• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 - 31 березня

Новий розмір мінзарплати та всіх пов'язаних показників; оновлення плану-графіка податкових перевірок юросіб на 2024 рік; чергові зміни до декларації з податку на прибуток; нові довідники податкових пільг та ще з десяток змін і подій, які чекають нас у квітні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 - 31 березня

Що нас чекає у квітні?

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У квітні це:

  • новий розмір мінзарплати та всіх показників, з ним пов'язаних;
  • збільшення розміру компенсаційних виплат роботодавцям; 
  • зміна правил ввезення гуманітарної допомоги;
  • щорічний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють, тощо.

Загалом про 13 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за березень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

ДПС оновила план-графік перевірок юросіб на 2024 рік

25 березня ДПСУ оприлюднила оновлені частини плану-графіка перевірок на 2024 рік. А саме:

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та
  • Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна за посиланням>>>

За ними цього року податківці планують провести 2205 податкових перевірок юросіб (у першочерговому варіанті було 2172, в оновленні за лютий - 2183).

Інші два розділи плану-графіка поки що без змін.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Декларація з податку на прибуток знову змінилася. Мінфін знову вніс зміни до форми декларації з податку на прибуток. Стосуються вони оподаткування податком на прибуток банків за Законом №3474.
  2. З 27 березня – нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №123/1 та №123/2 (станом на 27.03.2024). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.
  3. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.32.3.0 станом на 27.03.2024. Додано нові форми декларації з турзбору та зі збору за паркування, а також форми фінансової звітності.
  4. ДПС планує скасувати ЄП для бізнесу у сфері інтернет-доступу. Податківці звернулися до Мінфіну з пропозицією розглянути питання про скасування спрощеної системи оподаткування для суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з надання послуг доступу до мережі Інтернет.
  5. ДПС при перевірках щодо застосування РРО перевіряє й правильність оформлення трудових відносин. Під час проведення фактичних перевірок магазинів податківці не лише зафіксували факти проведення розрахунків без застосування РРО/ПРРО, безліцензійної торгівлі підакцизними товарами, а й задокументували працю 13 неоформлених працівників.

 

Увага! Сьогодні завершується термін сплати податків за лютий

За даними ДПС, сьогодні, 1 квітня - граничний термін сплати податкових зобов’язань за лютий 2024 року. А саме: ПДВ, акцизного податку рентної плати, ПДФО та ВЗ податковим агентом, у разі якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку.

Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.

 

Ще п’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Як заповнювати ф. №20-ОПП при оренді нерухомості? ДПС нагадує, що у графі 3 «Тип об’єкта оподаткування» повідомлення № 20-ОПП щодо орендованого майна можливо зазначити, наприклад: готель, комплекс, санаторій, будинок відпочинку, гуртожиток тощо.
  2. Як фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп слід вести облік своїх доходів? Фізособи-«єдинники» І та ІІ груп і ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а фізособи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) мають вести типову форму доходів та витрат.
  3. Оформлення списання безнадійного податкового боргу. Рішення про списання безнадійного податкового боргу складається у 2-х примірниках: 1-й – для платника податків, 2-й – для ДПС. Неотриманий платником податків примірник рішення зберігається у ДПС.
  4. Складання РК до ПН на зменшення ПЗ з ПДВ та наслідки для постачальника й покупця. Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН РК до ПН, а покупець зменшує податковий кредит незалежно від реєстрації такого РК.
  5. Чи має право на ПСП працівник-пенсіонер? Податківці підкреслили, що фізична особа, яка одночасно з пенсією з ПФУ отримує доходи у вигляді заробітної плати, має право на ПСП за загальними правилами.

 

Міноборони – про законопроєкт №10449 щодо мобілізації та військової підготовки

Законопроєкт №10449 готується до другого читання. Наразі правки до нього розглядають у Комітеті ВРУ. Тим часом Міноборони у своєму роз’ясненні розповіло, що згідно зі законопроєктом:

  • мобілізацію пропонують від 25 до 60 років;
  • з 2025 року у вищих навчальних закладах запроваджують базову військову підготовку;
  • від проходження базової військової підготовки в університетах звільняють деякі категорії громадян;
  • замість строкової запроваджують базову військову службу на термін 5 місяців у мирний час і 3 місяці - у воєнний;
  • громадяни з 18 років можуть обрати час проходження базової військової служби;
  • громадяни з 18 років, незалежно від проходження базової військової підготовки чи служби, отримають відстрочку до досягнення мобілізаційного віку.

 

З 26 березня оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні. Цього разу двома наказами наказами від 19.03.2024 №77 та від 22.03.2024 №79 знову внесено зміни до Переліку. Зміни стосуються, зокрема, Сумської, Донецької та Запорізької областей.

 

До уваги роботодавців!

  1. Збільшено розмір компенсаційних виплат роботодавцям. З 1 квітня мінімальна заробітна плата в Україні підвищиться до 8 тис. гривень. У зв’язку з цим зміниться розмір деяких виплат, що стосуються сфери зайнятості, розмір яких узгоджений з мінімальною зарплатою. Зокрема, це вплине на розмір компенсаційних виплат роботодавцям. Яких саме – читайте у роз’ясненні Держслужби зайнятості.
  2. Відтепер у сформованому е-лікарняному можна змінити страхувальника. Після подання відповідних звітів або повідомлення про прийняття на роботу роботодавець може надіслати до ПФУ запит щодо зміни страхувальника у сформованих листках непрацездатності. Докладніше читайте тут.
  3. Працівник був відсутній на роботі через виїзд за кордон: що з компенсацією за невикористані відпустки? Працівник не працював з березня 2022 р., весь цей час перебуває за кордоном, не писав заяв на відпустку без збереження зарплати, тому в табелі зазначали «НЗ». Зараз він передав заяву на звільнення. Як нараховувати компенсацію при звільненні? Читайте у статті від редакції.
  4. Як правильно виконати вимоги щодо працевлаштування працівника, посада якого підлягає скороченню? За висновком ВС, посилання на список вакантних посад, розміщений на вебсайті, не є доказом виконання роботодавцем вимог щодо працевлаштування працівника, посада якого підлягає скороченню.

 

Дві важливі новини від НБУ

По-перше, Нацбанк планує оновити Положення про ведення касових операцій. За проєктом Постанови, НБУ заплановано можливість внесення готівки СГ та фізособами до надавачів платіжних послуг для подальшого переказу коштів на рахунки СГ, не використовуючи переказ коштів без відкриття рахунку.

По-друге, у НБУ розповіли, що зміниться в переказах і оплаті готівкою через Меморандум з МВФ. За роз'ясненням, для громадян нічого не змінюється: вони, як і раніше, зможуть обирати зручний для них вид переказу та розрахунку за послуги чи товари ФОПів та інших юридичних осіб – готівкою чи безготівково.

 

Інші новини

  1. Впровадження порядків щодо перевірки кінцевих бенефіціарів перенесено на 1 вересня. У Мін’юсті наголосили, що з метою вжиття всіма СПФМ організаційних заходів новий обов’язок СПФ щодо даних про бенефіціарів перенесено з 1 квітня на 1 вересня 2024 року.
  2. Необмежений строк звернення працівника до суду з позовом про стягнення зарплати: у ВРУ зареєстровано законопроєкт №11107 зі змінами до КЗпП щодо забезпечення права застосування необмеженого строку звернення працівника до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати.
  3. БЕБ презентувало модель Єдиної інформаційної системи. За словами в.о. директора БЕБ Андрія Пащука, після впровадження ЄІС має стати ключовим інструментом для виявлення та оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»