• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №10(24) | 26.11.2019 р.

Двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №10(24) | 26.11.2019 р.

Це – вже двадцять четвертий (і десятий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, що з 2020 року ЗЕД-договори будуть укладатися за новими правилами;
  • розповімо, що договори ЗЕД щодо товарів можна буде укладати в електронній формі;
  • поговоримо про введення авторизованих економічних операторів на митниці;
  • зазначимо, що з 24 листопада запрацювали нові правила ввезення харчових продуктів тваринного походження;
  • дізнаємося, що Уряд погодив новий проект Митного тарифу України.

Гарного Вам читання!

***

З 2020 року ЗЕД-договори будуть укладатися за новими правилами
З 1 січня 2020 року набирає чинності нова редакція правил Інкотермс-2020. Ключовими складовими є:

  • зобов'язання контрагентів;

  • перехід ризиків від продавця до покупця;

  • порядок розподілення витрат.

Інкотермс-2020 передбачено використання 11 правил, які поділені на два класи. Один з них містить сім правил, що можуть застосовуватися незалежно від обраного виду транспорту і його кількості. Другий клас призначений для морського та внутрішнього водного транспорту. В останньому випадку пунктом поставки і місцем, до якого здійснюється перевезення товару покупцю, є порти.

Про це ми зазначали тут, а от аналіз нових правил від податківців читайте тут.

 

Договори ЗЕД щодо товарів можна буде укладати в електронній формі: законопроект від Мін'юста
Кабмін схвалив проект Закону «Про відмову від заяви України до Конвенції Організації Об’єднаних Націй про договори міжнародної купівлі-продажу товарів».

Як повідомив Міністр юстиції Денис Малюська, законопроект передбачає відмову України від заяви, зробленої під час приєднання до Конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Указ Президії Верховної Ради УРСР від 23.08.1989), якою укладення зовнішньоекономічних договорів купівлі-продажу товарів дозволялося лише у письмовій формі. На сьогодні такий підхід не відповідає законодавству України, яке дозволяє укладати контракти не лише у письмовій, а й в електронній формі.

 

Авторизовані економічні оператори на митниці: підписано та опубліковано Закон
Президент підписав Закон від 02.10.2019 р. №141-IX. Його було оприлюднено в «Голосі України» від 06.11.2019 р. №212. Відповідно він набрав чинності з 7 листопада 2019 року.

Закон запроваджує в українському законодавстві механізм інституту АЕО аналогічний тому, що функціонує в ЄС, з перспективою подальшого взаємного визнання. Ця програма АЕО призведе до:

  • пришвидшення проходження митних процедур (знижений рівень ризику; процедура спрощеного декларування);

  • підвищення сервісу надання митних послуг (можливість надходження товарів відразу на склад компанії; попередження про здійснення фізичного огляду вантажу);

  • економії витрат (зменшення затримок на кордоні; зменшення витрат на послуги митних терміналів);

  • передбачуваності ведення бізнесу (прозорі та заздалегідь зрозумілі процедури митного оформлення; підвищення рівня безпеки та поліпшення зв'язку між партнерами в ланцюгу постачань).

 

З 24 листопада Україна переходить на нові правила ввезення харчових продуктів тваринного походження
З 24 листопада 2019 року закінчився 6-місячний перехідний період та набрав чинності наказ Мінагрополітики від 16.11.2018 р. №553.

За цим наказом Україною почали застосовуватися принципи зонування та компартменталізації. Зазначене відповідає міжнародній практиці «гнучкості» торгівлі, коли дозволяється імпортувати тварин або продукцію із зон або компартментів, якщо не вся територія країни-експортера є вільною від тієї чи іншої хвороби тварин.

Крім того, передбачено зменшення кількості діагностичних досліджень щодо живих тварин, що повинні проводитися на території країни-експортера. У результаті буде зменшено фінансове навантаження на операторів ринку, що планують ввозити в Україну живих тварин.

Наказом №553 встановлено вимоги до таких нових категорій продуктів, як композитні продукти, желатин, колаген, молозиво, жаб’ячі лапки та равлики, 33 категорії побічних продуктів та продуктів їх оброблення, переробки.

 

Уряд погодив новий проект Митного тарифу України
20 листопада Уряд підтримав проект Закону, який пропонує узгодити новий проект Митного тарифу України.

В основу проекту Митного тарифу України покладено нову версію Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, побудованої на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів 2017 року і Комбінованої номенклатури Європейського Союзу.

Зокрема, проект нового Митного тарифу України технічно змінює класифікацію окремих товарів завдяки об’єднанню декількох кодів у один та не передбачає змін ставок ввізного мита на товари.

Також проект Закону сприятиме прискоренню та спрощенню процедури митного оформлення товарів, допоможе адаптувати статистичну систему України до міжнародних методів, стандартів та класифікації.

Відповідний ухвалений КМУ законопроект про Митний тариф 21 листопада було зареєстровано на сайті ВРУ під номером 2482. Наразі текст документу відсутній на сайті парламенту.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»