• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №10(13) | 20.11.2018 р.

Тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №10(13) | 20.11.2018 р.

Це – вже тринадцятий (і десятий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності.

У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • з'ясуємо, операції з якими резидентами Німеччини є контрольованими;
  • розповімо, як класифікувати операції з резидентами Латвії у 2018 році;
  • визначимо, яку інформацію про товар можуть запросити митники;
  • з'ясуємо деталі визначення кодів УКТ ЗЕД для імпортованих товарів;
  • розповімо про долю ПДВ у разі списання ЗЕД-заборгованості;
  • нагадаємо, що граничний строк розрахунків за ЗЕД-договором не переноситься.

Гарного вам читання!

***

 

Операції з резидентами Німеччини: коли вони є контрольованими?
В індивідуальній консультації від 30.10.2018 р. №4627/ІПК/04-36-12-48-11 дніпропетровські податківці розповіли про операції з резидентами Німеччини.

Зокрема, організаційно-правова форма GmbH & Co.KG резидента Федеративної Республіки Німеччина не підпадає під контроль з метою коригування прибутку, адже операції з такими контрагентами не є контрольованими. Такі резиденти Німеччини повинні бути непов'язаними особами та/або операції з ними не повинні здійснюватися через комісіонерів-нерезидентів.

При цьому, оскільки до Переліку №480 не включені резиденти Федеративної Республіки Німеччина з організаційно-правовою формою GmbH & Co.KG, то за операціями з такими контрагентами платник податку на прибуток не коригує свій фінрезультат за нормами пп. 140.5.4 ПКУ.

 

Контрольовані операції з резидентами Латвії у 2018 році
В ІПК від 19.10.2018 р. №4482/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці вкотре зазначили правила визнання операцій з резидентами країн, виключених з Переліку у 2018 році, контрольованими (зокрема, з Латвією).

Так, у разі здійснення у період з 01.01.2018 р. по 06.03.2018 р. господарських операцій з резидентами Латвії, за певних умов вони визнаватимуться контрольованими – саме у цей період. А саме, якщо:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за 2018 податковий (звітний) рік;

  • обсяг господарських операцій платника податків з таким контрагентом (визначений за правилами бухгалтерського обліку), перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків).

Податківці, як і раніше, вважають, що з 7 березня 2018 року операції з резидентами виключених країн не можуть вважатися контрольованими. Але цією ІПК слід користуватися з обережністю, адже вона призначена лише для того підприємства, яке її замовило.

 

Яку інформацію про товари можуть запросити митники?
Чернівецькі податківці навели норму ч. 22 ст. 356 МКУ. За нею з метою встановлення характеристик товару, необхідних для його митного оформлення, митники можуть затребувати з підприємств-виробників, суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та громадян:

  • техніко–технологічну документацію про склад;
  • фізико–хімічні властивості товарів;
  • інформацію про основні технологічні стадії їх виробництва та призначення.

 

Код УКТ ЗЕД імпортованого товару може відрізнятися від коду у митній декларації
Податківці в індивідуальній консультації від 25.10.2018 р. №4553/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, які реквізити податкової накладної є обов’язковими.

Для досвідчених платників ПДВ тут немає нічого нового. Але цікава думка податківців про те, що код імпортованого товару вказується в податковій накладній відповідно до коду, зазначеного в митній декларації, за якою здійснено його розмитнення, незалежно від зміни коду УКТ ЗЕД при митному оформленні наступних партій аналогічного товару.

Ми вважаємо, що це не так, і ці коди можуть відрізнятися. Детальніше про це читайте у нашому коментарі до зазначеної ІПК.

 

Кредиторську заборгованість за ЗЕД-договором списуємо, а ПК з ПДВ залишаємо
Дніпропетровські податківці нагадали, що при імпорті товарів датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є дата сплати ПДВ на митниці, а для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України - дата складення платником податкової накладної за такими операціями, за умови реєстрації такої ПН в ЄРПН.

Звертаємо увагу! Вичерпний перелік ситуацій, коли податковий кредит підлягає коригуванню, визначений у п. 192.1 ПКУ, і списання кредиторської заборгованості за ЗЕД-договором там не зазначено.

До того ж при списанні кредиторської заборгованості за ЗЕД-договором не відбувається повернення сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів. Тому й підстав для коригування податкового кредиту, сформованого на підставі отриманої митної декларації, не виникає.

 

Граничний строк оплати за ЗЕД припадає на вихідний: сплатити треба напередодні
Дніпропетровські податківці навели норми законодавства щодо зовнішньоекономічної сфери діяльності. Але ними не встановлено порядку перенесення граничного строку розрахунків за експортно-імпортними операціями у разі його припадання на вихідний або святковий день.

До того ж банки знімають з контролю експортні та імпортні операції за фактичною датою здійснення розрахунків. Тому у разі припадання граничного строку на вихідний або святковий день слід розрахуватися з контрагентом напередодні, аби не було штрафів.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»