• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 21 – 27 лютого

Ще на початку минулого тижня ми з вами говорили на бухгалтерські, коронавірусні та просто буденні теми, а вже зранку 24 лютого це стало неважливим. Росія розпочала війну проти нашої держави, а в Україні ввели воєнний стан...

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 21 – 27 лютого

Воєнний стан в Україні: що потрібно знати?
Вранці 24 лютого Росія розпочала військову операцію проти нашої держави. З цим звернувся до українського народу Президент України. Далі ним було оперативно підписано Указ №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні».
Згідно з Указом, воєнний стан запроваджується з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

  • Як воєнний стан впливає на життя українців?
  • Що робити роботодавцю?
  • Що з роботою банків, продажем валюти та готівкою?
  • Які обмеження на виїзд за кордон?

Відповіді на ці та інші питання читайте тут. А усі новини про воєнний стан – за посиланням.

Загальна мобілізація та призов резервістів: укази Президента
23 лютого Президент видав Указ про мобілізацію резервістів. Кого саме призвали на військову службу тоді та які в них є пільги та гарантії? Читайте у цій новині.

Крім того, у деяких областях України, які межують з РФ і Білоруссю, цього ж дня були введені додаткові тимчасові режимні обмеження. Це стосувалося Харківської, Донецької, Луганської, Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської та Чернігівської областей.

Після введення воєнного стану Указом Президента від 24.02.2022 р. №69/2022 в Україні запроваджено загальну мобілізацію. Вона проводиться протягом 90 діб із дня набрання чинності цим Указом.

За несплату податків, нереєстрацію ПН та роботу без РРО штрафів не буде!
У суботу, 26 лютого, ТПП України визнала військову агресію Російської Федерації проти України форс-мажором з 24 лютого 2022 року.

З огляду на це:

  1. Платники податків звільняються від відповідальності у випадку відсутності можливості своєчасно сплатити податки та збори, подати звітність, зареєструвати ПН, АН, РК до них чи подати електронні документи, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо;
  2. Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються;
  3. Протягом дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) штрафні санкції за порушення законодавства з питань РРО не застосовуються;
  4. На період дії форс-мажорних обставин дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності ТТН та паперового примірника акцизної накладної.

ДПС України опублікувала роз'яснення щодо порядку дій платників податків у зв’язку з неможливістю своєчасного виконання податкових обов’язків, передбачених ПКУ.

Зокрема, платники податків звільняються від відповідальності у випадку відсутності можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок: сплатити податки та збори, подати звітність, зареєструвати ПН, АН, РК до них подати електронні документи, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.

Проте, незважаючи на засвідчення ТТП України настання факту форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), з метою забезпечення стабільного фінансування Збройних Сил України, ДПС звернулась до платників податків, за можливості, виконувати свій податковий обов’язок щодо сплати в повному обсязі відповідних сум податкових зобов'язань, у тому числі до настання термінів сплати, на відповідні рахунки для сплати податків та зборів.

З таким же проханням звернувся і Комітет Гетманцева.

Щодо роботи фінансової системі у військовий час?
Вчора відбулося засідання Комітету ВР щодо роботи фінансової системі у військовий час. Подивитись відео засідання (26 хвилин) можна за посиланням.

Депутати заслухали доповідь Голови Національного банку України, Міністра фінансів України, керівництва податкової та митної служби. Головне у звітах від Данили Гетьманцева (НБУ, Мінфін, Держмитслужба) та Ярослава Залізняка (НБУ, Мінфін, ДПС, Держмитслужба).


Як допомогти армії?

Варіантів є чимало. Ось кілька з них:

  1. Спецрахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ відкрив Нацбанк. Реквізити: UA843000010000000047330992708.
  2. Гроші з «єПідтримки» можна також витратити на допомогу українській армії. Зробити це можна за посиланням.
  3. Зробити внесок на рахунок благодійного фонду «Повернися живим» за посиланням.
  4. Переказати кошти з віртуального рахунку «Бонус Плюс» Приватбанку. Про це тут  


За день до війни старт обов'язкового застосування токенів перенесли на 31 березня

Нагадаємо, що з 5 березня 2022 року всі суб’єкти господарювання, які застосовують електронні підписи, мали перейти на токени. Про це минулого тижня нагадувала й ДПСУ.

Проте Уряд на засіданні 23 лютого вирішив обов'язкове використання електронного підпису на захищеному носії в Україні відтермінувати до 31 березня.

Який електронний підпис буде застосовуватися? Чи є варіанти, крім зберігати сертифікати ключів на токені? І головне питання – що робити з електронною звітністю до органів ДПС після переходу? Читайте в аналітиці від редакції.  


1 березня закінчується строк подання деяких звітів та сплати податків

Зокрема, до податкової служби слід подати форми:

  • декларації з податку на прибуток за 2021 рік;
  • фінансової звітності за 2021 рік платниками податку на прибуток;
  • розрахунків податку на прибуток нерезидента, постійного представництва нерезидента та частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями;
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2021 рік (як його заповнити – читайте тут);
  • декларації платника єдиного податку –ФОП за 2021 рік платниками, віднесеними до 1-ї та 2-ї груп.

Також 1 березня є граничним строком сплати:

  • ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу за січень 2022 року;
  • військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за січень 2022 року;
  • податку на додану вартість за січень 2022 року;
  • плати за землю за січень 2022 року;
  • акцизного податку за січень 2022 року
  • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом за січень 2022 року.

Проте, як вже було зазначено вище, на час воєнного стану платники податків звільняються від відповідальності у випадку відсутності можливості своєчасно сплатити податки та збори; подати звітність; зареєструвати ПН, АН, РК до них; подати електронні документи, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.

Водночас такі обов’язки мають бути виконані платниками податків одразу після припинення дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Зауважимо також, що до 1 березня (включно) треба подати новий звіт №10-ПОІ за 2021 рік. Про це нагадав Фонд захисту осіб з інвалідністю. Як правильно його скласти – читайте в аналітиці від редакції.


Насамкінець – зовсім мирна новина про вихідні у березні

У березні ми традиційно маємо додатковий вихідний день – 8 березня (Міжнародний жіночий день). Але оскільки він припадає на вівторок, то за рекомендацією Кабміну робочий день з 7 березня переноситься на суботу 12 березня. У такому разі будемо мати подовжені вихідні з 5 по 8 березня з відпрацюванням у суботу, 12 березня.

Будемо сподіватися, що свято весни зустрічатимемо вже без війни. А зараз – допомагаймо армії, підтримуймо один одного і молимося за мир в нашій країні!


 

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»