• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 14 квітня

Нові правила мобілізації; збільшення штрафів за порушення військового обліку і мобілізації (поки що у 1 читанні); зміни у НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»; оновлена декларація з податку на прибуток та індекс інфляції за березень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 14 квітня

Нові правила мобілізації: прийнято закон!

11 квітня Верховна Рада прийняла у ІІ читанні законопроєкт №10449 щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Ним, зокрема, передбачено, що:

  • усі призовники, військовозобов’язані та резервісти через 60 днів з дня набрання чинності Законом мають з’явитись до ТЦК, до ЦНАПів або скористатися електронним кабінетом і пройти звірку персональних даних з обліковими даними ТЦК;
  • громадяни зобов’язані мати із собою під час воєнного стану та/або під час проведення мобілізації військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою разом із документом, що посвідчує особу;
  • запровадження обов’язкового проходження медогляду для всіх військовозобов’язаних;
  • обмеження судом громадян у праві керування ТЗ під час мобілізації у разі невиконання вимоги ТЦК;
  • запровадження базової військової служби для чоловіків віком від 18 до 25 років тощо.

Наразі закон очікує на підпис Президента.

 

Рада попередньо підтримала збільшення штрафів за порушення мобілізації і військового обліку

10 квітня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації.

Так, за порушення правил військового обліку в мирний час передбачатиметься штраф від 3400 до 5100 грн, повторно або в особливий період – від 17000 до 22500 грн.

Водночас за порушення законодавства про оборону та мобілізацію в мирний час планується встановити штрафи від 5100 до 8500 гривень для громадян, 17000 - 34000 гривень – для посадових та юридичних осіб. Під час воєнного стану штрафи становитимуть від 17000 до 22500 гривень – для громадян, від 34000 до 59500 гривень – для посадових та юридичних осіб.

 

Що нового у ДПС?

По-перше, з 5 квітня діє оновлена декларація з податку на прибуток. Нагадуємо, що Мінфін вніс чергові зміни до форми декларації з податку на прибуток. Стосуються вони оподаткування податком на прибуток банків за Законом №3474. 5 квітня наказ офіційно опубліковано та набрав чинності.

По-друге, ДПС оновила Державний реєстр РРО. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, які дозволені до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, у кількості 205 моделей.

По-третє, з’явився новий сервіс для ФОПів у застосунку «Моя податкова». «Мій ФОП» у розділі «Мої дані» застосунку містить: інформацію про реєстрацію ФОПа та обрання ЄП; можливість звітування та сплати ЄП для фізосіб-«єдинників» І-ІІІ груп.

 

19 квітня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за І квартал 2024 року

Нагадуємо, що ця п’ятниця, 19 квітня, є граничним днем для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Сума для сплати так і становить 4 686 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ.

Нагадаємо чинні правила у цій статті від редакції.

 

П’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Нюанси обчислення бази нарахування ЄСВ для фізосіб-«загальників». ДПС зазначила, що суми єдиного внеску, сплачені протягом звітного року, враховуються фізособами-«загальниками» при остаточному розрахунку єдиного внеску, який підлягає сплаті за звітний рік.
  2. В яких рядках декларації з ПДВ відображаються обсяги постачання та сума ПДВ за ПН з типом причини «15»? Обсяги постачання та сума ПДВ, зазначені у ПН з типом причини «15», відображаються у складі податкових зобов’язань декларації у рядках 1.1, 1.2 або 1.3 та не відображаються у складі податкового кредиту.
  3. Як з 1 липня зміняться строки перевірок ДПС з бюджетного відшкодування ПДВ? Платники ПДВ отримуватимуть бюджетне відшкодування в разі узгодження ДПС заявленої суми за результатами камеральної перевірки. Строк цієї перевірки становитиме 20 к.д. після граничного строку подання декларації або уточнюючого розрахунку.
  4. Директора мобілізовано: як підписати декларації в е-формі? У разі мобілізації керівника (директора) на сформовану в е-вигляді податкову звітність накладаються КЕП посадових осіб, яким делеговано право підпису, шляхом надсилання Повідомлення, яке прийняте ДПС.
  5. Удосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та інші зміни до ПКУ. В інформаційному листі ДПС №2 йдеться про удосконалення взаємодії платників податків з ДПС через засоби дистанційної комунікації, а також про уточнення окремих положень податкового законодавства.

 

Чи будемо індексувати заробітну плату у квітні та травні 2024 року?

У 2024 році поки поріг індексації не перевищено. Отже, у квітні та травні 2024 року всім, у кого базовим місяцем ще є грудень 2022 р. (оклад з цього місяця не зростав), а також тим, хто збільшував оклад з початку 2024 року, індексацію нараховувати не треба.

Більше читайте у статті від редакції.

 

До уваги роботодавців!

  1. Коли під час війни працівник має право звільнитися без двотижневого строку попередження? У зв'язку із веденням бойових дій у районах, де розташоване підприємство, та через загрозу для життя та здоров’я працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого строку попередження.
  2. Скорочення чисельності працівників та скорочення штату: у чому різниця? Зокрема, скорочення штату є зміною штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами.
  3. Компенсація при працевлаштуванні ВПО: оновлено послугу в «Дії». Відтепер роботодавці, які найняли внутрішньо переміщену особу, оформляють через портал Дія оновлену компенсацію — змінилися розмір та терміни виплати. Раніше можна було одержати виплату тільки за перші два місяці працевлаштування ВПО, а щодо найму переселенців з інвалідністю не було додаткових умов.

 

Змінилося НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»

Наказом від 18.03.2024 №130 Мінфін вніс зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». Його привели у відповідність до вимог національного законодавства та МСБО 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки», МСБО 10 «Події після звітного періоду» і МСФЗ для малих та середніх підприємств у частині облікових оцінок.

Зміни, по суті, уточнюючі, косметичні. Докладніше, що змінилося, ми розповіли у статті.

 

Держстат оновив ще 29 форм статзвітності

Держстат продовжує щорічне оновлення форм державних статистичних спостережень. Цього разу оновлено аж 29 звітів. Зокрема, №1-послуги (квартальна), №31-авто (квартальна), №1-ПЕ (місячна), №1-П (місячна), №50-сг (річна) тощо. Весь перелік дивіться тут. Звітувати за ними треба буде з 2025 року.

Крім того, у Держстаті розповіли, які помилки виявлено у фінансових звітностях підприємств за 2023 рік. Так, основною помилкою є розміщення звіту у гривнях, а не в тисячах. Серед типів бізнесу на обслуговуючі кооперативи припадає 23,5% від загальної кількості таких помилок.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за березень - 100,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2024 р. порівняно з лютим 2024 р. становила 0,5%, з початку року – 1,2%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,2%.
  2. Реформа БЕБ: якою вона буде? 11 квітня ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №10439, підготовлений у новій редакції, про внесення змін до Закону про БЕБ щодо удосконалення роботи Бюро. Що ним передбачено – читайте тут.
  3. Зеленського закликали продовжити мораторій на обшуки бізнесу. Громадський рух «Маніфест 42», створений для захисту бізнесу від корупційного тиску тилових силовиків та інших органів влади, закликає президента Володимира Зеленського продовжити мораторій на проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, які можуть заблокувати підприємницьку діяльність.
  4. У 2025 році планують підвищення МЗП до 9000 грн. У ВРУ обговорюють з Мінфіном підвищення мінімальної зарплати у 2025 році до 9000 грн. Про це повідомила членкиня комітету ВРУ з питань бюджету Леся Забуранна.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»