• Посилання скопійовано

Розраховуємо відпускні, якщо перший робочий день не є першим календарним днем місяця

Мінсоцполітики роз'яснило, що в такому випадку цей місяць слід включати до розрахункового періоду, оскiльки працiвником вiдпрацьовано всi робочi днi цього мiсяця

Розраховуємо відпускні, якщо перший робочий день не є першим календарним днем місяця

 Чи включається в розрахунковий перiод для обчислення середньої зарплати мiсяць прийняття на роботу, якщо працiвник приступив до роботи 5 травня (перший робочий день у мiсяцi згiдно з графiком пiдприємства, однак не перше число мiсяця)?

Консультує Мінсоцполітики: Обчислення середньої заробiтної плати для оплати часу вiдпусток або для виплати компенсацiї за невикористанi вiдпустки проводиться з урахуванням п. 2 Порядку № 100, виходячи з виплат за останнi 12 календарних мiсяцiв роботи, що передують мiсяцю надання вiдпустки або виплати компенсацiї за невикористанi вiдпустки.

Якщо працiвниками вiдпрацьовано менш як 12 календарних мiсяцiв, то обчислення середньої заробiтної плати провадиться виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа мiсяця пiсля оформлення до першого числа мiсяця, в якому надається вiдпустка або виплачується компенсацiя за невикористанi вiдпустки.

При цьому слiд ураховувати, якщо п'яте число було першим робочим днем мiсяця, то цей мiсяць буде враховуватися як повний для обчислення середньої заробiтної плати для оплати часу вiдпусток або виплати компенсацiї за невикористанi вiдпустки, оскiльки працiвником вiдпрацьовано всi робочi днi цього мiсяця.

 

Нарахування виплат для оплати часу вiдпусток або компенсацiї за невикористанi вiдпустки провадиться вiдповiдно до п. 7 Порядку дiленням сумарного заробiтку за останнi перед наданням вiдпустки 12 мiсяцiв або за менший фактично вiдпрацьований перiод на вiдповiдну кiлькiсть календарних днiв року чи меншого вiдпрацьованого перiоду, зменшену на кiлькiсть святкових i неробочих днiв, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП). Одержаний результат множать на число календарних днiв вiдпустки.

Усі новини на тему >>>

Автор: Неля Синько

Джерело: Праця і зарплата

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»