• Посилання скопійовано

Що почитати у серпні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

Що почитати у серпні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

1) Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ зміниться

19 тис. переглядів

Мінфін оприлюднив проєкт змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Її приводять у відповідність до Закону №3680-ІХ щодо регулювання праці домашніх працівників. А саме - проєктом:

  • доповнено перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування домашніми працівниками, копією трудового договору,
  • особам, які є домашніми працівниками та виявили бажання укласти договір, надано можливість зазначити про це в додатку 3 до Інструкції шляхом проставляння відповідної позначки,
  • у разі припинення трудового договору з домашнім працівником такий працівник повідомляє про це податковий орган, оскільки це є підставою для дострокового розірвання договору.

 

2)  З 1 серпня діють зміни до ПКУ через запровадження клубу білого бізнесу

16 тис. переглядів

Законом №3813 про особливості податкового адміністрування під час війни для платників з високим рівнем добровільного дотримання норм ПКУ, зокрема, запроваджується термін «комплаєнс (управління податковими ризиками)» та Перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

 

3) До 10 липня потрібно було відзвітувати щодо заброньованих працівників

14   тис. переглядів

До 10 липня підприємства мали подати органу державної влади, іншому державному органу, органу місцевого самоврядування звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 липня. Якщо немає заброньованих працівників, - звіт не подається!

 

4) До 15 липня треба було подати до ПФУ дані про зміни у трудових відносинах при бронюванні працівників

14 тис. переглядів

Для роботодавців із заброньованими працівниками встановлено строк для подання відомостей щодо змін у трудових відносинах з працівниками, які відбулися після 8 червня 2024 року. Це потрібно було зробити до 15 липня включно.

 

5) Ставка ВЗ 5%, обов’язок його сплати з доходів СГ та інші зміни до ПКУ

13 тис. переглядів

18 липня на черговому засіданні КМУ ухвалено законопроєкти про збільшення витрат держбюджету на оборону у 500 млрд грн та про внесення змін до ПКУ задля цього. Згодом зміни до ПКУ зареєстровано у ВРУ під №11416.

Серед новацій, які підготував Уряд, - підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%, а також встановлення обов’язку сплати військового збору:

  • юрособами у розмірі 1% доходу від будь-якої діяльності для платників податку на прибуток та єдиного податку ІІІ та IV групи;
  • 5% від двох розмірів МЗП на місяць фізособами-«єдинниками» І та ІІ й IV групи;
  • 1% від доходу фізосіб-«єдинників» ІІІ групи;
  • 5% від вартості банківських металів юридичними та фізичними особи, які здійснюють операції з придбання у банків банківських металів;
  • 15% від вартості набутого рухомого майна підприємствами, установами та організаціями, фізособами, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю;
  • 5% від доходу з продажу нерухомого майна фізособами, якими протягом звітного податкового року здійснено продаж одного об’єкта нерухомості тощо.

А ще з’явиться мінімальна база оподаткування ПДФО щодо зарплати. Її встановлюватиме місцева влада. При цьому якщо фактична зарплата буде менша за цю базу, то різниця ПДФО сплачуватиметься коштом роботодавця.

 

6) Як роботодавцю подати відомості про трудові відносини онлайн: розʼяснення від ПФУ

11 тис. переглядів

ПФУ наголосив, що для подання відомостей при бронюванні працівників в особистому кабінеті страхувальника (в меню зліва) треба зайти у розділ «Комунікації з ПФУ» та обрати опцію «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)».

 

7) З 1 липня запрацювали деякі зміни з орендної плати за землю

10 тис. переглядів

З 1 липня з Податкового кодексу виключений пункт 288.6, відповідно до якого плата за суборенду земельних ділянок не могла перевищувати орендної плати.

 

8) З 26 липня діють критерії визначення підприємств, які є критично важливими для потреб ЗСУ

8 тис. переглядів

Міноборони затвердило Критерії визначення підприємств, установ, організацій, а також юросіб приватного права, які є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період. Загалом їх чотири. Ці критерії діють з 26 липня.

 

9) Нюанси подання «пустої» декларації з ЄП «єдинниками» ІІІ групи

6 тис. переглядів

Щоквартальне відображення факту неперевищення встановленого обсягу доходу у податковій декларації є показником, який підлягає декларуванню суб’єктом господарювання як платником єдиного податку.

 

10) ДПС вже підготувала зміни до форм ПН і РК, а також декларації з ПДВ

5 тис. переглядів

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо змін до форми ПН і РК та оновлення форми декларації з ПДВ і додатків до неї. Зміни вносяться через нові правила експорту агропродукції. Але використовувати нові форми ПН і декларації треба буде всім!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»