• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14-19 листопада

Затверджено План комплексних перевірок на 2017 рік; тривалість операційного дня для реєстрації ПН не будуть скорочувати; алкогольно-тютюнову звітність зупинено, але не скасовано (принаймні, так вважають у ДФС); як завжди — аналітика від редакції, а також нові і актуальні листи від ДФС, міністерств і відомств; перенесення робочих днів у 2017 році і, насамкінець, чергові покращення електронного кабінету платника податків.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14-19 листопада

Новина тижня: Мінекономрозвитку затвердило План комплексних перевірок на 2017 рік. До нього увійшло понад 48 тисяч компаній різних форм власності, з різних секторів економіки та з різними ступенями ризику. План не стосується перевірок фіскальною службою, а лише перевірок органів державного нагляду. Ми пишемо про це тут, а завантажити перелік з сайту Мінекономрозвику можна за цим посиланням (зверніть увагу: екселівський файл обсягом аж 21 мегабайт). Нагадуємо, що комплексна перевірка відбувається у визначений термін один раз на рік, а усі органи контролю, які запланували перевірити даного суб’єкта, можуть робити це виключно у визначені дати.

 

ДФС проти Державної регуляторної служби: 0:1. Ще у вересні ДФС оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних», яким пропонувалось встановити тривалість операційного дня для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН щодня з 8 до 19 години (зараз —  з 0 до 23 годин). Після цього податківці навіть видали листа, в якому зазнчалось, що згідно зі статистичними даними понад 90% від загальної кількості податкових накладних та розрахунків коригувань реєструється саме з 8.00 до 19.00 години, тож — ніяких проблем. І ось тепер — гарна новина: Держрегуляторна служба відмовила в погодженні проекту постанови КМУ щодо скорочення операційного дня для реєстрації податкових накладних в ЄРПН. Про це повідомляється у листі ДРС від 09.11.2016 р. №6816 (його можна завантажити звідси).

 

І одразу реванш... Дію алкогольно-тютютнової звітності для роздрібних торгівців зупинено з 5 вересня — про це на початку тижня заявила Державна регуляторна служба. «Повідомляємо, що дію форм звітів №1-РА та №1-РТ та порядків їх заповнення, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 р. №49 зупинено з 05 вересня 2016 року» — це цитата з повідомлення служби, опублікованого в «Урядовому кур'єрі» від 10 листопада 2016 року. Ми у редакції, звісно, зраділи, але, про всяк випадок, радили почекатти на реакцію Мінфіну та ДФСУ. І, недарма.
Алкогольно-тютюнову звітність для роздрібних торгівців зупинено, але не скасовано — ось така точка зору ДФС. У новині на порталі «Віснику» податківці наголошують: оскільки наказ Мінфіну, яким затверджено ці звіти, є чинним, то такі звіти все одно є обов’язковими для подання.

 

Податківці — про форму №1ДФ. Як в формі №1ДФ відображати військовий збір? Нагадування від ДФС читайте тут. Про те, чи буде штраф у разі уточнення інформації про фізособу-підприємця у формі №1ДФ податківці пишуть тут (звісно, буде, а чого ви ще очікували?) А ось тут ДФС нагадала порядок заповнення податкового розрахунку за формою №1ДФ при виплаті фізичній особі поворотної фінансової допомоги

 

Ще більше консультацій від ДФС. Податкова накладна вчасно зареєстрована, але не включена до податкового кредиту: як бути? Ось тут податківці розглянули питання щодо включення до податкового кредиту суми ПДВ, відображеної у податковій накладній, яка була вчасно зареєстрована в ЄРПН, але не включена до податкового кредиту протягом 365 к.д. Про порядок обкладення ПДВ операцій з виведення з експлуатації основних засобів у зв’язку з їх викраденням ДФСУ нагадує тут, а про первинний облік у юросіб-«єдинників» пише тут.

 

Відзвітувались за формою №3-ПН — і що далі? Думаєте, що усе, відстрілялись? А от Держслужба зайнятості так не вважає. На її думку, подання лише Форми №3-ПН не дає підстав вважати, що роботодавець зробив усе можливе для працевлаштування фахівця з інвалідністю. Треба ще «брати активну участь у заходах, що проводить державна служба зайнятості для працевлаштування людей з інвалідністю». Наприклад, у ярмарках і міні-ярмарках вакансій, презентаціях професій, зустрічах з метою вирішення потреб та обговорення перспектив, ось це все.

 

Більше листів міністерств і відомств. В яких випадках компенсація за невикористану відпустку враховується для нарахування лікарняних та декретних? ФCC з ТВП говорить про це ось тут. А Держпраці роз'яснила, що вважати мінімальними державними гарантіями в оплаті праці. (Нагадуємо, що штраф за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці встановлено у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати; ми докладно писали про це тут). А ще та ж Держпраці нагадала 11 підстав припинення трудового договору: від звичної «угоди сторін» до незрозумілих «підстав передбачених іншими законами». Про усе це читайте тут.

 

Консультує «Дебет-Кредит». Нова форма Декларації про доходи набере чинності вже 31 грудня поточного року. Про те, яких змін вона зазнала, читайте у матеріалі редакції. Про облік витрат на медичну страховку звільненого працівника ми пишемо тут; як зробити виправлення в обліку витрат зі збуту, які помилково визнавалися загальновиробничими — тут. А про те, чому ПДФО, сплачений за фізособу, слід вважати додатковим благом, ми говоримо ось тут.

 

Інші новини. Кабмін вже запланував перенесення робочих днів у 2017 році (українцям рекомендують додатково відпочивати в понеділок 8 травня, а також у п'ятницю 25 серпня; робочі дні пропонується перенести на 13 травня та 19 серпня відповідно). Мінфін затвердив нову Декларацію з акцизного податку та два нові додатки до неї — вже з 22 листопада (зміни стосуються реалізаторів пального), а також вніс зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами (наберуть чинності з 25 листопада). Прожитковий мінімум та споживчий кошик планують розраховувати за новою методикою (Мінсоцполітики оприлюднило її проект), ну а підприємці вимагають від Уряду пом’якшити умови роботи на єдиному податку. Пишуть, що у разі збільшення з 1 січня мінімальної зарплати вдвічі зросте податкове навантаження на легальний малий і середній бізнес, тому пропонують підвищити її розмір тільки на 20%. А якщо ні — то переглянути умови роботи на єдиному податку в принципі.

 

Наостанок — дещо добре і корисне від ДФС. Удосконалено «Електроний кабінет платника». Відтепер для роботи з ним не потрібно встановлювати спеціалізоване програмне забезпечення; кабінет працює безкоштовно, цілодобово і в режимі реального часу.

«Через відкриту частину користувачі мають змогу ознайомитися з останніми актуальними новинами ДФС, а також дізнатися про нововведення та доопрацювання кабінету. Також платники мають змогу отримати інформацію про граничні терміни сплати та подання податкової звітності, дізнатися контакти та адреси центрів обслуговування платників, переглянути та роздрукувати бланки податкової звітності, в режимі реального часу отримати інформацію з понад 10 реєстрів ДФС».

«Через Електронний кабінет вперше надано можливість електронного листування з контролюючими органами. Для цього необхідно просто обрати податкову інспекцію чи митницю, зазначити вид листа, завантажити його та надіслати».

Це — цитати з брифінгу начальника управління електронних сервісів та звітності ДФС Лілії Булковської. Самі ми її слова не перевіряли, ала якщо ви раптом захочете, то вхід до кабінету — ось, за посиланням.

 

На сьогодні усе. До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»