• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 - 7 квітня

При поданні єдиної звітності слід враховувати зміни до Порядку; за І квартал подаємо Звіт з праці №1-ПВ за новою формою; до 15 квітня слід сплатити штрафи за невиконання нормативу Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю; запрацювали два нові мобілізаційні закони

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 - 7 квітня

З 4 квітня діють два мобілізаційні закони

2 квітня В. Зеленський підписав, а 3 квітня були офіційно опубліковані:

  • Закон від 16.01.2024 №3549-IX. За ним ДПС, Мін'юст та МВС передаватимуть особисті дані про військовозобов’язаних до е-Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • Закон від 30.05.2023 №3127-IX про зниження граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років. Відповідні зміни внесено до Закону про військовий обов'язок і військову службу.

Обидва закони набрали чинності 4 квітня 2024 року.

 

Зміни до Порядку щодо єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ слід застосовувати при поданні за ІІ квартал

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 26.12.2023 №720 вніс зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Зокрема:

  • додано новий код в Додаток 1 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування»;
  • додано нові ознаки доходів до Розділу І «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку;
  • внесено правки щодо ознак доходів фізосіб 111, 112, 156, 189, 193.

ДПС наголошує, що зміни потрібно враховувати при поданні звітності за ІІ квартал 2024 року.

 

Ще три важливі новини щодо звітності

По-перше, за 2023 рік слід звітувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи. Декларацію про майновий стан і доходи подають всі платники ПДФО та ВЗ – ФОПи, самозайняті особи та фізособи без статусу ФОПа, які мають обов’язок її подавати. За 2023 рік звітуємо за новою формою. Докладніше про це – в аналітиці від редакції.

По-друге, Звіт з праці №1-ПВ за І квартал 2024 року також подаємо за новою формою. До речі, граничний термін подання уже сьогодні, 8 квітня.

По-третє, Держстат оновив дев'ять форм статзвітності. Таким чином розпочато щорічне традиційне оновлення форм державних статистичних спостережень. Наразі оновлено 9 звітів. Серед них - № 1-Б (річна), №1-підприємництво (річна), №2-підприємництво (річна) тощо.

 

Дисконтування довгострокової заборгованості під час війни: проводити чи ні?

ДПС у роз’ясненні на ресурсі «ЗІР» наголосила, що під час воєнного стану особливостей дисконтування поворотної фінансової допомоги не передбачено. А отже, поворотна фінансова допомога, отримана під час дії воєнного стану, зокрема в другому кварталі 2022 року та повернена в четвертому кварталі 2023 року, строк погашення якої більше ніж 12 місяців, підлягає дисконтуванню.

 

Ще п’ять свіжих роз’яснень ДПС

  1. Утримання ВЗ з негрошових доходів проводиться без коефіцієнта (остаточна думка від ДПС!). За роз’ясненням у «ЗІР», відсутні законодавчі підстави для застосування підвищуючого коефіцієнта при нарахуванні військового збору на доходи у негрошовій формі.
  2. Чи передбачено відповідальність за неправильне заповнення полів платіжок на сплату податків та ЄСВ? Регіональні податківці наголосили, що законодавством не передбачено окремої відповідальності платників податків у разі неправильного заповнення полів «Код виду сплати» або «Додаткова інформація запису» реквізиту «Призначення платежу» платіжок.
  3. На що звертає увагу ДПС під час проведення фактичних перевірок торговців? У фокусі уваги ДПС - легалізація трудових відносин, протидія незаконній госпдіяльності, контроль за видачею СГ розрахункових документів та отримання ними відповідних дозвільних документів на право здійснення госпдіяльності.
  4. Як виправляти помилки у додатку 4ДФ до єдиної звітності? Для виключення одного помилкового рядка з додатка 4ДФ слід повторити всі графи такого рядка й у графі 10 указати «1». Для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи й у графі 10 указати «0».
  5. За несвоєчасну реєстрацію яких ПН та РК ДПС не повинна штрафувати. За позицією ВС, платник ПДВ звільняється від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію ПН у період дії мораторію, як карантину, так і частини строку воєнного стану. А саме - за період з 01.03.2020 по 26.05.2022.

 

19 квітня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за І квартал 2024 року

Наближається 19 квітня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Сума для сплати так і становить 4 686 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо чинні правила у цій статті від редакції.

 

До 15 квітня слід сплатити штрафи за невиконання нормативу від Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю

Нагадуємо, що сплатити штраф за надісланим розрахунком за 2023 рік треба до 15 квітня 2024 року. Жодних пільг на час воєнного стану не встановлено. Тому порушення термінів сплати штрафу тягнутиме за собою нарахування пені.

Роботодавці сплачують суму адміністративно-господарських санкцій відділенням Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю за місцем їх держреєстрації як юросіб або ФОПів на рахунки, відкриті в органах Держказначейства. Переглянути їх можна тут.

 

Як переглянути свою електронну трудову книжку: роз’яснення від ПФУ

ПФУ надав інструкцію, як переглянути свою електронну трудову книжку. Так, необхідно увійти до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), банківської картки (BankID) або через Дія.Підпис, і:

  • у лівому боковому меню обрати пункт «Електронна трудова книжка»,
  • натиснути кнопку «Дані ЕТК»,
  • обрати вкладку «Відцифрована ЕТК»,
  • перевірити результат оцифрування відомостей про трудові відносини відповідно до наданих сканованих копій документів.

 

До уваги роботодавців!

  1. З 3 квітня діють зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини. Кабмін постановою від 29.03.2024 №356 вніс зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини. Його привели у відповідність до Закону від 22.12.2023 №3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань».
  2. Отримали від працівників паперові лікарняні листки – готуйтеся до зустрічі з фахівцями ПФУ. Територіальні фахівці ПФУ у І кварталі 2024 року провели 67 перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності, зокрема й паперових.
  3. Які особливості компенсації за невикористані відпустки? У листі №4707-05/14494-09 Мінекономіки нагадує і підсумовує ті особливості, які треба врахувати під час визначення суми компенсації за невикористані відпустки у 2024 році. Докладніше про них – у коментарі від редакції.
  4. Як оформити дозвіл на працевлаштування? Держпраці зазначила, що для оформлення дозволу на працевлаштування необхідно зібрати пакет документів і подати їх до територіального органу Державної служби зайнятості.
  5. Хто з працівників має переважне право на залишення на роботі? У разі скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці переважне право на залишення на роботі мають працівники з більш високою кваліфікацією та продуктивністю праці.

 

Інші новини

  1. Змінилися коди рахунків для сплати ПДВ при імпорті товарів. Наказом від 29.03.2024 №155 Мінфін вніс зміни до Класифікації доходів бюджету. А саме - у новій редакції викладено коди рахунків для сплати ПДВ при імпорті товарів.
  2. Бізнесу презентували концепцію моделі економічного бронювання: що пропонується? За моделлю бізнес зможе забронювати до 50% від військовозобов’язаних співробітників. Умова бронювання: відсутність податкових боргів та сплата ВЗ на кожного працівника за формулою: 1,5% від зарплати + фіксована ставка у розмірі 20 тисяч грн/місяць.
  3. Сплатити судовий збір чи штраф можна онлайн через кабінет Електронного суду. Для цього необхідно авторизуватися у своєму Кабінеті електронного суду та перейти до розділу «Виконавчі документи» й обрати потрібний документ.
  4. Уряд скасував понад півсотні застарілих вимог для бізнесу. Зокрема, з низки постанов КМУ виключили вимоги ставити печатки на документах, які підприємці подають до органів держвлади, якщо таку вимогу не встановлено законами.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»