• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 - 12 листопада

Зміни до Порядку блокування ПН/РК та Інструкції про службові відрядження, прийняття Держбюджету-2024 та скасування мораторію на перевірки ДПС, оновлення плану-графіка податкових перевірок юросіб, продовження воєнного стану та індекс інфляції за жовтень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 - 12 листопада

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено до 14 лютого 2024 року

9 листопада В. Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні з 16 листопада ще на 90 днів (до 14 лютого 2024 року). Їх опубліковано в «Голосі України» 10 листопада. Відповідно з цього часу вони набрали чинності.

Як звітувати, сплачувати податки та інші спецправила у цей період, нагадуємо у цій статті від редакції.

 

Держбюджет-2024 прийнято! Знайомимося з основними показниками

9 листопада ВРУ підтримала у другому читанні проєкт Державного бюджету на 2024 рік. Наразі остаточний текст відсутній. Законопроєктом було передбачено:

– мінімальну зарплату:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 7100 грн, з 1 квітня – 8000 грн (у 2023 році – 6700 грн);
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 42,6 грн, з 1 квітня – 48 грн (у 2023 році – 40,46 грн).

– прожитковий мінімум для працездатних осіб на весь 2024 рік – у розмірі 3028 грн.

 

З 1 січня 2024 року можуть ввести нові рахунки для сплати податків

За традицією рахунки за бюджетними надходженнями відкриваються протягом 45 днів з дня прийняття Закону про Держбюджет. У 2024 році нові рахунки для сплати податків можуть запрацювати саме з 1 січня. Але чекаємо на відповідь Держказначейства.

 

З 9 грудня діятимуть зміни до Порядку блокування ПН та РК

Постановою від 07.11.2023 №1154 Кабмін вніс зміни до:

  • Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Ці зміни внесено для забезпечення реалізації Закону №3219. Зокрема, оновлено критерії ризиковості платника ПДВ у системі моніторингу критеріїв оцінки ступеня ризиків з урахуванням обсягу та питомої ваги його ризикових операцій з метою запобігання набуттю доброчесним платником ПДВ статусу ризикового. Крім того, удосконалено автоматизований моніторинг відповідності ПН та РК критеріям оцінки ступеня ризиків у частині доопрацювання положень щодо ознаки безумовної реєстрації та показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Постанова набере чинності через 30 днів з дня її опублікування, яке відбулося в «Урядовому кур’єрі» 09.11.2023. Відповідно новації у блокуванні ПН та РК запрацюють з 9 грудня.

 

Увага! З 1 грудня скасують мораторій на перевірки ДПС

9 листопада ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №10016-д. Він, зокрема, містить розширені критерії відбору платників податків для планових перевірок з 1 грудня 2023 року до кінця 2024 року. Фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп перевірки поки що не торкнуться. Більше читайте у цій новині, а ще докладніше розкажемо в окремій аналітиці після появи тексту, підписаного Президентом.

Звертаємо увагу, що на сайті ВРУ зареєстровано два проєкти постанов про скасування голосування у ІІ читанні за законопроєкт №10016-д. Тож доки ці проєкти постанови не розгляне ВРУ та не прийме рішення, його підписання спікером ВРУ та Президентом буде заблоковано.

 

Тим часом ДПС знову оновила план-графік перевірок на 2023 рік

6 листопада на сайті ДПС розміщено чергове оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Цього разу воно стосується розділу I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ними у 2023 році планують провести 1061 перевірку (у жовтневому оновленні було стільки ж, у первинному – 2225 податкових перевірок).

Нагадаємо, що 2 листопада було також оновлено Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб». Розділ IV зі серпня без змін.

 

П’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. У скриньці РРО не вистачає готівкових коштів: як повернути кошти покупцю? Якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 грн, матвідповідальна особа господиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів.
  2. Одночасна торгівля товарами та надання послуг: що з РРО? У випадку здійснення торгівлі одночасно товарами та послугами, за умови приймання оплати саме за послуги, виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, СГ мають право не застосовувати РРО/ПРРО.
  3. Як заповнити платіжку для сплати податкового боргу по-новому? При заповненні платіжки на сплату податкового боргу у полі «Призначення платежу» необхідно зазначити код виду сплати 140 та прописати – податковий борг з податку (відповідний вид податку).
  4. Нюанси складання РК до ПН без факту здійснення операції. У разі складання ПН без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН з метою виправлення помилки можна скласти РК до неї. У графі 2.1 «код причини» розрахунку коригування зазначається код «103».
  5. Як зміняться показники позитивної податкової історії для автоматичної реєстрації ПН? Одну з ознак безумовної реєстрації «перенесено» до позитивної податкової історії. Тож встановлюється запобіжник для використання ризикового ПК платниками, які наразі при сплаті 1 млн грн за останні 12 місяців реєструють ПН та РК за цією ознакою.

