• Посилання скопійовано

Коли Звіт щодо ЄСВ та форма №1ДФ не подаються — нагадування від ДФСУ

Чи обов’язково подавати пусті звіти щодо ЄСВ та ПДФО і ВЗ? Це питання часто хвилює бухгалтерів підприємств та підприємців, які тимчасово припинили свою госпдіяльність. Відповідає на нього ДФСУ у новому листі

Коли Звіт щодо ЄСВ та форма №1ДФ не подаються — нагадування від ДФСУ

Коментар до листа від 26.03.2018 р. №1215/6/99-99-13-02-01-15/ІПК

Щодо Звіту з ЄСВ

Згідно з п. 11 розділу II Порядку №435, якщо юридичні особи або фізичні особи - підприємці не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, Звіт за найманих працівників до органів доходів і зборів ними не подається.

Отже, при використанні праці фізичних осіб, Звіт до органів доходів і зборів подається на загальних підставах.  

Тобто, тут головне не те, чи нараховувався та виплачувався дохід, чи нараховувався чи сплачувався ЄСВ. 

Головне правило:

1) Чи перебуває суб’єкт господарювання у трудових відносинах із фізособами?  

2) Чи діє у такого суб’єкта господарювання договір ЦПХ, за яким він має сплатити винагороду за роботи/послуги (договору оренди це не стосується, адже орендна плата не є базою для нарахування ЄСВ)? 

І якщо відповідь на ці питання «так», то Звіт обов’язково треба подавати. Хоча б лише для того, щоб зазначити у таблиці 6 кількість днів перебування фізосіб у трудових або цивільно-правових відносинах. 

 

Щодо форми №1ДФ

У разі, якщо протягом звітного кварталу проводились виплати доходів на користь платників податку та перерахування ПДФО за минулі періоди, то податковим агентом виконуються зобов’язання щодо подання звітності за формою №1ДФ. Це зазначено у абз. 1 пп. "б" п. 176.2 ПКУ

Та варто не забувати, що цей звіт має статус податкової декларації. А це означає, що на нього, у тому, що не визначено окремими спеціальними нормами розділу IV ПКУ, поширюються норми ПКУ, які регулюють подання іншої податкової звітності. 

За п. 49.2 ПКУ, платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, у якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Таким чином, щодо ВЗ слід дотримуватися аналогічного правила. 

Головне правило: якщо немає нарахованого/виплаченого доходу, немає нарахованого/сплаченого ПДФО чи ВЗ, то його подавати не потрібно.  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»