• Посилання скопійовано

Митниці скоротили середній час на оформлення товарів

Державна фіскальна служба активно працює над спрощенням митних процедур та скороченням часу, який суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності витрачають на оформлення товарів

Митниці скоротили середній час на оформлення товарів

Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час прес-конференції 5 квітня.

За його словами, 96% митних декларацій оформлюються в електронному вигляді, тому митники мають можливість оформлювати товари за час, який значно менше від визначеного Митним кодексом – 4 год.

Так, середній час, який витрачається на оформлення товарів у режимі експорту, становить 1 год. 09 хв. При цьому найкращий час у Донецької митниці – 28-30 хв., Енергетичної – 39-40 хв. та Кіровоградської – 42-59 хв.

У режимі імпорту оформлення здійснюється за 2 год. 30 хв. Найшвидше його проводять на Рівненській митниці – 59 хв. - 1 год. 4 хв., Чернівецькій – 49-57 хв., Закарпатській – 1 год. 07 хв.-1 год.20 хв., Сумській – 1 год. 19 хв.

При транзиті товар оформлюється за 22 хв. Найкращі результати у Харківської митниці – 10 хв., Рівненської – 12-13 хв., Чернігівської – 12-13 хв., Вінницької – 16-17 хв.

При цьому декларації, які не потребують додаткових видів контролю, оформлюються від 15 хв. по всіх митницях України, а попередні декларації – взагалі в автоматичному режимі.

Окрім того, податківці повідомили, що одним із важливих напрямів роботи ДФСУ є розвиток системи управління ризиками, яка використовується митницями для визначення форм та обсягів митного контролю.

Постійно вдосконалюється інструментарій для аналізу та оцінки ризиків, у т.ч. числі автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР), запроваджуються нові підходи та ІТ-рішення до управління ризиками.

Для посилення потенціалу митниць щодо аналізу та оцінки ризиків ДФС провела відео-тренінг для посадових осіб митниць з питань застосування спеціального модуля «Конструктор профілів ризику» автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор».

Модуль «Конструктор профілів ризику» АСМО «Інспектор» ­– це програмне забезпечення, яке дозволить митницям профілювати притаманні їх регіонам ризики та автоматизувати процес їх виявлення з використанням Автоматизованої системи аналізу та управління ризиками.

Як запевняють фахівці ДФС, ця новація була створена для надання можливості митницям реалізовувати власні напрацювання щодо аналізу та оцінки ризиків з урахуванням специфіки кожного регіону.

У подальшому планується створення в регіонах таргетинг-центрів, аналоги яких сьогодні успішно функціонують у країнах-членах ЄС, США, Канаді тощо. Таргетинг-центри стануть центрами прийняття управлінських рішень для концентрації митного контролю на найбільш ризикових операціях.

Впровадження комплексного підходу щодо залучення митниць до управління ризиками дозволить значно спростити митні формальності для бізнесу та одночасно забезпечити належний рівень митного контролю.

Джерело: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»