• Посилання скопійовано

Мінфін пропонує оподатковувати доходи з депозитів понад 100 тис. грн

Якщо загальна сума вкладів не перевищує 100 тис. грн в одній фінансовій установі на кінець звітного податкового місяця, то оподаткування процентів, нарахованих вкладнику в цій установі, не передбачається

Мінфін пропонує оподатковувати доходи з депозитів понад 100 тис. грн

Сьогодні у засобах масової інформації активно обговорюється питання введення Урядом оподаткування депозитів населення. Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на останньому засіданні Уряду запропонував обкладати податком доходи з депозитів, обсяг яких перевищує 50 тис. грн для стимулювання громадян вносити кошти на депозити та вирішення питання соціальної справедливості.

Мінфін наголошує, що Уряд не запроваджує оподаткування депозитів, а тільки доходів від них.

Причому в контексті реалізації принципу соціальної справедливості, відповідно до пп. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Податкового кодексу України, який полягає в установленні податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків.

Так, зокрема, пропонується запровадити оподаткування податком на доходи фізичних осіб лише для 1,5% власників найбільших вкладів, розмір яких перевищує 100 тис. грн, на які припадає 70% усіх банківських заощаджень, тобто для найбагатшої частини населення.

Оподаткування вкладів до 100 тис. грн, які є наймасовішою категорією (98,5%), не передбачається. Так, якщо загальна сума вкладів не перевищує 100 тис. грн. в одній фінансовій установі на кінець звітного податкового місяця, то оподаткування процентів, нарахованих вкладнику в цій установі, не передбачається.

На користь запровадження оподаткування процентних доходів, отриманих резидентами, свідчить міжнародний досвід. Наприклад, у Литві та Японії – за ставкою 15%, у Польщі – за ставкою 19%, у Німеччині – за ставкою 25%,  у Швейцарії – за ставкою 35%, у Нідерландах – від 37% до 52%.

Тож, на думку Мінфіну, несправедливо продовжувати практику, коли заробітні плати у галузі освіти, охорони здоров’я, культури та сільського господарства оподатковуються на загальних підставах, а доходи, які отримують найбагатші вкладники, звільнені від оподаткування.

Так, зокрема, із середньої заробітної плати у галузі освіти, що за січень 2014 року за даними Держстату України складає 2 476 гривень, стягується податок у розмірі 358 гривень, у галузі охорони здоров’я – 327 грн з 2,27 тис. грн, у сфері культури 469 грн з 3,2 тис. грн, у сільському господарстві – 305 грн з 2,1 тис. гривень. У цей же час власники великих вкладів нічого не сплачують до бюджету.

Тому Уряд буде наполягати на тому, щоб процентні доходи на такі вклади оподатковувались.

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Фінанси і банки/Власні фінанси

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Власні фінанси»