• Посилання скопійовано

Працівник повертає роботодавцеві вартість навчання: що з ПДФО?

Податківці розглянули питання щодо застосування пільги з оподаткування ПДФО та військовим збором для студентів при виплаті стипендії за рахунок коштів підприємства

Працівник повертає роботодавцеві вартість навчання: що з ПДФО?

ДФС у м. Києві у листі від 24.11.2015 р. №17905/10/26-15-17-01-12 нагадала, що не обкладається ПДФО сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу, за умови що:

1) така сума не перевищує 1710 грн (у 2015 році) на кожний повний або неповний місяць підготовки чи перепідготовки такої фізособи, незалежно від того, чи перебуває ця особа у трудових відносинах з роботодавцем;

2) укладено письмовий договір (контракт) про взяті зобов’язання з відпрацювання у такого роботодавця після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу і отримання спеціальності (кваліфікації) не менше ніж три роки.

Якщо працівник припиняє трудові відносини з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, компенсація вартості навчання прирівнюється до додаткового блага та підлягає оподаткуванню у загальному порядку.

Якщо ж при проведенні остаточного розрахунку підприємству відшкодовуються (повертаються) витрати на навчання, то у нього не виникає об’єкта оподаткування доходу, отриманого як додаткове благо.

В інших випадках підприємство із суми, сплаченої в рахунок оплати за навчання, утримує ПДФО за ставками 15% та/або 20%, з урахуванням коефіцієнта, передбаченого п.164.5 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»