• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №04(67) | 21.05.2024 р.

Шістдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №04(67) | 21.05.2024 р.
Це – вже шістдесят сьомий (четвертий цього року та двадцятий з початку війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за місяць. А саме:
  • нагадаємо, які документи є підтвердженням експортних послуг у сфері ЗЕД;
  • зауважимо, що Нацбанк поки що не може збільшити строки повернення експортної виручки по різних галузях;
  • повідомимо, що ЄС остаточно схвалив «торговельний безвіз» для України;
  • зупинимося на правилах обміну даними між НБУ та ДПС щодо порушень граничного строку ЗЕД-розрахунків;
  • зазначимо,  що НБУ впровадив найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень з початку війни.
Гарного вам читання!
 

Нацбанк поки що не може збільшити строки повернення експортної виручки по різних галузях

Нацбанк поки що не вбачає достатніх підстав для збільшення строків повернення експортної виручки по різних галузях. Зі слів Н. Южаніної, про це заявив голова НБУ А. Пишний за результатами зустрічі з Американською торговельною палатою в Україні та Європейською бізнес-асоціацією.
«За останній місяць ми отримали низку запитів на суттєве збільшення строків повернення експортної виручки по різних галузях, але ми поки що не вбачаємо достатніх підстав для цього. НБУ не має змоги пом’якшувати капітальні обмеження та одночасно розширювати терміни повернення експортної виручки», - зазначив він.

Які документи є підтвердженням експортних послуг у сфері ЗЕД: деталі від ДПС

Іванофранківські податківці підкреслили, що зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом. 
У разі експорту послуг (крім транспортних) зовнішньоекономічний договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

ЄС остаточно схвалив «торговельний безвіз» для України

Раніше ми писали, що ключові інститути Європейського Союзу погодили продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік. Рішення передбачає опцію обмежень. Зокрема, продовження вільної торгівлі з Україною до червня 2025 року було підтримано Радою ЄС, Єврокомісією та Європарламентом.
А 13 травня зʼявився пост у Телеграм-каналі Д. Шмигаля. У ньому наголошено: «ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України. Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки. Продовжуємо інтеграцію до ЄС у прискореному темпі».

Як здійснюється обмін даними між НБУ та ДПС щодо порушень граничного строку ЗЕД-розрахунків?

Податківці у підкатегорії 112.05 «ЗІР» зауважили, що відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону № 2473 уповноважені установи зобов’язані надавати НБУ інформацію про валютні операції, що здійснюються суб’єктами валютних операцій через ці установи, а також про власні валютні операції.
Інформаційна взаємодія для здійснення валютного нагляду проводиться відповідно до Протоколу від 03.01.2024 № 3 погодження реквізитів, форми та строків обміну інформацією, необхідною для здійснення валютного нагляду, до Угоди про інформаційне співробітництво між ДПСУ та НБУ від 22 грудня 2020 року.
Відповідно до Протоколу № 3 НБУ щомісяця (не пізніше 25 числа місяця) надає до Державної податкової служби України дані з інформації про порушення встановлених граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, що надається банками до НБУ відповідно до вимог Інструкції №7.

НБУ впровадив найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень з початку війни

Нацбанк запровадив найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень для підприємств з початку повномасштабної війни. Метою цих змін є поліпшення умов ведення бізнес-діяльності в Україні та виходу вітчизняного бізнесу на нові ринки, а також підтримка відновлення економіки та сприяння припливу нових інвестицій в країну. А саме:
  • скасовано всі валютні обмеження для імпорту робіт та послуг;
  • забезпечено можливість бізнесу репатріювати «нові» дивіденди;
  • надано можливість переказувати кошти за кордон за лізингом / орендою;
  •  пом'якшено обмеження в частині погашення «нових» зовнішніх кредитів;
  • надана можливість погашати проценти за «старими» зовнішніми кредитами;
  • пом'якшено обмеження в частині переказу іноземної валюти від представництв на користь своїх материнських компаній.
Окремо Урядом було скасовано свою Постанову №153, яка обмежувала розрахунки за імпорт товарів і послуг. Ця Постанова втратила чинність з 10 травня.

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»