• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20–25 травня

Держпраці розробила новий порядок перевірок; Держстат (нарешті) оприлюднив табель та альбом форм статзвітів на 2019 рік; Мінсоцполітики роз’яснило, як індексувати зарплату у червні, а ми у редакції розповідаємо про кадрову документацію ФОП та аналізуємо нові листи ДФС

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20–25 травня

Перевірки від Держпраці: бути чи не бути?
Нагадаємо, що два тижні назад суд скасував Порядок №295, який встановлював правила інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань. Про це ми писали у новині, а про наслідки такого рішення для роботодавців – в окремій аналітиці.

Таким чином на сьогодні не можуть бути проведені інспекційні відвідування, які проводяться у сфері додержання законодавства про працю, в направленні яких прямо сказано, що вони мають бути здійснені на виконання Постанови №295. А от всі інші види перевірок проводяться далі, без змін.

Своєю чергою, представники Держпраці повідомили, що не планують припиняти інспекційні відвідування після визнання Постанови №295 нечинною, але проводитимуть їх на підставі Закону №877 та відповідних міжнародних конвенцій.

Нові порядки перевірок роботодавців – у проекті від Держпраці
На додачу до попередньої новини: Держпраці розробила та оприлюднила проект постанови КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Ним пропонується затвердити:

  • новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (завантажити);
  • новий Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю (завантажити);
  • зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення (завантажити).

При розробленні проектів Держпраці врахувала застереження підприємців: тепер у разі виконання вимог припису інспектори з праці не будуть притягати роботодавців до відповідальності.

Статзвітність-2019: з'явилися табель та альбом форм
Ось так майже посеред року Держстат наказом від 17.05.2019 р. №161 нарешті затвердив два документи:

Як індексувати зарплату у травні та червні?
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у травні та червні 2019 року. Згідно з ним, тим роботодавцям, які підвищували оклади у січні 2019 року, у червні нараховувати індексацію ще не потрібно.

Кадрова документація: пам’ятка підприємця
У ФОПа, як і в юросіб, що використовують працю найманих працівників, повинна вестися вся кадрова документація відповідно до чинних норм законодавства. Такою на сьогодні є позиція Держпраці.

Який перелік документів має мати підприємець? Чи ведуть та обліковують підприємці трудові книжки працівників? Що буде, якщо цих документів підприємець не вестиме? Відповіді на ці та інші питання читайте у нашій аналітиці.

Готуємося до сезону відпусток: 10 актуальних матеріалів від редакції
До літа залишилось 5 днів. А це означає, що буде гаряче не лише на вулиці, а й у роботі бухгалтерів. Стартує сезон відпусток, тож саме час подумати про їх розрахунок, оплату та облік.

А щоб все це не стало головним болем бухгалтера, редакція «Дебету-Кредиту» підготувала добірку з найкращих і найпопулярніших матеріалів на цю тему.

Не зареєстрували ПН через технічні проблеми з сервером? Чекайте на штраф
Фіскали нарешті прокоментували власні технічні проблеми з сервером 15 січня 2019 року і перспективи штрафів, які загрожують платникам ПДВ, які не встигли вчасно зареєструвати ПН/РК.

Отже, що ми маємо: перевантаженість серверу ДФС впливає на обробку запитів на отримання відомостей з ЄРПН. А на прийом ПН/РК та на роботу ЄРПН – ні.

Тобто ДФС знімає з себе відповідальність за несвоєчасну реєстрацію і вважає, що це платники несвоєчасно надсилали ПН/РК до ЄРПН.

Ще три нові роз’яснення від ДФС та два від Держпраці

  1. ДФС радить провести звірку щодо сплати ЄСВ на нові рахунки (з метою запобігання виникнення боргу з ЄСВ). У разі відсутності сплати потрібно звернутися до банку, в якому проводилася сплата;
  2. Фіскали зазначили, коли складені ТТН не підтверджують послуги з перевезення. За їх словами, безтоварні операції з нереальними перевізниками – одна з найпоширеніших схем ухилення від оподаткування. Тому ТТН, їх оформлення, перевізники та замовники є об’єктом особливої уваги контролерів;
  3. Податківці погодилися, що строки для реєстрації РК до ПН на зменшення – 15 к.дн. з дня отримання такого розрахунку покупцем;
  4. Держпраці у Херсонській області наголосила: працівнику при виконанні обов'язків інших працівників має виплачуватися доплата за суміщення посад або виконання обов’язків;
  5. А ще фахівці Держпраці нагадали, у чому різниця між неповним та скороченим робочим часом.

Інші новини

  1. ДФС оновила Державний реєстр РРО. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 179 моделей. Завантажити реєстр можна тут;
  2. З червня всі податкові та акцизні накладні можна буде завантажувати одним архівним файлом. У зв’язку з великою кількістю запитів на отримання відомостей з ЄРПН та ЄРАН ДФС розробила сервіс щодо їхньої архівації. Зокрема, кожен файл всередині архіву є електронним документом і містить відповідну кількість електронних підписів, а архівні файли підписані та зашифровані на отримувача;
  3. До уваги виробників та реалізаторів пального! З'явилися рахунки для сплати за ліцензії. Про це поки що повідомили лише тернопільські податківці. Датою початку здійснення операцій за новими рахунками визначено 15.05.2019 р.;
  4. Як правильно організувати виробництво? Вже 12 червня на семінарі Вікторія Величко розкаже все про виробництво на підприємстві: собівартість, витрати, облік, податки. Лектор відповість на всі запитання, поділиться професійними порадами та прикладами з власної практики. Ознайомитися з темами виступу і придбати квитки до залу та online-трансляцію зі знижками можна за посиланням.

[НОВІ] помилки в зарплаті, виробництві, валюті, імпорті та основних засобах в 1С

[НОВІ] помилки в зарплаті, виробництві, валюті, імпорті та основних засобах в 1С.
27-28-29 травня о 19:00. Реєструйтесь.

Чекаємо вас на серії вебінарів: 27, 28 та 29 травня о 19:00.

За три дні ми поговоримо про те, як правильно налаштовувати в 1С:

  • планову собівартість;
  • курсові разниці;
  • імпорт та ВМД;
  • індексацію зарплати;
  • прийом на роботу;
  • списання та продаж основних засобів;
  • та інвентаризацію в 1С.

Буде 100% практики - Ви побачите на власні очі як все треба робити правильно.

Переходьте за посиланням та реєструйтесь.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»