 

Мінфін підкоригував додаток РІ декларації з податку на прибуток

Мінфін наказом від 24.10.2023 №572 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 07.11.2023 за №1938/40994) затвердив зміни до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Їх розроблено з метою приведення додатка РІ у відповідність до Закону України від 30.06.2023 №3219. Зокрема, його доповнено новими рядками, а деякі викладено у новій редакції.

 

З 7 листопада змінилася Інструкція про службові відрядження

Наказом від 17.10.2023 №560 Мінфін затвердив зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон. Згодом наказ підкориговано ще наказом Мінфіну від 31.10.2023 №608. Вже 7 листопада вони набрали чинності.

Що саме зміниться і для кого – ми докладно розповіли в аналітиці від редакції.

 

Працівника мобілізували: чи оплачувати роботодавцю його е-лікарняний?

Держпраці відповіла, що працівнику, увільненому від виконання свої обов’язків за посадою (професією) на час виконання державних або громадських обов'язків, які здійснюється ним у робочий час, підстав для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності як виплати, що компенсує втрату заробітної плати, немає.

 

Змінився порядок формування медичних висновків «Вагітність та пологи»

МОЗ наказом від 18.10.2023 №1810 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 03.11.2023 за №1914/40970) внесло зміни до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.

Зокрема, уточнено, що медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується на строк, який включає:

  • допологовий (70 календарних днів, крім випадків, передбачених п. 11 розділу III),
  • післяпологовий (56 календарних днів (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70 календарних днів), крім випадків, передбачених п. 11 розділу III)
  • та додатковий період непрацездатності (14 календарних днів, крім випадків, передбачених п. 11 розділу III) за умов, визначених цим пунктом.

Більше читайте у новині.

 

Три важливі новини від Держстату

По-перше, оприлюднено індекс інфляції за жовтень – 100,8%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у жовтні 2023 року порівняно із вереснем 2023 року становила 0,8%, з початку року – 3,8%.
По-друге, опубліковано зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики на 2024 рік. Так, для подання 26 звітів змінено форми, для 3 форм змінено строк подання, 4 форми скасовано та затверджено 2 нові звіти. Весь перелік дивіться тут.
По-третє, затверджено Критерії визначення важливих у цілях бронювання підприємств. Так, підприємства, установи, організації визначаються такими, що мають важливе значення для галузей національної економіки у сфері статистики, якщо вони відповідатимуть хоча б одному з трьох критеріїв.

 

Інші новини

  1. Незабаром створять е-реєстр військовозобов'язаних. 8 листопада прийнято за основу законопроєкт №10062. За ним ДПС, Мін'юст та МВС передаватимуть особисті дані про військовозобов’язаних до е-Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Також буде створено Е-кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.
  2. З 6 листопада діють порядки щодо кінцевих бенефеціарів. Йдеться про Порядок притягнення до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за порушення у сфері держреєстрації юросіб щодо неправдивих даних про бенефіціарів та неподання такої інформації реєстратору. А також Порядок проведення перевірки інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи.
  3. Уряд перевів послугу «е-Підприємець» на постійну основу. Затверджений КМУ Порядок визначає процедуру надання комплексної електронної публічної послуги «е-Підприємець», що забезпечує спрощення умов для започаткування та/або провадження підприємницької діяльності.

Залишилося всього 4 місця на навчання!
Усе ще вагаєтеся? Перерахували 3 головні переваги курсу «Професія Фінансовий менеджер. Управлінський облік та Excel» від Вищої Бухгалтерської Online-Академії!

Після навчання Ви зможете:

  • стати на крок ближче до кар’єрного зростання та посади фінансового менеджера;
  • підвищити свій поточний рівень заробітку;
  • навчитися коректно планувати доходи та витрати, щоб уникнути нереалістичних прогнозів.

На останні місця діє понад 30% знижки, встигніть приєднатися!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»