• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3 – 9 жовтня

Держбюджет-2023 прийнято за основу; а добровільний військовий облік жінок, страхування замість перевірок з пожежної безпеки та е-резиденство – в цілому. Нові довідники податкових пільг, проєкти змін до порядку подання фінзвітності та Порядку №100

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3 – 9 жовтня

Держбюджет-2023 прийнято у першому читанні
7 жовтня Верховна Рада прийняла за основу проєкт Постанови №8000/П «Про висновки та пропозиції до проєкту Закону України про Державний бюджет України на 2023 рік». Це фактично означає підтримку проєкту Держбюджету-2023 у першому читанні.

Кабміну доручено у двотижневий строк підготувати проєкт Бюджету-2023 до другого читання.

Нагадуємо, що за проєктом Держбюджету розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму протягом 2023 року змінюватися не буде та становитиме з 1 січня:

  • мінімальна заробітна плата: у місячному розмірі – 6700 грн, у погодинному – 40,46 грн;
  • прожитковий мінімум на одну працездатну особу з розрахунку на місяць – 2684 грн, загальний показник – 2589 грн.

Технічний розрахунковий курс валют Кабмін прогнозує на рівні 42,2 грн. Водночас представник НБУ говорить, що на курс гривні, зокрема, буде впливати і ситуація на фронті.

Також прийнято за основу пов'язаний з Держбюджетом на 2023 рік урядовий законопроєкт №8035 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень».

 

Військовий облік жінок – тепер добровільний
7 жовтня ВРУ прийняла у II читанні законопроєкт №6482. За ним, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням.

Водночас жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

 

Ще три новоприйняті закони

  1. Замість перевірок з пожежної безпеки – страхування відповідальності. ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №3361 про заміну перевірок з пожежної безпеки страхуванням. Але ця новація стосується підприємств із середнім та/або незначним ступенем ризику.
  2. З 2023 року може зʼявитися е-резиденство. ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №5270 про внесення змін до ПКУ та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності е-резидентів. Якщо коротко, це можливість для іноземців у кілька кліків «перевезти» свій бізнес в Україну без необхідності переїжджати фізично.
  3. Новий закон про колдоговори. ВРУ ухвалила за основу законопроєкт №7628 про колективні угоди та договори. Законопроєкт є євроінтеграційним і входить до наших зобов'язань за Угодою про асоціацію.

 

Податкова реформа «10-10-10»: нові подробиці
Офіс Президента та Мінекономіки наразі працюють над концепцією податкової реформи під назвою «10-10-10». Вона передбачає зниження:

  • до 10% ПДВ (зараз 20%),
  • до 10% ПДФО (зараз 18%),
  • до 10% податку на прибуток (зараз 18%).

Водночас на час війни пропонується підвищити вдвічі ставку військового збору – до 3%. Крім того, скасувати сплату ЄСВ (наразі 22% від фонду оплати праці працівника), але залишити для ФОПів, які перебувають на системі єдиного податку.

Також пропонується посилити відповідальність за порушення податкового законодавства, а задля компенсаторів – скасувати вичерпний перелік податкових пільг, що дозволить додатково залучити до бюджету приблизно 180 млрд грн.

 

З 1 жовтня – нові довідники податкових пільг
Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №111/1 та №111/2 (станом на 01.10.2022 р.). Ознайомитися з ними можна тут.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

 

Що нового у ДПС?

  1. Розпочалося звітування з податку на прибуток за ІІІ квартал 2022 року. ДПС нагадує, що платники мають подати декларацію з прибутку за три квартали 2022 року до 9 листопада 2022 року включно. З 1 серпня за незвітування та несплату податків у разі наявності можливості виконати свої обов’язки застосовуються штрафи.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 29.09.2022 р.). До версії 1.30.13.0 додано форму Заяви про списання помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань до бюджетів та єдиного внеску (F/J 1307601).
  3. Нові безкоштовні версії ПРРО для iOS та Android. ДПСУ розробила нові версії ПЗ ПРРО для iOS та Web, а також оновила версії для Windows та Android. Тож тепер всі охочі можуть безкоштовно завантажити відповідне програмне забезпечення. Інструкцію щодо застосування нових версій ПРРО від ДПС дивіться тут.
  4. Яким має бути зміст фіскальних чеків з РРО? За позицією ВС, фіскальні чеки мають містити окремі реквізити, визначені у встановленому формою вигляді. ДПС навіть навела приклади. Ними є «Без ПДВ», «Без АП».
  5. До уваги торговців пального! ДПС стежить за наявністю первинки на придбання. Суд підтримав позицію податківців щодо донарахування 4,48 млн грн підприємству за не підтвердження операцій з реалізації нафтопродуктів.

