• Посилання скопійовано

Переказ без ідентифікації у розмірі 5 тис. грн включно: ініціатива від депутатів

Зараз без ідентифікації можна відправити 4999 грн. Оскільки в законодавстві прописано суму до 5 тис. грн без слова «включно». Проте у готівкових переказах це дуже незручно (не всі мають зі собою дрібні гроші) і ця 1 гривня різниці має значення. Депутати пропонують округлити цю граничну суму

Переказ без ідентифікації у розмірі 5 тис. грн включно: ініціатива від депутатів

Нагадаємо, що у поточній редакції п. 8 ч. 18 ст. 14 Закону №361-IX передбачено, що вимоги фінансового моніторингу (зокрема, щодо ідентифікації клієнта) не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тисяч гривень, та відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень.

Отже, як тільки йдеться про переказ в сумі від 5 тисяч гривень та більше, відправнику (ініціатору платежу) необхідно ідентифікувати себе для банку. А от для переказу у межах 4999 гривень ідентифікація не потрібна. Так, 1 гривня має велике значення.

Враховуючи технічні можливості платіжних терміналів, це призводить до певних незручностей. Зокрема, для користувачів платіжними терміналами самообслуговування, які не мають точної суми у вказаному розмірі 4999 гривень та відповідно позбавлені можливості здійснити грошовий переказ шляхом внесення готівкових коштів на суму 5000 гривень, а також банків та фінансових установ, що змушені передбачати нові сервіси програмного обслуговування для переказу здачі в розмірі 1 гривні з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу. 

У зв'язку з цим у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №5559 щодо внесення змін до зазначеного вище пп. 8 ч. 18 ст. 14 Закону №361-IX в частині заміни слова «є меншою ніж» на «не перевищує».

Кардинальних змін у сумі платежу, який має бути здійснено з ідентифікацією платника перед банком, не відбудеться, але така зміна граничної суми в 1 гривню надасть можливість значно полегшити перерахування коштів через платіжні термінали.

Відповідно, якщо законопроєкт буде підтримано, то з дати його офіційного опублікування переказ без ідентифікації себе для банку можна буде здійснювати і у розмірі 5 тисяч гривень (а не 4999 грн як на сьогодні).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»