• Посилання скопійовано

Нацбанк зрівняв вимоги до класовості сейфів банків та небанківських фінустанов

Крім того, прийнята постанова дозволить збільшити максимальні обсяги готівки та/або інших цінностей, що можуть зберігатися банками та небанківськими фінансовими установами у відповідному класі опору сховищ або сейфів

Нацбанк зрівняв вимоги до класовості сейфів банків та небанківських фінустанов

Національний банк України зрівняв вимоги до класовості сейфів банків та небанківських фінансових установ (НФУ), що працюють на ринку послуг з обміну валют. Відповідні зміни передбачені постановою Правління Національного банку №390 від 04 жовтня 2016 року "Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

"Сприяючи підвищенню прозорості та надійності легального ринку валютно-обмінних операцій Національний банк не тільки посилює вимоги до фінансових установ, що здійснюють такі операції, але й перебуває у постійному діалозі з ними. Прийняті зміни до класовості сейфів НФУ демонструють ефективність такого діалогу, бажання та вміння регулятора вчасно почути ринок та відреагувати на його потреби", - зазначила в.о.заступника Голови НБУ Катерина Рожкова.

Постанова також дозволить збільшити максимальні обсяги готівки та/або інших цінностей, що можуть зберігатися банками та небанківськими фінансовими установами України у відповідному класі опору сховищ або сейфів. Якщо раніше у сейфі другого класу опору можна було зберігати готівку в обсязі не більше 1000 мінімальних заробітних плат, то відтепер – 2000.

 

Клас опору згідно з ДСТУ EN 1143-1

Максимальні обсяги готівки та/або інших цінностей (у розмірі мінімальних заробітних плат)

II

2 000

III

4 000

IV

6 000

V

10 000

VI

20 000

VII

50 000

VIII

100 000

IX

150 000

X

200 000

XI

400 000

XII

600 000

XIII

понад 600 000

 

Нагадаємо, 29 вересня у НБУ пройшла зустріч представників регулятора та небанківських фінансових установ, що займаються обміном валюти. Сторони обговорили проблеми та перспективи розвитку ринку, а також - можливі дії в боротьбі з нелегальним валютним ринком. На спільну думку, основною причиною розвитку "чорного" ринку є існування 2%-го збору до Пенсійного фонду з валютно-обмінних операцій. Національний банк та учасники ринку сподіваються на якнайшвидшу відміну цього збору Верховною Радою України.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»