• Посилання скопійовано

Неприбуткові організації: облік та оподаткування

Видів неприбуткових організацій багато, але усіх їх поєднує одне – відсутність в установчих документах такої мети створення, як отримання прибутку. Про особливості податкового та бухгалтерського обліку неприбуткових організацій ми зараз поговоримо

Неприбуткові організації: облік та оподаткування

Неприбуткова організація – податковий статус юрособи

Згідно із пп. 14.1.121 ПКУ, неприбуткові підприємства, установи та організації (далі – неприбуткові організації) – це неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п. 133.4 ПКУ. 

Тобто неприбуткові організації – це не вид підприємства, установи або організації. Це податковий статус, який, як ми покажемо далі, присвоюють податківці шляхом внесення до певного Реєстру. Але не кожний неплатник податку на прибуток може отримати цей статус. Його присвоюють виключно тим юрособам, які відповідають ознакам, встановленим п. 133.4 ПКУ.   

Зокрема, пп. 133.4.6 ПКУ визначено перелік юросіб, які можуть отримати статус неприбуткових, а саме:

  1. бюджетні установи;
  2. громадські об'єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;
  3. спілки, асоціації та інші об'єднання юридичних осіб;
  4. житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);
  5. об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;
  6. професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання;
  7. сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
  8. інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ.

 

Перелік неприбуткових організацій та закон, що регулює їх діяльність:

 

Критерії віднесення підприємств, установ та організацій до неприбуткових встановлено пп. 133.4.1 ПКУ.

Так, неприбутковим підприємством, установою та організацією є юрособа, що одночасно відповідає таким вимогам:

1) утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

2) установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;

3) установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юрособи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Це не поширюється на об'єднання та асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;

4) внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

 

Примітка: Згідно з п. 17 ст. 1 Закону №755 установчий документ юрособи – це установчий акт, статут, програма політичної партії, модельний статут, засновницький договір, одноособова заява (меморандум), положення тощо

 

Отже, головною ознакою і останнім кроком для отримання статусу неприбуткової організації є внесення юрособи до Реєстру неприбуткових установ та організацій, який веде ДФСУ. І підтвердженням такого статусу є рішення органу ДФС про таке внесення (саме копію такого рішення неприбуткова організація може надавати своїм контрагентам для підтвердження свого податкового статусу). 

 

Зверніть увагу! З 16 липня 2016 року діє оновлений Реєстр неприбуткових установ та організацій, затверджений постановою КМУ від 13.07.2016 р. №440. Докладніше про це читайте тут і тут>>>

 

У зв’язку з цим податківці надсилають неприбутковим організаціям письмові запити щодо підтвердження статусу, на які повинні надати відповідь протягом місяця з дня отримання. Двохмісячний термін надсилання ДФС таких запитів, визначений постановою №440, спливає 16 вересня 2016 року. А граничний термін надання відповідей – 16 жовтня 2016 року.

Також з приводу функціонування нового Реєстру та дій неприбуткових організацій в 2016 році є роз’яснення від різних органів ДФС (наприклад, лист ДФСУ від 25.08.2016 р. №28602/7/99-99-15-02-01-17). Зокрема, ДФС у Черкаській області роз’яснилащо потрібно робити неприбутковим організаціям у зв’язку із дією нового Реєстру. Так, неприбуткові організації, які були включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій:

 

1) до 13 серпня 2015 року (тобто до набрання чинності Закону №652) і установчі документи яких не відповідають п. 133.4 ПКУ, повинні:

2) до 13 серпня 2015 року і установчі документи яких відповідають п. 133.4 ПКУ, повинні подати до ДПІ за місцем обліку завірені копії установчих документів та заяву за ф. №1-РН з позначкою «зміни». 

3) після 13 серпня 2015 року повинні підтвердити свою відповідність вимогам п. 133.4. ПКУ, подати до ДПІ за місцем обліку завірені копії установчих документів та  заяву за ф. №1-РН з позначкою «зміни». 

