• Посилання скопійовано

Подаємо фінзвітність за 2018 рік до Держстату: як та коли?

За якою формою слід подавати річну фінзвітність? В які строки слід відзвітувати? Чи можна подати фінзвітність в електронному вигляді? Що буде за неподання?

Подаємо фінзвітність за 2018 рік до Держстату: як та коли?

Загальні положення

За п. 2 Порядку №419 фінансова звітність подається, зокрема, органам державної статистики. Але цією ж нормою Порядку №419 вказано, що підприємства (крім бюджетних установ, мікропідприємств та малих підприємств) подають разом з річною фінансовою звітністю звіт про управління. При цьому не визначено, кому його слід надавати, а кому ні.

Немає і затвердженої форми цього звіту, тому кожне підприємство його складає по-своєму. При цьому слід скористатися методичними рекомендаціями від Мінфіну, про які ми писали тут і тут.

І це породжує проблему, особливо для тих, хто звітує в електронному вигляді. Немає затвердженої форми звіту, тож немає і шаблону такого звіту в програмному забезпеченні. То що ж, доведеться подавати його окремо на папері?

ДФС свою думку в «ЗІР», а також у листі від 19.02.2019 р. №5491/7/99-99-15-02-01-17 вже висловила та вказала, що разом з декларацією з прибутку звіт про управління подавати не потрібно. А от від Держстату ніякої інформації щодо необхідності подання цього звіту немає. Тому тим підприємствам, які мають подавати звіт, потрібно або його подавати разом з фінзвітністю (якщо вона подається у паперовому вигляді), або звертатися до свого територіального органу Держстату за роз’ясненням.

І ще підприємства, які провадять діяльність з видобутку корисних копалин або заготівлю деревини і при цьому становлять суспільний інтерес, мають ще подавати разом з річною фінансовою звітністю звіт про платежі на користь держави. Про його неподання до ДФС податківці розповіли у листі від 19.02.2019 р. №5491/7/99-99-15-02-01-17. Фахівці Держстату ще нічого не вказали. Але його форму має затвердити КМУ. Наразі її ще не має. Про сам звіт ми писали тут.

 

Поділ підприємств за яких розміром для обрання правильної форми фінзвітності

Частиною 2 ст. 2 Закону про бухоблік встановлені критерії віднесення підприємств до мікро-, малих, середніх або великих підприємств залежно від балансової вартості активів, чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та середньої кількості працівників. Розподіл підприємств за критеріями дивіться тут.

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

При визначенні категорії, до якої належить підприємство, використовуються показники, які на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із наведених у Законі критеріям. 

Для визначення відповідності критеріям, встановленим у євро, застосовується офіційний курс гривні щодо іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі курсів Нацбанку, що встановлювалися для євро протягом відповідного року.

Якщо підприємство однієї з наведених категорій за показниками річної фінансової звітності протягом двох років поспіль не відповідає наведеним критеріям, воно відноситься до відповідної категорії підприємств.

Тож для визначення у 2018 році категорії, до якої належить підприємство, слід було застосовувати показники річної фінансової звітності за 2017 – 2018 рік.

Приклади визначення категорії, до якої належить підприємство, було наведено в додатку до роз’яснення Мінфіну. Про це ми писали тут.

Завантажити файл>>

 

Як здійснюється перехід підприємства до іншої категорії?

В цьому питанні слід врахувати два зауваження:

1) Нормою ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік  передбачено можливість автоматичного переходу з однієї категорії підприємств до іншої. Але такий перехід можливий протягом двох років. Тобто, наприклад, якщо у одному році велике підприємство відповідає критеріям середнього, статус середнього підприємства воно отримає лише в наступному звітному році, і то якщо відповідатиме критеріям середнього підприємства за показниками фінзвітності такого року.

2) Новоутворені підприємства під час визначення відповідності критеріям застосовують показники на дату складання річної фінансової звітності. Тобто у першому звітному періоді (яким вважається рік з дати початку створення підприємства до 31 грудня) нові підприємства вперше визначатимуть, до якої категорії вони належать, за результатами власної діяльності в такому році. А ось далі, вже за наслідками першого і наступного років роботи, визначатиметься, чи залишиться підприємство у цій категорії, чи йому доведеться перейти до іншої.

 

А що як фінзвітність подана не за тією формою?

Подавати фінзвітність потрібно за правильною формою, які обрано на підставі відповідності свого підприємства категорії за Законом №996. Інакше доведеться сплатити адмінштраф у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170 грн до 255 грн). Ці ж види штрафів будуть чекати на підприємства у разі неподання фінзвітності. Принаймні такі роз’яснення надавала ДФС і ми про це писали тут.

Думку наших фахівців, судову практику та роз’яснення Мінфіну, Держстату з цього приводу ми наводили тут.

 

Способи подання фінзвітності

За п. 4 Порядку №419 датою подання фінансової звітності для підприємства вважається день фактичної її передачі за належністю, а у разі надсилання її поштою – дата одержання адресатом звітності, зазначена на штемпелі підприємства зв'язку, що обслуговує адресата.

Датою подання фінансової звітності в єдиному електронному форматі вважається дата одержання електронного повідомлення про одержання центром збору фінансової звітності такої фінзвітності.

У 2019 році Держстат вже розміщував повідомлення про перелік форм, які можуть бути в електронному вигляді. В нього включено в т.ч. й форми фінзвітності. Про це ми писали тут. До того ж Держстат вже створив Кабінет респондента, про це читайте тут.

Проте в переліку електронних форм відсутній новий звіт – звіт про управління, оскільки його форму має розробити кожне підприємство самостійно, а затвердженої форми Мінфіном так і не впроваджено. Тож в електронному вигляді його ніяк не вдасться подати.

 

Строки подання фінзвітності до Дежстату

За п. 5 Порядку №419 проміжна фінансова звітність (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), крім консолідованої, подається підприємствами Держстату не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річна – не пізніше 28 лютого наступного за звітним року. Тобто останнім днем для подання фінзвітності за 2018 рік до Держстату є 28 лютого 2019 року.

А от до ДФС разом з декларацією з податку на прибуток за 2018 рік фінзвітність слід буде подати до 1 березня 2019 року включно. Підтвердженням подання фінансової звітності разом з декларацією є позначка «+» в декларації у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Декларації додатків – форм фінансової звітності». Про це ми писали тут та тут.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»