• Посилання скопійовано

Авторські та суміжні права по-новому: оприлюднено законопроект

МЕРТ оприлюднило проєкт нового Закону «Про авторське право і суміжні права»

Авторські та суміжні права по-новому: оприлюднено законопроект

10 березня 2020 року Мінекономрозвитку оприлюднило проєкт нового Закону «Про авторське право і суміжні права» (завантажити).

Цей Закон регулює відносини, пов’язані з виникненням (набуттям), охороною, здійсненням та захистом майнових прав суб’єктів авторського права і суміжних прав і особистих немайнових прав, а також щодо прав особливого роду (sui generis), пов’язаних зі сферою авторського права і суміжних прав.

 

Для чого затверджувати новий закон?

Як пояснють законотворці, чинний Закон «Про авторське право і суміжні права» прийнятий ще у 2001 році. За час його дії на практиці виявилися проблемні питання, пов’язані з реалізацією його правових норм, що потребують законодавчого врегулювання.

На сьогодні сфера авторського права і суміжних прав  потребує удосконалення з врахуванням норм європейського законодавства.

Так, останніми роками в Євросоюзі прийнято нові директиви, положення яких не відображені в Угоді про асоціацію. Ці директиви врегульовують проблемні питання у сфері авторського права і суміжних прав, актуальні в тому числі для України. 

Зокрема, було прийнято Директиву ЄС 2012/28/ (щодо використання «сирітських творів»), Директиву ЄС 2017/1564/ (щодо використання творів в інтересах людей з вадами зору, яка у свою чергу відображає положення Марракеського договору ВОІВ), а також нову Директиви ЄС 2019/790 (щодо питань авторського права в інформаційному суспільстві), .

Врегулювати відповідні проблемні питання у сфері авторського права і суміжних прав доцільно з огляду на їх регулювання зазначеними директивами Євросоюзу, враховуючи плани України щодо європейської інтеграції.

 

Що передбачає новий закон?

1. Вводиться правовий режим «сирітських» творів та об’єктів суміжних прав (наприклад, аудіозаписів) та встановлено випадки дозволеного використання без дозволу/без виплати винагороди – до моменту знаходження правовласника.

2. Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації інтелектуальної власності передбачається можливість охорони виражень фольклору правом особливого роду "sui generis".

Створюється можливість при комерційному використанні виражень фольклору, визнаних КМУ проявами традиційної української культури, здійснювати відрахування та спрямовувати ці кошти на збереження та популяризацію традиційної української культури.

3. Охорона шрифтів як творів художнього дизайну (виражених у вигляді зображення) або як комп’ютерних програм (виражених у вигляді комп’ютерного коду).

4. Вдосконалено процедуру протидії інтернет-піратству через взаємодію правовласників з власниками веб-сайтів, на які контент завантажують користувачі, хостинг-провайдерами.

5. Процедура "повідомлення та вилучення" поширюється на всі без винятків об’єкти авторського права і суміжних прав (адже, наприклад, цифрові копії популярних книг також часто незаконно розміщуються в Інтернеті, і їхні автори страждають від інтернет-піратства).

6. На провайдерів покладаються додаткові зобовязання щодо дотримання авторського права при користуванні їхніми послугами відповідно до ЗУ «Про авторське право і суміжні права» та ЗУ «Про електронну комерцію».

Хостинг-провайдерами тепер вважаються власники соціальних мереж, відео-сервісів та інших подібних веб-сайтів, де користувачі завантажують контент.

7. Посилено адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав; виключається можливість визнання цих порушень малозначними.

8. Скасовано контрольні марки та обмежено можливість «тролінгу» при реєстрації авторського права.

9. Скасовано контрольні марки як застарілу на сьогодні та неефективну систему маркування (голографічні марки на компактдисках). Надано можливість застосовувати від незаконного копіювання.

Виключено можливість охорони авторським правом окремих слів, словосполучень, фраз.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»