 

При цьому у всіх цих випадках житлово-будівельні кооперативи повинні також надати і завірені копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним кооперативом.

Неприбутковим організаціям, які діють на підставі установчих документів організації вищого рівня відповідно до закону, необхідно:

  • повідомити ДФС щодо її належності до структури відповідної організації вищого рівня;
  • подати до ДПІ за місцем обліку копії документів, що підтверджують таку належність (підпорядкованість) і заяву за ф. №1-РН з позначкою «зміни».

Первинні організації політичних партій та професійних спілок у реєстраційній заяві обов’язково заповнюють п. 1.1 і вказують код згідно з ЄДРПОУ організації вищого рівня. Первинні організації, установчі документи організацій вищого рівня яких оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону №755 обов’язково зазначають це у реєстраційній заяві знаком «х» або «+».

До нового Реєстру підлягатимуть включенню неприбуткові організації, що відповідають вимогам, встановленим п. 133.4 ПКУ та мають статус юрособи. Неприбуткові організації, які не приведуть у відповідність документи вимогам п. 133.4 ПКУ, залишаються в Реєстрі до кінця 2016 року, а з 1 січня 2017 року будуть виключені з Реєстру неприбуткових організацій.

 

Неприбуткова організація – неплатник податку на прибуток

Обов'язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Лише при виконанні цієї умови, неприбуткові організації не є платниками податку на прибуток. 

За пп. 133.4.3 ПКУ у разі недотримання вимог п. 133.4 ПКУ, зокрема, нецільового використання коштів, така неприбуткова організація зобов’язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Така організація підлягає виключенню контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Зверніть увагу: податкове зобов’язання розраховується, виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Тобто, пп. 133.4.3 ПКУ встановлює особливий об’єкт оподаткування для неприбуткових організацій, які порушили умови своєї неприбутковості, – не фінансовий результат до оподаткування, визначений за правилами бухобліку, а суму коштів, використаних всупереч установчих документів такої юрособи. 

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов'язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (за наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду. Докладніше про заповнення нової форми Звіту читайте в аналітичній статті

На цьому наголошує ДФС у листі від 10.02.2016 р. №2668/6/99-99-19-02-02-15.

Якщо ж контролюючий орган самостійно встановлює відповідно до норм ПКУ факт використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені установчими документами, то це є підставою для виключення такої організації з Реєстру і нарахування ПЗ з податку на прибуток, штрафних санкцій і пені відповідно до ПКУ. Податкові зобов'язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення (пп. 133.4.4 ПКУ).

Ті ж неприбуткові організації, які не порушують умов використання своїх доходів, не оподатковують їх податком на прибуток.

 

Отримана поворотна фіндопомога або кредит. Не підлягають оподаткуванню суми кредиту або безповоротної фінансової допомоги, отримані неприбутковою бюджетною установою за умови, що кошторис такої неприбуткової бюджетної установи передбачає зазначені доходи. При цьому доходи у вигляді сум кредиту або безповоротної фінансової допомоги повинні використовуватись виключно для фінансування видатків, передбачених кошторисом, на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (підкатегорія 102.04 ресурсу «ЗІР»).

 

Доходи від нестатутної діяльності (у т. ч. продаж активів). Якщо неприбуткова організація отримує доходи від діяльності, яка не пов'язана зі статутною (у т. ч. здійснює продаж основних засобів), та не використовує їх для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, то така неприбуткова організація втрачає свій неприбутковий статус відповідно до пп. 133.4.3 ПКУ (підкатегорія 102.04 ресурсу «ЗІР»). Таке ж роз’яснення надано у листі ГУ ДФС у м. Києві від 08.06.2016 №12801/10/26-15-12-05-11

Отже, навіть у випадку отримання сум, які для інших юросіб є оподаткованим доходом, для неприбуткових організацій головним є не сам факт отримання такого доходу, а напрямок використання отриманих коштів або інших активів. Якщо ці кошти використовуються згідно із установчими документами, підстав для анулювання статусу неприбутковості немає. 

