• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3 - 9 червня

До 20 червня слід надати до ТЦК дані про автотранспорт та подати податкову звітність за травень. Незабаром у формі ПН з’являться нові обов’язкові реквізити, а у ПКУ - правила надання інформації банками про граничні строки розрахунків у ЗЕД

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3 - 9 червня

Увага! У формі ПН з’являться нові обов’язкові реквізити

Нагадаємо, що ще 9 травня ВРУ підтримала у другому читанні законопроєкт №10168-2 зі змінами до ПКУ щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів. Наразі він очікує на підпис Президента. Є лише текст Закону №3706, підписаний спікером ВРУ.

Завдяки цьому Закону, серед іншого, у формі податкової накладної з’являться нові обов’язкові реквізити: дата та номер митної декларації та дата та номер договору (контракту). Їх потрібно буде заповнювати за операціями з експорту товарів. Докладніше читайте у статті від редакції.

 

Що ще нового у ДПС?

По-перше, у ПКУ з’являться правила надання інформації банками про граничні строки розрахунків у ЗЕД. ДПС отримуватиме від НБУ та банків інформацію щодо дотримання встановлених граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів. Такі зміни принесе Закон №3706 після його підписання та набрання чинності.

По-друге, з 5 червня діє оновлений порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку. Зокрема, уточнено, що якщо платник своєчасно не уточнив реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції, то після настання зазначеного терміну таке уточнення неможливе. У такому разі інформація з платіжної інструкції вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному отримувачу і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка з урахуванням черговості сплати.

По-третє, ДПС розповіла про сервіс для обміну «мінусових» РК між контрагентами. Наразі є можливість обміну між контрагентами (продавцем та покупцем) РК до ПН на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг з використанням е-сервісу ДПС – Single Window of Electronic Documents (SWinED). Як ним користуватися – читайте тут.

 

Три цікаві податкові роз’яснення

  1. Як визначається податкова адреса та основне місце обліку ФОПа? Взяття на облік здійснюється без подання будь-яких документів, у т.ч. документів, якими підтверджується місце проживання такої фізичної особи. Отже, основне місце обліку та податкова адреса ФОПа визначається за місцезнаходженням, зазначеним в ЄДР.
  2. Які правила зарахування сплачених за кордоном податків? Зарахування сплачених за митним кордоном України сум податку здійснюється за умови подання письмового підтвердження контролюючого органу іншої держави.
  3. Всі нараховані премії, надбавки та індексація після звільнення працівника є його іншим доходом. Дохід, нарахований податковим агентом звільненому працівнику у вигляді надбавки, доплати, премії, індексації, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, відображається в додатку 4ДФ під ознакою доходу «127».

 

Сьогодні завершується термін подання до ДПС фінзвітності з аудиторським звітом

Нагадуємо, що платники податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність разом з аудиторським звітом, мають подати до ДПС фінзвітність за 2023 рік разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня. Тобто сьогодні – граничний термін їх подання.

Проте, як зазначили у ДПС, платники податку на прибуток звільняються від відповідальності за неподання до 10 червня такої звітності. Але виконати цей обовʼязок треба протягом трьох місяців після закінчення ВС.

 

20 червня – останній день подання податкової звітності за травень

Звертаємо увагу, що наступний четвер, 20 червня, є граничним терміном для подання звітності за травень до ДПС. Якої саме – дивіться тут.

Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки що немає такої можливості.

 

До 20 червня слід надати до ТЦК дані про автотранспорт

Керівники підприємств подають ТЦК щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про:

  • наявність транспортних засобів і техніки,
  • їх технічний стан,
  • а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці. 

Кому із суб’єктів господарювання потрібно повідомляти ТЦК про наявний у них автотранспорт, а кому цього не треба робити? Чи чекати штрафів за неповідомлення? Читайте у статті від редакції.

 

Бронювання від мобілізації: що нового?

6 червня 2024 року набрала чинності Постанова КМУ №642, якою продовжено на три місяці дію відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки, які були чинні станом на 7 травня.

Крім того, Уряд найближчим часом визначить перелік професій і посад для бронювання. За словами нардепа Ф. Веніславського, після прийняття КМУ відповідних змін до Порядку №76 бронюватимуть не конкретних осіб, а фахівців, необхідних для критичних галузей промисловості.

 

До уваги роботодавців!

  1. В Україні звільнятимуть за колабораціонізм. 4 червня ВРУ повторно прийняла (з пропозиціями Президента) законопроєкт №7731. Зокрема, виключено норму про право роботодавця на звільнення співробітника за неінформування про зв'язки з фізичними особами, які перебувають у РФ та в окупації.
  2. Правила переведення сумісника на основне місце роботи. Держпраці роз’яснила, що роботодавець має право перевести працівника з роботи за сумісництвом на основне місце роботи. Для цього працівнику потрібно написати відповідну заяву та надати належним чином оформлену трудову книжку, а роботодавцю - видати наказ про переведення.
  3. Чи потрібно повідомляти ДПС про прийняття працівника на тимчасові роботи? У Держпраці наголошують, що вимога про подання повідомлення про прийняття працівника на роботу до органу податкової служби поширюється на всі випадки оформлення трудових відносин, у тому числі і тимчасових.

 

Інші новини

  1. З 4 червня діє дворічний експеримент Мінінфраструктури щодо впровадження е-ТТН. Експериментальний проєкт спрямований на вдосконалення законодавчого врегулювання у сфері діяльності автомобільного транспорту в Україні в частині переходу на електронний документообіг електронної ТТН.
  2. До уваги платників акцизу! ВРУ не підтримала у І читанні урядовий законопроєкт №11256, але підтримала альтернативний. Ним також передбачено поступове збільшення ставок акцизного податку на пальне до рівнів, передбачених Директивою ЄС. Крім того, прийнято за основу законопроєкт №11090 про внесення змін до ПКУ щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби. У 2025 році акциз зросте на +23%, а потім у 2026 - 2028 рр. буде по +5%. У 2024 році збільшення буде тільки у разі девальвації.
  3. Уряд скоротив перелік держав для контрольованих операцій. Кабмін виключив Сінгапур з переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 ПКУ. Зміни чинні з 5 червня 2024 року.
  4. Мінфін готує зміни до Положення про митні декларації. Його приведуть у відповідність до Закону №3613-IX. Ним, зокрема, передбачено експорт товарів до 1000 євро без митного оформлення.
  5. Як студентам отримати довідку для відстрочки від мобілізації? Заклади освіти тепер мають можливість формувати довідки про здобувача освіти за даними ЄДЕБО. Для отримання довідки студенти мають звернутися до вишу, де вони навчаються.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»