• Посилання скопійовано

Що почитати після відпустки? 12 найпопулярніших матеріалів редакції за серпень 2017 р.

Індексація у липні та серпні, нарахування і сплата ЄСВ, єдиний рахунок для сплати податків, новий порядок відвідувань Держпраці і нові мінімальні ціни на алкоголь – усе те, що вас найбільше цікавило у серпні

Що почитати після відпустки? 12 найпопулярніших матеріалів редакції за серпень 2017 р.

Закінчується третій місяць літа, спекотний не тільки за температурними показниками, але й у професійному плані (одна квартальна звітність чого вартує, а тут ще й блокування реєстрації ПН, і нові рахунки нового Фонду соцстраху і очікування чергової кібератаки).

Впевнені, вам є чим зайнятись напередодні 1 вересня, але якщо прямо зараз маєте декілька вільних хвилин – використайте їх із користю і прочитайте цей текст: у ньому ми зібрали 12 найпопулярніших матеріалів редакції за серпень 2017 року.

Цілком можливо, що за святами і відпустками ви пропустили щось важливе й цікавеньке – і от тепер зможете надолужити.

 

1. Індексація заробітної плати у липні та серпні 2017 року
43 тис. переглядів, 34 коментарі
Як завжди, на початку місяця, фахівці Мінсоцполітики роз'яснили нюанси індексації зарплати у липні та серпні 2017 року. До речі, про індексацію заробітної плати у у червні та липні 2017 року читайте тут, а про те, як проводити індексацію зарплати за інші періоди – ось тут

 

2. Найважливіше про сплату та нарахування ЄСВ: шпаргалка для бухгалтера
25 тис. переглядів, 12 коментарів
Коли ЄСВ нараховується з "мінімалки"? На які виплати ЄСВ взагалі не нараховується? Скільки сплачувати ФОП та самозайнятим особам в 2017 році? Які коди типу нарахування зазначаються у звіті з ЄСВ? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете у зручних табличках від податківців.
А ще одну табличку-шпаргалку, про те, чим загрожують помилки у формі №1ДФ для бухгалтера, дивіться тут.

 

3. Уряд схвалив запровадження єдиного рахунку для сплати податків, зборів та ЄСВ
19 тис. переглядів, 36 коментарів
9 серпня Уряд ухвалив законопроект щодо запровадження єдиного рахунку сплати податків і зборів, єдиного соціального внеску для платників. А вже 21 серпня у Верховній Раді було зареєстровано цілих два урядові законопроекти щодо запровадження єдиного рахунку: №7034 і №7035. У разі прийнятя цих Законів, вони наберуть чинності з 1 січня 2018 року.

 

4. Чи можна допустити працівника до роботи в день направлення повідомлення ДФС?
16 тис. переглядів, 12 коментарів
Держпраці рекомендує подавати повідомлення напередодні дня від дати початку роботи працівника, тобто дата наказу про прийняття працівника на роботу та дата початку роботи працівника не повинні співпадати.
Якщо не прислухатися до цих рекомендацій, можливі непорозуміння з приводу того, чи подано повідомлення до початку роботи, чи ні. І доведеться доводити, що повідомлення подали, приміром, о 10-й годині ранку, а працівник почав працювати об 11:00.

 

5. Затверджено порядок реєстрації інспекційних відвідувань Держпраці
15 тис. переглядів, 11 коментарів
Держпраці наказом від 22.06.2017 р. №76 затвердила Порядок повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця. Вона проводитиметься шляхом внесення до Реєстру інспекційних відвідувань відомостей про інспектора праці, який здійснює відвідування та об’єкт відвідування.

 

6. Пенсійний фонд повідомлятиме ДФСУ і Держпраці про недобросовісних роботодавців
14 тис. переглядів, 18 коментарів
Затверджено Порядок обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю. Постанова ПФУ від 29.05.2017 р. №11-1 зареєстрована в Мінюсті 20 червня і чинна з 11 серпня 2017 р.

 

7. Чому своєчасно не приходять квитанції №2 про подання звіту з ЄСВ? Відповідає ДФС
14 тис. переглядів, 13 коментарів
Квитанція №2 свідчить лише про те, що дані зі звіту завантажено до Реєстру застрахованих осіб, ведення якого покладено на Пенсійний фонд. А отже, надання роз’яснень щодо квитанції №2 належить до компетенції органів ПФУ, – вважають у ДФС.

 

8. Уряд підвищує мінімальні ціни на алкоголь: прийнято постанову
9 тис. переглядів, 37 коментарів
9 серпня було прийнято текст постанови КМУ, згідно з якою мають бути підвищені мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв (вони збільшуються від 6 до 29%). 23 серпня текст був оприлюднений, а 30 серпня - опублікований. Постанова набирає чинності через 10 днів з дня її опублікування, тобто 9 вересня.

 

9. Перше заповнення трудової книжки: титульна сторінка і виправлення помилки на ній
9 тис. переглядів, 7 коментарів
Хто має право вносити запис до трудової книжки працiвника пiд час першого працевлаштування? Як правильно заповнювати першу сторiнку трудової книжки працiвника? Як виправити допущенi помилки? Чи потрiбно вносити до трудової книжки працiвника записи про навчання та хто має внести цей запис? На усі ці запитання відповіли у Мінсоцполітики.

 

10. Трудовий договір оформлено, але податкову не повідомлено: чи буде штраф за ст. 265 КЗпП?
9 тис. переглядів
Відсутність повідомлення про прийняття працівника на роботу не означає неоформлення між ним та роботодавцем трудового договору, тому ст. 265 КЗпП не застосовується (рішення Одеського окружного адміністративного суду від 09.03. 2017р. №815/675/17)

 

11. Планові перевірки у сфері пенсійного страхування проводитимуться не частіше ніж раз на 2 роки
8 тис. переглядів, 5 коментарів
На засіданні 9 серпня Уряд привів у відповідність до Закону №1726 деякі акти Кабінету Міністрів. Тепер планові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання з високим ступенем ризику вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що реалізуються органами Пенсійного фонду, проводитимуться з періодичністю не частіше ніж один раз на 2 роки.

 

12. Працівник не вийшов на роботу: чи потрібно «скасовуюче» повідомлення?
7 тис. переглядів, 5 коментарів
У разі припинення трудового договору та скасування наказу про прийняття на роботу можна подати «скасовуюче» повідомлення. Якщо ж трудовий договір діє, а людина просто не вийшла на роботу, «скасовуюча» форма повідомлення не подається, – вважають у Держпраці.
 

 


Залишайтесь з нами!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»