• Посилання скопійовано

Як застосувати «мінзарплатне» правило до доходів за цивільно-правовим договором

Якщо працівник виконує роботу (надає послуги) за договорами ЦПХ за основним місцем роботи, то в загальну базу нарахування ЄСВ за місяць включається як зарплата, так і сума винагороди за договором, а вже потім здійснюється порівняння із сумою мінімальної зарплати за місяць.

Як застосувати «мінзарплатне» правило до доходів за цивільно-правовим договором

У листі від 12.03.2016 р №5319/10/28-10-06-11 ДФСУ розповіла про особливості сплати ЄСВ за цивільно-правовими договорами (далі - ЦПД).

Якщо фізична особа виконує роботу (надає послуги) за ЦПД не за основним місцем роботи, то ЄСВ нараховується на винагороду за ЦПД незалежно від суми такої винагороди. В цьому випадку не застосовується вимога щодо нарахування єдиного внеску не менше мінімального розміру. Таким чином, роботодавці нараховують ЄСВ в розмірі 22% на суму винагороди (доходу) фізичним особам за цивільно-правовими договорами.

Якщо ж працівник виконує роботу (надає послуги) за ЦПД за основним місцем роботи, то в загальну базу нарахування ЄСВ за місяць включається як зарплата, так і сума винагороди за договором, а вже потім застосовується "мінзарплатное" правило (порівняння із сумою мінімальної зарплати за місяць).

Якщо загальна сума буде меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, то сума ЄСВ розраховується, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»