• Посилання скопійовано

З 1 квітня стартує реформа вторинної ланки медичної допомоги

З 1 квітня екстрена допомога буде надаватися незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем

З 1 квітня стартує реформа вторинної ланки медичної допомоги

Про це на брифінгу сказала керівник Департаменту комунікацій Національної служби здоров'я Тетяна Бойко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу звернутися увагу на те, що екстрена медична допомога буде надана будь-якій людині, незалежно від того, чи є в цієї людини декларація (з сімейним лікарем – ред.) чи немає. Тобто, якщо ви викликаєте «швидку», і у вас такий стан, який потребує виклику швидкої, то у вас точно не будуть запитувати, чи є у вас декларація чи немає. Для цього виду меддопомоги це не має значення, вам її нададуть в будь-якому випадку», – сказала Бойко.

Вона додала, що наприклад у випадку інфаркту екстрена медична допомога має везти пацієнта в лікарню, яка має контракт з НСЗУ і в якій точно нададуть допомогу при лікуванні саме інфаркту, наприклад, зроблять коронаграфію та стентування.

За словами Бойко, раніше через неупорядковані маршрути таких пацієнтів везли в ті лікарні, де таку допомогу часто надати не могли.

Вона зазначила, що є стани, за яких необхідний виклик швидкої: біль у грудях, анафілактичний шок або передчасні пологи, судоми тощо. Але банальне підвищення температури не є приводом для виклику бригади екстреної меддопомоги.

«Якщо ви викликаєте на таку річ швидку допомогу, десь є людина з ДТП або з інфарктом, яка потребує ії більше. Мій меседж – ставитися відповідально з точки зору пацієнта і більше користатися в ситуаціях, які не є екстреними, порадами вашого сімейного лікаря» – сказала представник НСЗУ.

Водночас заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Луфер наголосив, що у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції зараз МОЗ розглядає зміни до нормативно-правових документів з тим, щоб на період підвищеної готовності системи цивільного захисту передбачити виїзд швидкої допомоги на випадки високої температури у пацієнтів, якщо в анамнезі у них є подорож до країн, де фіксувалася внутрішньокраїнна передача коронавірусної інфекції.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 квітня стартує реформа вторинної ланки надання медичної допомоги. Для того, щоб отримати послуги лікарень пацієнтам потрібно мати направлення від свого сімейного лікаря чи фахівця. Наразі Національна служба охорони здоров'я отримала 9 783 пропозицій від 1769 закладів спеціалізованої медичної допомоги про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій.

Джерело: УКРІНФОРМ

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»