• Посилання скопійовано

Фіксований ЄСВ у розмірі 640 грн із зарплат до 2900 грн - пропозиція Мінсоцполітики

Мінсоцполітики планує запровадити фіксований мінімальний соціальний внесок - 640 грн із зарплат до 2900 грн, а із зарплат понад 3000 грн - 22%

Фіксований ЄСВ у розмірі 640 грн із зарплат до 2900 грн - пропозиція Мінсоцполітики

Міністерство соціальної політики, реалізовуючи покроковий Операційний план Уряду, перебуває у стані пошуку способів скорочення дефіциту Пенсійного фонду, що в цьому році становить 145 млрд гривень. Це одна з ключових проблем, що її просить вирішити Міжнародний валютний фонд.

Про це йдеться на сайті Мінсоцполітики.

З 1 січня 2017 року планується запуск пенсійної реформи і ряд пропозицій вже узгоджені з МВФ. На черзі розширення бази оподаткування єдиним соціальним внеском, часткова легалізація сектору тіньових зарплат і збільшення сплати ЄСВ з мінімальної зарплати.

Позиція Міністра соціальної політики Андрія Реви щодо запропонованих перетворень випливає із потреби необхідності роботи на перспективу, незважаючи на труднощі й виклики сьогодення.

 „У нас 26 мільйонів дорослого, працездатного населення, з них 16 млн - зайнятого. Пенсіонерів - 12,5 млн чоловік. Із 16 мільйонів зайнятих платять єдиний соціальний внесок приблизно 10 млн чоловік. Тобто, перше, що напрошується, це - збільшити кількість платників ЄСВ. Адже і вони будуть пенсіонерами”, - вважає Міністр.

 На думку Андрія Реви, додаткові 6 мільйонів платників ЄСВ принесуть серйозне щомісячне надходження до ПФ. А якщо почнуть платити ще й „тіньовики”, то ефект може бути в десятки мільярдів. А так званих „у тіні” налічується десять мільйонів чоловік.

 „Звісно, частина проживає за кордоном, але хтось працює у тіні, - розмірковує Міністр.- Аби легалізувати цих людей ми підготували законопроект, згідно з яким відв’яжемо визначення розміру першого тарифного розряду від розміру мінімальної заробітної плати. За нашими підрахунками, цей крок виведе з тіні майже 2,5 млн чоловік. Це також майбутні платники ЄСВ".

Про саму ставку ЄСВ А. Рева зазначив, що  змінювати її не планується, але натомість заплановано встановити фіксований мінімальний соціальний внесок.

"Тобто із 1450 грн мінімальної зарплати роботодавець платить 320 грн єдиного соціального внеску. Ми ж пропонуємо встановити фіксований мінімальний соціальний внесок не 320, а 640 грн із зарплат до 2900 грн. Отже, зарплата у 2900 грн – це 640, зарплата у 2000 – це 640, у 1500 грн – це 640 грн ЄСВ. А от коли роботодавець платитиме своєму працівнику 3000 грн, то ставка ЄСВ складе для нього 22%. Таким чином, платити зарплату менше двох прожиткових мінімумів не буде сенсу. До речі, сьогодні 30% працюючих отримують мінімальну заробітну плату”.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»