• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 - 22 вересня

У 2025 році індексацію зарплати будемо нараховувати по-новому, а на роботодавців та ФОПів чекають зміни у сплаті ЄС. Тим часом податкові зміни вже можуть бути з 1 жовтня (ВРУ прийняла за основу законопроєкт про підвищення податків)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 - 22 вересня

Рада попередньо погодила підвищення податків з 1 жовтня: чого чекати?

17 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

За ним з 1 жовтня для фізосіб-«єдинників» І, ІІ й IV груп запроваджується ВЗ у розмірі 10% від 1 МЗП станом на 1 січня (у 2024 році – 710 грн), а для ІІІ групи – 1% від доходу. З зарплати працівників за жовтень утримуватиметься не 19,5%, а вже 23% (18% ПДФО + 5% ВЗ). Більше подробиць – у статті від редакції.

Крім того, законопроєкт №11416-д містить норму щодо обовʼязку сплати ВЗ всіма платниками ЄП ІІІ групи. Тобто юрособи-«єдинники» ІІІ групи з 1 жовтня теж сплачуватимуть ВЗ «за себе» у розмірі 1% від доходу. Вперше це потрібно буде зробити за IV квартал 2024 року. Про це читайте тут.

 

Увага! У 2025 році на роботодавців та ФОПів чекають зміни у сплаті ЄСВ

Проєкт Держбюджету-2025 вносить лише дві зміни до Закону про ЄСВ, але вони важливі. Так, влада вирішила:

  1. збільшити на 2025 рік розмір максимальної бази зарплати для нарахування ЄСВ з 15 до 20 мінімальних зарплат,
  2. призупинити дію воєнної пільги для ФОПів щодо сплати ЄСВ.

Усі подробиці – у статті за посиланням.

 

Індексацію зарплати у 2025 році будемо нараховувати по-новому

З метою зменшення видатків Держбюджету на 2025 рік влада прописала у ст. 35 проєкту Держбюджету таке: «Установити, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2025 року. А сума індексації, яка склалася у грудні 2024 року, не нараховується у січні 2025 року».

Отож, як бачимо, законопроєкт про Держбюджет у 2025 році змінює правила індексації. Зокрема, обчислення ІСЦ для індексації зарплати проводитиметься наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2025 року. А сума індексації за грудень не нараховується у січні 2025 року. Докладніше читайте в аналітиці від редакції.

 

Які ще зміни передбачені Держбюджетом-2025?

По-перше, протягом 2025 року можуть змінитися розміри мінзарплати і прожиткового мінімуму. Адже у проєкті Держбюджету-2025 Кабміну доручено розглянути питання можливості їх підвищення за підсумками виконання бюджету у першому півріччі 2025 року.

По-друге, у проєкт Держбюджету на 2025 рік заклали економбронювання. Зі слів Д. Гетманцева, найбільше підвищення заплановане з ПДФО – на 45%, що на тлі практично незмінного безробіття (17,7%) може пояснюватись виключно детінізацією у звʼязку з економічним бронюванням.

 

Що цікавого розповіла ДПС?

  1. Чи є базою нарахування ЄСВ сплачена роботодавцем вартість за курси навчання працівників? Кошти, сплачені роботодавцем за навчання найманих працівників на курсах водіїв та курсах з вивчення іноземних мов, не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування ЄСВ.
  2. Коли ДПС може відмовити в анулюванні реєстрації платника ПДВ? У разі відсутності законних підстав для анулювання реєстрації ДПС протягом 10 к.дн. після надходження заяви платника податку про анулювання реєстрації подає такому платникові податку вмотивовану письмову відмову в анулюванні реєстрації.
  3. Які правила заповнення заяви на повернення коштів на рахунок в СЕА ПДВ? При заповненні е-форми заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, яка подається через Е-кабінет, у разі повернення коштів на рахунок у СЕА ПДВ платник зазначає реквізити рахунку в СЕА ПДВ.

 

З 1 жовтня запрацює клуб білого бізнесу: як до нього потрапити?

Запропонований авторами Закону №3813 Перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства в народі вже охрестили «клубом білого бізнесу».

  • Що дає перебування в Переліку?
  • Як він формуватиметься?
  • Яку інформацію можна буде побачити у Переліку?
  • Які переваги для членів Клубу білого бізнесу?

Ці та інші питання розглянув юрист редакції у цій статті.

 

Статистична звітність-2025: з'явилися проєкти табеля та альбому форм

На сайті Держстату оприлюднено проєкти:

  1. Альбому форм державних статистичних спостережень на 2025 рік. У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік за розділами по галузям економіки.
  2. Загального табеля (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2025 рік. Він містить перелік форм державних статистичних спостережень: форм звітності, анкет, інших статистичних формулярів, необхідних для проведення державних статистичних спостережень.

 

До 30 вересня (включно) слід подати звіт про ТЦУ за 2023 рік: пам’ятка від редакції

Звертаємо увагу, що юрособи, які здійснювали контрольовані операції у 2023 році, повинні до 1 жовтня (останній день – 30 вересня) 2024 року подати Звіт про контрольовані операції.

На що треба звернути увагу при його складанні та за якою формою звітувати - про це все у статті від редакції.

 

До уваги роботодавців!

  1. Помилки у повідомленні про прийняття на роботу: як можна виправити вже у поданих повідомленнях? В який строк подавати скасовуючу форму у разі неприйняття на роботу працівника? Чи застосовуватиметься штраф до роботодавця за подання скасовуючих форм? Про це все читайте тут.
  2. Відпустка без збереження зарплати: чи показувати працівника в єдиному звіті? Працівник увесь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи показувати його у звітності? Читайте тут.
  3. Які правила щодо внесення змін до штатного розпису діють під час воєнного стану? Закон не встановлює кількість і періодичність, із якою можна вносити зміни до штатного розпису протягом року. Але під час дії ВС повідомити працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці слід не пізніше як до запровадження цих умов.

 

Інші новини

  1. Збережено облікову ставку на рівні 13%. НБУ ухвалив рішення щодо продовження дії облікової ставки із 20 вересня 2024 року на рівні 13%. Докладніше про це – у новині.
  2. Мінфін внесе зміни до НП(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність». Пропонується приведення у відповідність до вимог МСФЗ 5 відображення у бухобліку госпоперацій, пов’язаних з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групою активів, що належить до вибуття в результаті операції продажу, а також припиненою діяльністю.
  3. З 18 вересня в Дії розпочне роботу Єдина державна е-система дозвільних документів (єДозвіл). З цієї дати підприємцям стане доступна перша електронна послуга – реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.
  4. У ВРУ вже працюють над оподаткуванням міжнародних посилок. За словами Д. Гетманцева, влада не відмовиться від ідеї запровадження податків для міжнародних посилок. Але дата ухвалення законопроєкта поки що невідома.

АПУ запрошує на XІІІ Податковий форум

Асоціація правників України запрошує на XІІІ Податковий форум, який відбудеться 26 вересня в Києві. Серед спікерів і модераторів Форуму - Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, перший заступник голови Комітету Ярослав Железняк, представники юридичних департаментів українських компаній, адвокати, представники ДПС, Ради бізнес-омбудсмена, БЕБ.

Докладна програма заходу та реєстрація — за посиланням.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»