• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9-14 листопада

Рада проголосувала мораторій на перевірки бізнесу і може скасувати трудові книжки. А поки цього не сталось: нові Порядок оформлення результатів перевірок і Декларація про доходи фізосіб, нова форма авансового звіту і нові реєстраційнй картки

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9-14 листопада

Новини з-під куполу. Верховна Рада в першому читанні підтримала мораторій на перевірки бізнесу — аж до 30 червня 2016 року. Щоправда, особливо радіти нама чого: під обмеження мораторію не підпадають ДФС України та її територіальні органи. Ще депутати хочуть збільшити з одного до двох днів строк отримання витягу з реєстру платників єдиного податку. Як пояснюють автори законопроекту, наслідком буде «встановлення єдиного терміну для реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку і отримання ним витягу з реєстру платника єдиного податку». А Кабмін у минулу середу подав до ВР законопроект про скасування трудових книжок; планується, що це відбудеться з 1 липня 2016 року, але спочатку треба створити всеукраїнський реєстр пацюючих. Ще один законопроект і теж від Кабміну — про внесення змін до Митного кодексу. Уряд хоче обмежити купівлю товарів за кордоном, зокрема, зменшити із 1000 до 430 євро вартість товарів, які ввозяться фізособами в Україну і не обкладаються митом.

Мінфін затвердив новий Порядок оформлення результатів документальних перевірок. Він стосується юросіб, єдиний для всіх фіскальних органів (митниці та ДПІ) та містить єдині вимоги до оформлення і складення актів (довідок). Наказ про затвердження Порядку було видано ще 20 серпня, документ зареєстровано в Мін'юсті лише 26 жовтня, а офіційне опублікування заплановане в «Офіційному віснику України» від 17 листопада (це і буде дата набрання чинності). Текст Порядку читайте тут, новину про це — тут, а аналітику редакції — ось тут.

Маємо нову форму Декларації про доходи фізосіб. Новий бланк зменшився вдвічі (він складається з одного аркуша формату А4) та містить чотири додатки (раніше було сім). І сама Декларація, і нова Інструкція щодо її заповнення наберуть чинності 17 листопада цього року і стосуються як фізосіб-підприємців, так і усіх інших платників податку з доходів. Зважаючи на те, що зміни, які відбулися у податковому законодавстві ще з початку року, відображено у Декларації лише тепер, скоріш за все, звітуватись за новою формою треба буде вже за 2015 рік (ми пишемо про це тут).

Свято наближається! На новорічні свята відпочиватимемо 7 днів, але не поспіль. Офіційні вихідні встановлено з першого по третє січня 2016 року і з сьомого по десяте; відповідно 4-6 (понеділок-середа) — робочі дні. Ми також будемо працювати, особливо якщо приймуть новий Трудовий кодекс (тут — про 20 основних нововведень, які він нам готує). Якщо ж приймуть ще й новий Податковий кодекс (його обіцяють внести на розгляд Ради в кінці листопада-на початку грудня), то працювати доведеться і у вихідні теж. А поки що почитайте про те, чим відрізняються проекти Мінфіну і ВР.

Консультації від «Дебету-Кредиту» і не тільки. Замовник з Грузії, а всі документи (акти, рахунки, договори) складені російською мовою. Чи правомірно це? Чи потрібно складати на грузинській та українській мовах? Якщо вже кілька років складалися лише російською, то як виправити і чим це загрожує? На усі ці питання ми відповідаємо ось тут. А тут редакція пише про те, що штрафні санкції з податку на прибуток та ПДВ, сплачені підприємством у зв'язку з несвоєчасною сплатою податків, відноситься до витрат. Ще фахівці Мінсоцполітики розказали нюанси розрахунку лікарняних і декретних, якщо страховий стаж менше 6 місяців, а податківці нагадали, в яких випадках платник має право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту без отримання податкової накладної.

Інші новини минулого тижня. З 30 жовтня змінились вимоги щодо отримання електронних ключів (тепер для отримання послуг ЕЦП слід звертатись особисто або із нотаріально посвідченою довіреністю), вже тиждень діє нова форма авансового звіту (завантажити її можна звідси, а дізнатись більше — тут), а Мін'юст затвердив 15 нових форм реєстраційних карток (вони будуть діяти вже з 21 листопада).

Насамкінець традиційне «не забувайте про звітність». У четвер, 19-го листопада, сплачуємо ПДВ, податок на прибуток і єдиний податок юрособи 3-ї групи за III квартал 2015 року (це ще не все, докладно по усі платежі в цей день дивіться тут). А наступного дня, у п`ятницю, — останній день подання місячних Декларацій з ПДВ і акцизного податкуЗвіту про ЄСВ і сплати ЄСВ за жовтень. Не забувайте!

До зустрічі через тиждень. Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»