Це підтверджують і інші роз’яснення податківців. Наприклад, у листах від 14.01.2016 р. №517/6/99-95-42-03-15від 24.12.2015 р. №27588/6/99-95-42-03-15 ДФС зауважила, що сума коштів, отримана громадською неприбутковою організацією/благодійною організацією від продажу власних об'єктів нерухомості, не є об'єктом оподаткування податком на прибуток за умови, що такі кошти спрямовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої благодійної організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

У листі від 11.04.2016 р. №7970/6/99-99-19-02-01-15 щодо ОСББ податківці зауважили, що воно не сплачує податок на прибуток з коштів, отриманих від продажу частки корпоративних прав, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються такою неприбутковою організацією виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

 У цьому ж листі, а також у листі від 12.01.2016 р. №242/10/26-15-11-02-11 ДФС зауважила, що сума коштів, отримана ОСББ від надання в оренду приміщень, не є об'єктом оподаткування податком на прибуток за умови, що такі кошти спрямовуються на ведення її статутної діяльності у межах законодавства, що регулює діяльність ОСББ.

Така ж позиція викладена й у інших листах щодо інших неприбуткових організацій (громадські, благодійні організації). Зокрема, від 22.09.2015 р. №20075/6/99-95-42-03-15від 08.10.2015 р. №21365/6/99-99-19-02-02-15від 06.04.2016 р. №8196/10/26-15-12-05-11від 24.12.2015 р. №27588/6/99-95-42-03-15від 12.02.2016 р. №827/10/20-40-15-03-14.

 

Курсові різниці. Дохід неприбуткової організації, отриманий у вигляді позитивного значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти, отриманої в якості доходу від статутної діяльності, не є об'єктом оподаткування податком на прибуток (листи ДФС від 07.09.2015 р. № 19062/6/99-99-19-02-02-15від 18.02.2016 р. №3624/6/99-99-19-02-02-15, ГУ ДФС у м. Києві від 21.04.2016 р. N 9374/10/26-15-12-05-11.

 

Дохід у вигляді відсотків. Пасивні доходи у вигляді відсотків від депозитного вкладу, отримані профспілковою організацією (втім вважаємо, що дане роз’яснення поширюється й на інші неприбуткові організації), не є об'єктом оподаткування податком на прибуток за умови, що ці доходи (прибутки) використовуються такою профспілковою організацією виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (лист ДФС від 19.10.2015 р. №21971/6/99-99-19-02-02-15).

Таке ж роз’яснення надано й для житлово-будівельних кооперативів у листах від 16.05.2016 р. №10830/10/26-15-12-05-11 та від 25.12.2015 р. №19645/10/26-15-15-03-11.

 

Дохід від підприємницької діяльності. Неприбуткові благодійні організації не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів (в т. ч. від підприємницької діяльності), отриманих від статутної діяльності, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються такою неприбутковою організацією виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ) (листи ГУ ДФС у м. Києві від 06.04.2016 р. №8196/10/26-15-12-05-11від 18.12.2015 р. №19235/10/26-15-15-03-11).

Теж саме сказали фахівці ДФС й для громадських організацій у своєму листі від 10.08.2015 р. №16782/6/99-99-19-02-02-15.

 

Звітування з податку на прибуток

Статус неприбуткової організації автоматично означає відсутність обов’язку сплачувати податок на прибуток. Логічно, що це мало б означати і відсутність обов’язку подавати податкову звітність з податку на прибуток. Але ні. Незважаючи на те, що з 01.01.2015 року неприбуткові організації виключено з переліку платників податку на прибуток, податківці наполягають на тому, щоб такі юрособи подавали певну податкову звітність. 

Відповідно до наданого листа ДФСУ від 04.01.2016 р. №102/7/99-99-19-02-01-17, до затвердження нової форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, визначеної у пп. 133.4.3 ПКУ подання звіту за 2015 рік здійснювалося за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 27.01.2014 р. № 85.

