• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №16(131) | 10.10.2023 р.

Сто тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №16(131) | 10.10.2023 р.
Це – шістнадцятий з початку року (сто тридцять перший загалом і тридцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • розкажемо, як нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ на суму імпортних товарів через скасування спецгрупи ЄП;
  • підкреслимо, що пільговий імпорт дронів, тепловізорів, рацій та антидронових рушниць можуть продовжити на 2024 рік;
  • зауважимо, що Раді пропонують звільнити від ПДВ та мита імпорт безпілотних літальних апаратів;
  • наведемо алгоритм дій від Гетманцева у разі блокування реєстрації ПН;
  • зʼясуємо, що змінилося з 30 вересня в адміноскарженні рішень комісій щодо заблокованих ПН;
  • розповімо, чи може продавець зменшити ПЗ з ПДВ у разі списання дебіторської заборгованості;
  • дізнаємося, з яких причин в СЕА ПДВ виникає показник «сума відхилення».
Гарного вам читання!

Чи може продавець зменшити ПЗ з ПДВ у разі списання дебіторської заборгованості?

Покупцем може бути не повернуто продавцю раніше поставлені товари/послуги та протягом терміну позовної давності не відбулося оплати за такі товари/послуги.
У такому випадку незалежно від того, чи було проведено процедуру досудового врегулювання сумнівної дебіторської заборгованості, чи ні, продавець немає законодавчих підстав на коригування суми податкових зобов’язань з ПДВ при списанні дебіторської заборгованості. Про це ми писали тут.

Як нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ на суму імпортних товарів через скасування спецгрупи ЄП?

Базою оподаткування для нарахування таких податкових зобов’язань є: 
  • за товарами, придбаними на митній території України, – вартість їх придбання; 
  • за товарами, ввезеними на митну територію України, – митна вартість таких товарів згідно з відповідною митною декларацією; 
  • за необоротними активами – балансова (залишкова) вартість, що склалася станом на перше число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані).
При цьому жовтень 2023 року є останнім звітним (податковим) періодом, у податковій звітності за який такі податкові зобов’язання можуть бути задекларовані. Про це ми писали тут.

Пільговий імпорт дронів, тепловізорів, рацій та антидронових рушниць можуть продовжити на 2024 рік

Д. Гетманцев підкреслив, що 1 січня 2024 року завершується дія пільг щодо сплати митних платежів при імпорті дронів, тепловізорів, рацій та антидронових рушниць.
Комітет ВРУ та сам Гетманцев звернулися  до волонтерів та військових щодо пропозицій для оновлення чинного переліку пільгових товарів для оборони та строків дії пільг на імпорт. Йдеться про чинні п. 92 підрозділу 2 розділу XX ПКУ та п. 9-24 розділу XXI МКУ.
У Комітеті буде створено робочу групу, пропозиції щодо персонального складу або тексту закону прохання надсилати до комітету або Д. Гетманцева особисто.

Раді пропонують звільнити від ПДВ та мита імпорт безпілотних літальних апаратів

20 вересня 2023 року П. Порошенко, І. Геращенко та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ два законопроєкти:
  • №10078 "Про внесення змін до пункту 92 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з імпорту безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів на період воєнного стану";
     
  • №10079 "Про внесення змін до пункту 9-24 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів на період воєнного стану".
Законопроєктами пропонується встановити, що на період дії воєнного стану в Україні звільняються від оподаткування ввізним митом та ПДВ безпілотні літальні апарати, оптичні та коліматорні приціли (коліматори), приціли нічного бачення або тепловізійні приціли, тепловізійні біноклі та монокуляри, прилади нічного бачення.

Як діяти в разі блокування реєстрації ПН: алгоритм від Гетманцева

22 вересня Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі навів памʼятку для платників ПДВ. Її можна завантажити тут
У ній йдеться про те, які документи необхідно надати для розблокування ПН. А саме:
  1. Пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування. Також у поясненні потрібно зазначити: основний вид діяльності платника податку, наявність основних засобів та трудових ресурсів для ведення господарської діяльності (ОЗ повинні бути відображені у ф. №20-ОПП).
     
  2. Перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, реєстрацію яких зупинено в ЄРПН, визначено в п. 5 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 №520.

Що змінилося з 30 вересня в адміноскарженні рішень комісій щодо заблокованих ПН

ДПС навела поради, як діяти платникам ПДВ при оскарженні рішень комісій щодо ПН. А саме:
  1. для оперативної комунікації звертатись на комунікаційні податкові платформи, які діють в органах ДПС; отримати розʼяснення за телефонами «гарячих ліній»; у розділі «Онлайн-навчання» на вебпорталі ДПС за посиланням ознайомитись з інформаційними матеріалами щодо правильності заповнення таблиць даних платника податку, дії платника ПДВ у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних тощо;
     
  2. уважно вивчати рішення комісій регіонального рівня та вести постійний діалог з податковими органами щодо сумнівів у підставах їх прийняття;
     
  3. надсилати запити безпосередньо до податкових органів (в основному на регіональному рівні).
Окремо про новації розповів й Гетманцев. Він зауважив, що тепер перелік документів, які може надати платник для розгляду питання про реєстрацію ПН/РК, доповнено пунктом «інші документи, що підтверджують інформацію, зазначену у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі».
Визначено, що в разі коли у квитанції до ПН/РК зазначено код товару/послуги згідно з УКТ ЗЕД/умовним кодом товару/ДКПП, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації ПН/РК, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.
Також тепер подання письмових пояснень та копій документів до РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, має право ініціювати отримувач (покупець).

З яких причин в СЕА ПДВ виникає показник «сума відхилення»?

Показник «Сума відхилення» – це позитивне або від’ємне значення різниці між сумою податкових зобов’язань за даними податкової звітності за звітний (податковий) період (рядок 9 колонка Б податкової декларації з ПДВ) та узагальненими даними суми ПДВ, яку зазначено в зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та розрахунках коригування, що залежно від дати складання або дати реєстрації віднесено до відповідного звітного (податкового) періоду. Про це читайте у нашій новині ось тут.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»