• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18-23 квітня

Зменшення облікової ставки НБУ і нова форма авансового звіту; нові розміри мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму вже з 1 травня; консультації від ДФС і актуальні роз`яснення фахівців редакції; податковий календар до кінця квітня і несподівано лояльний лист Мінфіну. Усе це — найкоротші бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» за 18-23 квітня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18-23 квітня

Минулий тиждень розпочався із надзвичайної новини: податківці нібито втратили 3 терабайти інформації. «...В результаті збою в роботі АІС «Управління документами» (з 6 по 11 грудня 2015 року) на рівні ДФС втрачено близько 3 Терабайт інформації (близько 531 тис. електронних документів, 26 тисяч даних в реєстраційних картках, 4,1 тис. реєстраційних карток (...), 3,1 тис. контрольних карток) тощо» — це цитата із офіційного листа ДФС, виданого за результатами службового розслідування. Вже наступного дня податківці відреагували: мовляв, дійсно, був збій в роботі системи. І, дійсно, частину інформації було втрачено. Але не хвилюйтесь«наразі заходи щодо відновлення втраченої інформації завершені, документи в електронному вигляді відновлені відповідно до оригіналів, які зберігаються у паперовому вигляді». Уявляєте собі процес відновлення 500 тис документів відповідно до паперових носіїв? Ось і ми не хвилюємось.

З 1 травня 2016 року діятимуть нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму — 1450 грн. Фахівці редакції докладно розглянули, на що впливатимуть зміни: це індексація зарплати, нарахування лікарняних та декретних, розмір мінімального і максимального страхового внесків тощо. Інші консультації редакції: який дохід потрібно відображати у рядку «Військовий збір» податкового розрахунку за формою №1ДФ та чи можна уникнути штрафних санкцій, якщо ЄСВ сплачено до іншої ДПІ — читайте відповідно тут і ось тут.

Нові консультації від ДФС. Протягом минулого тижня податківці розказали, які саме первинні документи потрібно зберігати підприємцям на єдиному податку і чим загрожує їх відсутність; описали особливості заповнення податкової накладної з 1 квітня 2016 р. у разі повного та часткового постачання послуг, або оплати тільки частини вартості послуги; нагадали, що "старі" книги обліку, які ведуть підприємці-єдинники, діють до їх закінчення, але заповнювати їх слід вже за новим порядком і, нарешті, проконсультували щодо заповнення та подання звітності з ЄСВ

Несподівана новина від Мінфіну. Міністерство фінансів видало лист, у якому розказало про відображення в бухобліку витрат, не підтверджених первинними документами. Ось цитата: «Витрати, щодо яких на момент складання фінансової звітності не отримано первинних документів від контрагентів, визнаються в періоді отримання доходу, для отримання якого вони здійснені, або їх фактичного понесення, якщо витрати неможливо прямо пов’язати з доходом. При цьому достатнім до моменту отримання первинних документів від контрагента є застосування первинних документів, створених підприємством самостійно у довільній формі з дотриманням вимог Закону щодо обов’язкових реквізитів первинного документа».

Інші новини минулого тижня. З 19 квітня ми звітуємо про кошти на відрядження за новою формою авансового звіту (як і передбачалось, наказ було опубліковано в "Офіційному віснику України" №29/2016 від 19 квітня), Нацбанк знизив облікову ставку з 22 до 19%, а портал igov.org.ua запустив онлайн-реєстрацію СПД та юросіб.

Майже насамкінець — традиційне «не забувайте про звітність». Сьогодні — останній день подання Балансу і Звіту про фінансові результати (Форми №№1,2) за I квартал 2016 р., Фінансового звіту СМП (Форми №1-м, 2-м), а також звітів за формами №1-опт і №3-торг. У четвер — останній день сплати ЄСВ гірничими підприємствами з доходу за березень 2016 р., а от у п`ятницю, 29 квітня, подається Звіт про контрольовані операції за 2015 рiк; вже за новою формою. Останнім часом ми багато про це писали. Зокрема, податківці розповідали про нову звітність тут, а фахівці «Дебету-Кредиту» в аналітичній статті — ось тут. Більше новин на тему ТЦО — за посиланням.

Ми експериментуємо і розширюємось. Нещодавно у «Дебету-Кредиту» з`явився свій канал у Телеграм. Тут редакція щоранку намагається розповідати найважливіші бухгалтерські (і не тільки) новини так, як це мало б бути: не просто заголовками і посиланнями, але ще й людською мовою. Ми ведемо його в тестовому режимі протягом останніх двох тижнів і, нарешті, готові закликати вас приєднатись. Якщо набереться сотня-друга користувачів — будемо продовжувати. А якщо ні — то ні.
Все це, звісно, актуально, лише якщо ви використовуєте Телеграм. Це такий месенджер на кшталт ICQ, WhatsApp або Viber, але краще і зручніше. Телеграм придумав Павло Дуров, той самий, що створив «ВКонтакте» і ми радимо поставити його у будь-якому разі :). 

І точно насамкінець — про роботу на травневі свята. Ми вже писали про це, але нагадаємо ще раз: на травневі свята українці формально відпочиватимуть двома порціями: з 30 квітня по 3 травня та з 7 по 9 травня. Відповідно, наша наступна розсилка вийде аж у середу, 4 травня. Норми КЗпП і роз`яснення Мінсоцполітики, графіки роботи ДФС і банківської системи — за цим посиланням.

До зустрічі у травні.
Веселих свят!

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»