• Посилання скопійовано

Жорсткий карантин є виправданий економічно, – Милованов

За позицією Милованова, жорсткий карантин може дозволити зберегти людське життя вартістю від 160 до 360 млрд доларів. Це більше річного ВВП України (~160 млрд доларів в 2020)

Жорсткий карантин є виправданий економічно, – Милованов

Тимофій Милованов екс-міністр економіки на своїй сторінці у facebook розповідає, що жорсткий карантин може дозволити зберегти людське життя вартістю від 160 до 360 млрд долларів. Це більше річного ВВП України (~160 млрд доларів в 2020). Тому, навіть, якщо повні економічні втрати від жорсткого карантину будуть дорівнювати річному ВВП України, карантин є виправданий економічно.

Розрахунки. Спрощені і консервативні.

Президент вчора окреслив три сценарії перебігу пандемії.

Сценарій А. До 5% хворих одночасно.

Сценарій Б. 25% хворих одночасно.

Сценарій В. 50% хворих одночасно.

Президент сказав, що медична система впорається у випадку сценарію А, але не впорається при інших сценаріях. Для простоти, припустимо в Цкраіні знаходиться 40 млн людей. Тобто медична система може одночасно приймати 5% від 40 млн – 2 млн людей.

Також, припустимо, якщо система не справляється з коронавірусом, то від коронавірусу помре 2% від тих людей, які не отримують медичну допомогу. В сценарії Б – це 160 тис людей (2% від 10 млн які захворіють мінус 2 млн які отримають медичну допомогу, тобто 8 млн). В сценарії В – це 360 тис людей (додатково ще 200 тис – 5% від додаткових 10 млн людей, що не отримають медичну допомогу).

Яка економічна вартість життя? Для багатьох це питання цинічне! Але економісти рутино використовують вартість життя в розрахунках безпеки, інженерної, військової, медичної. В США використовують оцінку від кількох мільйонів доларів до 14,5 мільйонів. Але ми бідніша країна і наш номінальний ВВП менше приблизно в 20 разів. Нехай, економічна вартість життя людини в Україні в 10 разів менше – 1 мільйон доларів (в середньому, з врахуванням.

Тоді, в сценарії Б, вартість втраченого людського життя 160 млрд долларів, а в сценарії В – 360 млрд доларів. Якщо поставити оцінку вартість життя менше, в пів мільйона доларів, то втрати стають відповідно 80 и 180 млрд доларів.

Ця оцінка методологично схожа на оцінку Зінгалеса для США та Гурієва для Росії.

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»