Наразі форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі – Звіт) та порядок його складання й подання затверджено наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553

Докладніше>>

Отже, чинну форму Звіту мають подавати як ті неприбуткові організації, що відповідають вимогам, встановленим у пп. 133.4. ПКУ, так і ті, які ці умови порушили. Відмінність одна – періодичність подання та наявність або відсутність об’єкту оподаткування. 

Порушники, як зазначено вище, повинні подавати Звіт в строки, встановлені пп. 133.4.3 ПКУ, і зазначати в Звіті об’єкт оподаткування та суму податку на прибуток.

Ті, хто норми п. 133.4 ПКУ, не порушують, мають подавати Звіт за базовий звітний (податковий) рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (підкатегорія102.04 ресурсу «ЗІР»). Звісно, сума податку на прибуток у такому Звіті не зазначається. 

 

Податок на додану вартість (ПДВ)

Положення п. 133.4 ПКУ не містять застережень щодо перебування неприбуткової організації в Реєстрі платників ПДВ. Тому якщо неприбуткова організація має (п. 181.1 ПКУ) або бажає (п. 182.1 ПКУ) зареєструватися платником ПДВ, це не впливає на статус неприбутковості.

Про це говорили податківці у листах від 25.03.2016 р. № 618/10/15-32-12-01-14від 11.12.2015 р. №26444/6/99-99-19-02-02-15.

 

Єдиний податок

Чи може неприбуткова організація перейти на спрощену систему оподаткування? Відповідь на це запитання можна знайти, зокрема, у листі ГУ ДФС в Одеській області від 20.10.2015 року №1006/П/15-32-15-03-42

Податківці зазначають, що гл. 1 розділу XIV ПКУ не встановлено окремих обмежень щодо переходу на спрощену систему оподаткування для організацій, які віднесені до неприбуткових, тому вони підпорядковуються загальним вимогам.

Виходячи з цього, на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності можуть перейти юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми у порядку, встановленому законодавством, і які є платниками податків та зборів (обов’язкових платежів), на загальній системі (тобто, не є платниками єдиного податку). Є таке право і у неприбуткових організацій, які відповідають критеріям, встановленим п. 291.4 ПКУ для юросіб-платників єдиного податку. 

 

Бухгалтерський облік неприбуткових організацій

Оскільки статус «неприбуткова організація» використовується виключно в податковому обліку, він жодним чином не впливає на бухгалтерський облік таких юросіб. 

Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону про бухоблік, Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, що зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність. Оскільки неприбуткові організації є юридичними особами, вони зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність у загальновстановленому порядку (спеціальні нормативні документи для ведення бухгалтерського обліку саме неприбутковими організаціями, відсутні). 

Але слід враховувати, що неприбутковий статус мають і бюджетні установи. Отже, там де інші, небюджетні юрособи мають право використовувати для ведення бухобіку національні або міжнародні стандарти, бюджетні установи повинні вести бухоблік згідно нацстандартів в держсекторі і використовувати бюджетний План рахунків. Специфіку бухобліку небюджетних неприбуткових організацій розглянемо далі. 

 

Доходи

Як зазначалося вище, неприбуткова організація може отримувати як цільове, так і нецільове фінансування, а також пасивні та інші доходи.

 

Цільове фінансування та цільові надходження - це кошти чи майно, які надходять на фінансування та здійснення конкретних програм заходів, і їх використання та забезпечення статутної діяльності обумовлені окремими законодавчими, нормативними актами, а також статутними документами. Цілі, на які повинні використовуватись кошти неприбуткової організації, зазначаються в статутних документах та кошторисі неприбуткової організації.

Відповідно до Інструкції № 291, такі надходження відображаються за Кт субрахунку 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень». За Дт субрахунку 484 відображаються використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Отримане цільове фінансування згідно з п. 17 П(С)БО 15 визнають доходом протягом тих періодів, в яких були визнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.

Відповідно до п. 18 П(С)БО 15 при отриманні фінансування на придбання капітальних інвестицій доходи визнають протягом строку корисного використання придбаних об’єктів інвестування, пропорційно сумі нарахованої амортизації. 

