• Посилання скопійовано

Інструкція про порядок обчислення та справляння державного мита зазнала змін

Мінфін вніс зміни та доповнив Інструкцію про порядок обчислення та справляння державного мита

Інструкція про порядок обчислення та справляння державного мита зазнала змін

Мінфін наказом від 09.11.2015 р. №999 (зареєстровано в Мін'юсті 26.11.2015 р. за №1475/27920) вніс зміни до  Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита, зокрема:

1) Щодо порядку обчислення та справляння державного мита 

Уточнено, що у всіх органах, які справляють державне мито, державне мито сплачується митними марками або через поштові відділення чи фінансові установи шляхом внесення коштів у готівковій формі або їх переказу в безготівковій формі.

2) Щодо порядку зарахування державного мита до бюджету

 Державне мито за дії, пов'язані з видачею охоронних документів (патентів і свідоцтв) на об'єкти інтелектуальної власності, і за дії, пов'язані з підтриманням чинності патентів на сорти рослин; за дії, передбачені підпунктами "б" - "е", "и", "к", "л" та "н" пункту 6 статті 3 Декрету, в частині, що стосується загальногромадянських закордонних паспортів, сплачене в іноземній валюті, зараховується на поточні рахунки в іноземній валюті, які відкриті на ім'я місцевих фінансових органів в уповноважених банках.

Виключено норму, згідно з якою, сплачене за ці дії державне мито в іноземній валюті зараховується на поточні рахунки в іноземній валюті, які відкриті на ім’я Казначейства в уповноважених банках.

3) Щодо порядку повернення державного мита

Повернення державного мита у національній валюті здійснюється органом місцевих фінансових органів (раніше - Казначейства), на рахунок якого зараховано цей платіж, за заявою платника.

4) Щодо порядку справляння державного мита за нотаріальні дії, вчинювані державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад. Виключено норми, згідно з якими:

  • при обчисленні суми мита за посвідчення договорів відчуження фізособами житлових будинків, квартир або їх частин, кімнат, садових (дачних) будинків, інших об’єктів нерухомості вартість таких договорів приймалася виходячи із суми договору, але не нижче оціночної вартості такого майна, а за посвідчення договорів відчуження юрособами - не нижче балансової вартості з урахуванням коефіцієнтів індексації вартості цих об’єктів та зносу на момент відчуження;
  • держмито за посвідчення договорів відчуження земельних ділянок фізособою обчислюється та справляється із суми договору, але не нижче оціночної вартості земельної ділянки;
  • за посвідчення інших договорів, що підлягають оцінці, не зазначених в підпунктах "а", "б", "г" пункту 3 статті 3 Декрету , державне мито справлялося за ставкою 1% суми  договору, але не  менше 1 н.м.д.г.             

Натомість уточнено, що  за посвідчення договорів застави (в тому числі аграрних розписок) державне мито справляється, виходячи з договірної вартості предмета застави за ставкою  0,01 відсотка предмета застави, але не менше 5  н.м.д.г. і більше 50 н.м.д.г.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" № 98 (18.12.2015).

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»