• Посилання скопійовано

Лікарняні звільненому працівникові: порядок нарахування та виплати

Податківці розглянули питання щодо порядку нарахування та виплати за листком непрацездатності, якщо його надано підприємству після звільнення працівника, а також про порядок нарахування та сплати ЄСВ у такому випадку

Лікарняні звільненому працівникові: порядок нарахування та виплати

ДФС у Вінницькій області у листі від 14.12.2015 р. №3338/9/02-32-17-00 нагадує, що не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності.   

У разі захворювання працівника (який звільняється за угодою сторін) напередодні звільнення у підприємства немає можливості провести з ним остаточний розрахунок, але це не позбавляє працівника права на оплату листка непрацездатності. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Однак працівнику, якого вже звільнено, необхідно надати листок непрацездатності, інакше підприємство не має підстав для нарахування та виплати лікарняних. У такому випадку оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності працівнику нарахують і виплатять не в день звільнення, а пізніше.

Допомогу з Фонду буде виплачено тільки після надходження на окремий рахунок суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку. Підприємство після надходження коштів виплачує їх звільненому працівнику.

З огляду на зазначене, виплата лікарняних після дати звільнення працівника не порушує законодавства, але виплатити нараховані лікарняні підприємство зобов’язене в найближчий після нарахування день для виплати заробітної плати, а допомогу з Фонду – після надходження коштів на рахунок.

Щодо ЄСВ, то після звільнення працівника підприємство не несе обов’язку страхувальника, а відповідно і платника страхових внесків. Отже, особам, яким після звільнення нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності, єдиний внесок на зазначені суми не нараховується.

Все про нарахування та виплату лікарняних >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»