 

Мінфін підкоригує порядок подання фінзвітності
На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності». Змінами, зокрема, уточнено, що:

  • фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за МСФЗ також материнськими підприємствами груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес, материнськими підприємствами великої групи, які не належать до категорії великих підприємств;
  • таксономія фінансової звітності за міжнародними стандартами видається Радою міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;
  • підприємства, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім фінансових звітів про власні господарські операції, подають консолідовану фінансову звітність групи власникам (засновникам), до центру збору фінансової звітності та іншим користувачам не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше строків, передбачених законодавством для оприлюднення річної консолідованої фінансової звітності.

Крім того, приберуть згадку про підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства.

 

Мінекономіки планує змінити Порядок №100 (але не для всіх)
5 жовтня на сайті Федерації профспілок зʼявився проєкт Постанови КМУ, яким пропонується внести зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати.

Цього разу вони стосуватимуться правил нарахування відпускних для працівників-бюджетників. Так, з метою економії бюджетних коштів та для коректного розрахунку середньої заробітної плати окремим категоріям працівників при оплаті часу відпусток і компенсації за невикористані відпустки, право на які набуто більше ніж за два попередні робочі роки, що передують поточному робочому рокові, пропонується застосування понижуючих коефіцієнтів. Яких саме – дивіться тут.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. За порушення комендантської години чи світломаскування – штрафи або громадські роботи. У Раді зареєстровано законопроєкт №8096, яким пропонується встановити адмінвідповідальність за порушення комендантської години (штраф 340-680 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин) та спецрежиму світломаскування під час воєнного стану (штраф 510 - 850 грн або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин).
  2. Україна планує розрив зв'язків із Білоруссю. 4 жовтня на засіданні Уряду схвалено проєкт Закону «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від сплати податків стосовно податків на доходи і майно». Це прискорить згортання економічних і фінансових зв’язків з країною, яка підтримує широкомасштабну війну РФ проти України.
  3. Президент пропонує зміни до призову на військову службу. У ВРУ зареєстровано президентський законопроєкт №8109. Ним, зокрема, пропонується під час війни призов на строкову службу не проводити, а призовні комісії створювати для організації медогляду осіб, які перебувають на обліку та досягли 27-річного віку, взяття їх на облік або виключення з нього.

 

Знову оновлено перелік окупованих територій для виплат переселенцям
Наказом Мінреінтеграції від 26.09.2022 р. №217 затверджено оновлений перелік (станом на 23.09.2022 р.), на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати.

До нього входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (56), Херсонської (49), Миколаївської (26), Сумської (22), Чернігівської (4) областей. Загалом у переліку наразі 326 громад.

Звертаємо увагу, що минулого тижня у Раді зареєстровано законопроєкт №8088, за яким тимчасово окуповані території визначатимуться Урядом.

 

Інші новини

  1. У НБУ – новий очільник. 4 жовтня Кирило Шевченко через проблеми зі здоров’ям подав на розгляд Президенту заяву про відставку з посади голови НБУ. 7 жовтня на черговому засіданні ВРУ прийнято рішення щодо призначення на посаду голови НБУ Андрія Пишного.
  2. ПриватБанк вдвічі збільшив комісію за переказ грошей за кордон та відновив сервіс автоматичного сповіщення і сплати штрафів ПДР. Державний ПриватБанк з 1 жовтня збільшив тариф за надсилання міжнародних P2P-переказів із гривневих карток на міжнародні до 4% (було 2%). Крім того, він відновив роботу сервісу автоматичного сповіщення та швидкого пошуку штрафів за порушення ПДР.
  3. Комітет Ради підтримав зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ. Комітет ВРУ з соцполітики рекомендує встановити контроль за належним працевлаштуванням осіб з інвалідністю та забезпечити облік працівників в е-формі (прийняти у ІІ читанні законопроєкт №7433).
  4. У Раді незадоволені роботою БЕБ. Керівника БЕБ Вадима Мельника викликали «на килим» відразу до двох Комітетів Верховної Ради. Нардеп Я. Железняк заявив про провал роботи БЕБ.
  5. COVID-19 повертається. КМДА закликала киян повернутися до носіння масок у громадських місцях та транспорті через зростання захворюваності на коронавірус.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»