• Посилання скопійовано

Нацбанк посилив контроль платіжних систем

Національний банк України посилює оверсайт за діяльністю платіжних систем, їх учасників та операторів послуг платіжної інфраструктури

Нацбанк посилив контроль платіжних систем

Відповідну постанову від 13.02.2016 р. №11 “Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” прийняло Правління Національного банку України.

Постанова № 11, зокрема, запроваджує такі нові вимоги та зобов’язує платіжні системи:

  • здійснювати контроль за діяльністю своїх учасників в частині виконання ними правил цієї платіжної системи;
  • вести реєстр пунктів приймання та виплати готівки своїх учасників;
  • зберігати інформацію про кожну операцію з переказу коштів, здійснену у платіжній системі платіжною організацією платіжної системи, її учасниками та оператором послуг платіжної інфраструктури;
  • реєструвати звернення користувачів з питань діяльності платіжної системи та переказу коштів;
  • доводити до відома своїх учасників інформацію від Національного банку, що стосується надання послуг учасниками та операторами послуг платіжної інфраструктури;
  • надавати своїм учасникам, розрахунковому банку, оператору послуг платіжної інфраструктури інформацію, необхідну для забезпечення безперервності діяльності платіжної системи та управління ризиками у ній (зокрема про порядок повідомлення; взаємодії та комунікацій, у разі виникнення надзвичайної ситуації, а також дій щодо виконання/надання критичних операцій/послуг, у разі відмови телекомунікаційних мереж та/або окремих складових програмно-технічного забезпечення).

Цією постановою також розширено підстави для застосування Національним банком України до об’єктів оверсайта адекватних заходів впливу. Наприклад, Національний банк зможе застосувати заходи впливу у зв'язку із застосуванням іноземних санкцій протягом строку їх дії, починаючи з дня офіційного опублікування (оприлюднення) інформації про застосування таких.

Крім того, регулятор отримав більші можливості щодо проведення планових і позапланових перевірок об’єктів оверсайта:

- Національний банк України зможе проводити позапланові перевірки, щоб упевнитися у вжитті об’єктом перевірки заходів з метою усунення виявлених раніше порушень законодавства України, за які регулятором були застосовані до нього заходи впливу;

-під час проведення перевірки має забезпечуватися можливість безпосереднього доступу до інформації, яка розміщена в автоматизованих системах обліку об’єкта перевірки.

Національний банк України продовжуватиме здійснювати оцінювання платіжних систем як під час виходу на ринок, так і після набуття ними статусу значущих платіжних систем з урахуванням нових вимог, встановлених у Постанові № 11.

Постанова № 11 набирає чинності з 17 лютого 2017 року.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” оверсайт платіжних систем – це діяльність Національного банку України з метою забезпечення безперервного, надійного та ефективного функціонування платіжних систем, яка включає:

  • моніторинг платіжних систем;
  • оцінювання їх на відповідність вимогам законодавства України та міжнародним стандартам оверсайту платіжних систем;
  • у разі необхідності надання вказівок та рекомендацій щодо удосконалення діяльності відповідних систем та застосування заходів впливу.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»