• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №01(132) | 10.01.2024 р.

Сто тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №01(132) | 10.01.2024 р.
Це – вже сто тридцять другий загалом (перший у 2024 році та тридцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • розкажемо, що передбачено Нацстратегією доходів по реформуванню ЄП;
  • дізнаємося, які граничні суми доходів встановлено для «єдинників» І-ІІІ груп у 2024 році;
  • зʼясуємо, чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи здавати в суборенду нерухомість;
  • дізнаємося, коли відшкодування комплатежів буде доходом для «єдинників»-орендодавців;
  • зауважимо, що фізособи-«єдинники» у разі сплати ЄСВ за основним місцем роботи додаток 1 до декларації не подають.
Гарного вам читання!
 

Готуємося до масштабних податкових змін (але не зараз): ухвалено нацстратегію доходів

Ухваленою нацстратегією передбачено перегляд «спрощенки», введення прогресивної шкали ПДФО, скорочення податкових пільг, зокрема з податку на прибуток, та поступове підвищення акцизів до мінімальних ставок ЄС. Але це заплановано впровадити до 2027 року. 
Для юросіб 3 та 4 групи передбачено трьохрічний перехідний період, коли ставка поступово збільшуватиметься до звичайного податку на прибуток. Після завершення юрособи не зможуть перебувати на спрощеній системі.
Для ФОПів 2 та 3 групи заплановано:
  • одна об’єднана група - ставки будуть різними у проміжку  від 3% для торгівлі до 17% для деяких послуг. Підійматимуть поступово;
  • обов’язкове РРО (класичне чи програмне) для ФОПів 1 групи: скорочений перелік видів діяльності; 
  • податок з отриманого доходу, а не фіксований.
Для фермерів-фізосіб 4 групи:
  • для фізосіб базу оподаткування буде розширено зі стартом оподаткування на основі масової оцінки землі;
  • реєстрація і закриття ФОПа будуть автоматичними з відкриттям/закриттям банківського рахунку. Без окремої процедури реєстрації.

Які граничні суми доходів встановлено для «єдинників» І-ІІІ груп у 2024 році?

Львівські податківці зауважили, що ліміт доходів ФОПа на спрощеній системі оподаткування, який є граничною межею, у разі перевищення якої його можуть перевести на загальну систему оподаткування, прив’язаний до мінімальної заробітної плати. Тож у 2024 році ліміти будуть такими:  
  • для 1 групи – 1 185 700 грн (167 розмірів мінімальної зарплати);  
  • для 2 групи – 5 921 400 грн (834 розміри мінімальної зарплати);  
  • для 3 групи – 8 285 700 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати). 

Чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи здавати в суборенду нерухомість?

Податківці у підкатегорії 107.01.02 ЗІР зазначили, що фізична особа – підприємець, яка надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) та/або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати другу групу платників єдиного податку за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам єдиного податку та/або населенню. Докладніше про це - тут.

Фізособи-«єдинники» у разі сплати ЄСВ за основним місцем роботи додаток 1 до декларації не подають

Фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.
Якщо роботодавцем у звітному періоді єдиний внесок нараховувався та сплачувався у розмірі менше ніж мінімальний страховий внесок або не нараховувався та не сплачувався, то такі ФОПи зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше ніж мінімальна заробітна плата та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.
При цьому за місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 – проставляються нулі. Про це ми писали у новині.

Коли відшкодування комплатежів буде доходом для «єдинників»-орендодавців?

Закарпатські податківці вказали: якщо сплату комунальних платежів передбачено договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг «єдиннику» повністю включається до доходу від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду).
Якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем фізособі-«єдиннику», то сума цих платежів включається до доходу платника єдиного податку та оподатковується за обраною ним ставкою, за винятком «єдинників» другої групи. 
Сума, відшкодована орендарем комунальних платежів, що згідно з договором не включаються до орендної плати, у платника єдиного податку ІІ групи вважатиметься доходом, отриманим від виду діяльності, який не зазначено у реєстрі платників єдиного податку, і до такого доходу застосовується ставка ЄП у розмірі 15%.

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»