Відповідно до п. 19 П(С)БО 15 цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, визнається дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Що стосується невикористаного залишку цільового фінансування, то воно обліковується за Кт 484 до тих пір, поки не буде прийнято рішення про перенаправлення використання таких коштів, або про їх повернення.

 

Нецільове фінансування - це грошові кошти, які неприбуткові організації отримують без цільового призначення, тобто без конкретно встановлених умов їх витрачання. Згідно із П(С)БО 15 та Інструкцією № 291, їх відображають як безоплатно отримані кошти чи матеріальні цінності у загальному порядку. Тобто, як правило, визнають доходами у періоді отримання, використовуючи субрахунок 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів» (якщо підприємство знає куди будуть витрачені ці кошти у звітному періоді). 

Адже згідно з п. 19 П(С)БО 15 фінансування для надання підтримки підприємству без установлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнаються дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу. Таким чином, при отримані саме нецільового фінансування, вважаємо, що субрахунок 484 не застосовується.

 

Зверніть увагу: це правило не застосовується при безоплатному отриманні ОЗ та інших необоротних активів. Так, згідно з Методрекомендаціями № 561, при безоплатному отриманні ОЗ має робитися проведення Дт 10 «Основні засоби» Кт 424 «Безоплатно отримані необоротні активи». Аналогічне проведення слід зробити і при безоплатному та нецільовому отриманні нематеріальних активів або інших НМА. Дохід від отримання таких активів визнаватиметься, але поступово, в сумі визнаних витрат при амортизації або вибутті цих активів. 

 

Пасивні доходи. Це грошові кошти, отримані неприбутковими організаціями у вигляді відсотків, страхових виплат, відшкодування, роялті. 

Правила відображення таких доходів визначені п. 20 П(С)БО 15

1) відсотки визнаються доходами у тих звітних періодах, до яких вони відносяться, виходячи з бази їх нарахування і строку використання відповідних активів; 

2) роялті фіксують у доходах за принципом нарахувань згідно з економічним змістом відповідної угоди; 

3) суми страхових виплат відображають в інших доходах при визнанні страховою компанією сум відшкодування. 

 

Інші доходи. Неприбуткові організації можуть отримувати доходи і з інших джерел, наприклад, від продажу товарів, послуг, здавання в оренду нерухомості, продажу основних засобів і т.д. У цьому випадку дохід визначають за загальними правилами, тобто коли виникають критерії його визнання (п. 5 П(С)БО 15). 

 

Витрати

 Для відображення в бухгалтерському обліку інформації про понесені витрати неприбуткові організації можуть використовувати рахунки класу 8 «Витрати по елементах», класу 9 «Витрати діяльності» або одночасно рахунки обох класів. 

При визначенні порядку формування інформації про витрати в бухгалтерському обліку неприбуткові організації застосовують П(С)БО 16. 

Витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені (п. 6 П(С)БО 16).

 

Подання фінансової звітності

Наразі неприбуткові організації мали б подавати скорочену фінзвітність у вигляді Балансу і Звіту про фінансові результати, як й суб'єкти малого підприємництва (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік). Втім, відповідних змін до П(С)БО 25, яким затверджено форми такої скороченої фінзвітності, досі не внесено. Зараз це П(С)БО встановлює особливості формування фінзвітності суб'єктами малого підприємництва, якими не завжди можуть бути неприбуткові організації (критерії суб’єктів малого підприємництва див. у п. 2 П(С)БО 25). Тож, на практиці управління статистики вимагатимуть подання фінансової звітності від неприбуткових організацій, згідно за нормами НП(С)БО 1 та П(С)БО 25, а не Закону про бухоблік (див. також лист Держстату).   

Також зазначимо, що неприбуткові установи та організації не зобов’язані  подавати  до ДФС фінансову звітність разом зі Звітом про використання коштів неприбуткових установ та організацій (лист ДФС від 04.02.2016 р. №391/10/08-01-15-02-11).

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»