• Посилання скопійовано

Змінились ціна та кількість товару: виписуємо розрахунок коригування до податкової накладної

Підприємство отримало аванс за майбутню поставку свиней у лютому і виписало податкову накладну. Відвантаження здійснено в березні, причому ціна та кількість товару змінилися. Як оформити розрахунок коригування?

У разі якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадку повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню (п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу).

При коригуванні сум податкових зобов'язань відповідно до зазначеного пункту постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (за текстом - розрахунок коригування) у двох примірниках (оригінал і копія) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. Форму податкової накладної та додатків до неї затверджено наказом №1379 (набрав чинності з 16.12.2011 р.).

Пунктом 18 Порядку №1379 передбачено, що порядок складання, реєстрації, зберігання розрахунку коригування є аналогічним порядку, передбаченому для податкових накладних.

У верхній лівій частині розрахунку коригування проставляються відповідні помітки (потрібне виділяється поміткою «Х»).

Номер розрахунку коригування присвоюється відповідно до його номера в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних.

Якщо розрахунок коригування складається платником ПДВ до податкової накладної, яка згідно з п. 201.10 ст. 201 та п. 11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, такий розрахунок надається покупцю тільки після його реєстрації у зазначеному Реєстрі.

У разі відсутності даних у графах розрахунку коригування або підстав для заповнення граф цього розрахунку такі графи не заповнюються, а залишаються пустими, крім випадків, визначених Порядком №1379.

Платник податку при виписуванні розрахунку коригування повинен всі реквізити його заголовної частини вирівнювати по правій межі поля, окрім тих реквізитів, що мають текстовий характер (наприклад, назва особи, місцезнаходження, вид цивільно-правового договору, форма проведення розрахунків).

Відповідно до встановленої форми розрахунку коригування продавець - платник ПДВ при його заповненні у разі одночасної зміни кількості товару/послуги та його/її вартості зазначає:

* у графі 1 - дату коригування (крапки, коми та інші розділові знаки в даті виписки податкової накладної не проставляються);

* у графі 2 - причину коригування;

* у графі 3 - номенклатуру товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується;

* у графі 4 - код товару згідно з УКТ ЗЕД (зазначається відповідно до п. 11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України);

* у графі 5 - одиницю виміру (грн., шт., кг, м, см, м3, см3, л тощо);

* у графі 6 - зміну кількості, об'єму, обсягу (значення зі знаком «-»/«+», на яке зменшується/збільшується кількість (об'єм, обсяг) товару/послуги, зазначена у графі 6 податкової накладної, до якої виписується цей розрахунок коригування);

* у графі 7 - фактичну ціну постачання товарів/послуг без урахування ПДВ, за якою раніше було здійснено постачання (зазначену у графі 7 податкової накладної)1;

* у графі 8 - зміну ціни: суму різниць між ціною домовленості без ПДВ та фактичною ціною без ПДВ, за якою здійснено постачання (значення у гривнях зі знаком «-»/«+», на яке зменшується/збільшується ціна товару/послуги, зазначена у графі 7 податкової накладної);

* у графі 9 - кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг, зазначену в рядку 6 податкової накладної та зменшену/збільшену на значення графи 8 цього розрахунку коригування;

* у графах 10 (11, 12) - коригування обсягів без урахування ПДВ, що оподатковуються за основною ставкою, нульовою ставкою або звільнені від оподаткування ПДВ (значення зі знаком «-»/«+», на яке зменшуються/збільшуються обсяги постачання без урахування ПДВ). В останньому рядку графи 10 розрахунку коригування зазначається сума ПДВ зі знаком «-»/«+», на яку коригуються податкові зобов'язання та податковий кредит.

1 Згідно з п. 24 Порядку № 1379 показники у графах 7, 8, 10 - 12 розрахунку коригування заповнюються у вартісному виразі відповідно до правил ведення бухгалтерського обліку.)

Якщо дата зміни ціни збігається з датою зміни кількості товарів, які повертаються постачальнику або додатково ним відвантажуються, то відповідні записи здійснюються в одному розрахунку, а якщо ці події припадають на різні дати, то має бути виписано два розрахунки.

Також слід зазначити, що на підставі розрахунку коригування отримувач товарів/послуг здійснює коригування податкового кредиту відповідно до ст. 192 Податкового кодексу (за умови дотримання положень законодавчих актів щодо віднесення сум до податкового кредиту) з обов'язковим відображенням зазначених коригувань у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (з від'ємним чи позитивним значенням).

«Вісник податкової служби України» №22, червень 2012

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»