• Посилання скопійовано

Як направляються виконавчі документи з 18 жовтня через запуск Е-суду?

Протягом 5 днів після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ вноситься до ЄДР ВД, а його копія, надсилається стягувачу до електронного кабінету в Е-суд

Як направляються виконавчі документи з 18 жовтня через запуск Е-суду?

Мін'юст повідомляє, що введено в дію зміни, що стосуються Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модулі), що забезпечує обмін документами.

18 жовтня 2023 року введено в дію вимоги Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 року № 3200-IX, яким внесено зміни до Закону України «Про виконавче провадження».

Так, відповідно до абзацу першого частини другої статті 28 Закону України «Про виконавче провадження» документи виконавчого провадження органам та особам, які мають електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін документами, надсилаються виключно в електронній формі.

Крім того, згідно змін, внесених до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та до Кодексу адміністративного судочинства України, суд протягом 5 днів з дня набрання судовим наказом законної сили надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого судового наказу у Єдиному державному реєстрі судових рішень та Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, стягувачу до його електронного кабінету, а в разі відсутності електронного кабінету — рекомендованим листом із повідомленням про вручення чи цінним листом.

Також протягом 5 днів після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ вноситься до Єдиного державного реєстру виконавчих документів, а його копія (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого документа у Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, надсилається стягувачу до електронного кабінету, а в разі його відсутності — рекомендованим листом з повідомленням про вручення чи цінним листом.

До того ж, на сьогодні суд може видавати виконавчі документи як в паперовій, так і в електронній формі.

Оформлення і видача виконавчих документів здійснюються судом, який ухвалив відповідне рішення, в паперовій або електронній формі за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.

Не допускається одночасна видача судом виконавчого документа одній і тій самій особі в паперовій та електронній формах.

Оформлення і видача судових рішень, якими вносяться зміни до виконавчих документів (у тому числі про виправлення помилки у виконавчому документі; визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню; стягнення на користь боржника безпідставно одержаного стягувачем за виконавчим документом; поновлення пропущеного строку для пред’явлення виконавчого документа до виконання; відстрочку чи розстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання; зупинення виконання судового рішення; заміну сторони виконавчого провадження), здійснюються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, в паперовій або електронній формі за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.

Ознайомитися із повним текстом змін можна за покликанням.

***

Читайте також: 

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»