• Посилання скопійовано

Які доплати мають враховуватися до зарплати при забезпеченні її мінімального розміру?

Закон про оплату праці встановлює перелік лише тих виплат, які нараховуються працівнику понад мінімальний розмір оплати праці. Таким чином, решта виплат мають враховуватися до мінімальної заробітної плати. Докладніше про це читайте в консультації від Держпраці

Які доплати мають враховуватися до зарплати при забезпеченні її мінімального розміру?

Держпраці у Кіровоградській області пояснює, що згідно зі ст. 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 3-1 Закону розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Частиною 2 ст. 3-1 Закону визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це – доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Отже, у випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у важких і шкідливих, та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць, виплата за використання дезінфікуючих засобів, за роботу у нічний час, підвищена оплата за роботу у надурочний час інші виплати, визначені в абз. 2 ст. 3-1 Закону, то вони мають виплачуватися понад розмір мінімальної заробітної плати.

Виплати, які не перелічені в ч. 2 ст. 3-1 Закону, мають враховуватися до мінімальної заробітної плати.

Тобто, доплати за: суміщення професій (посад) і виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, ненормований робочий день; надбавки за: класність, почесне звання, високі досягнення у праці, вислугу років; всі види премій крім перелічених в ч. 2 ст. 3-1 Закону; індексація тощо включаються до виплат, які мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру.

***

Читайте також: Мінімальна оплата праці в 2019 році: що слід пам’ятати роботодавцю (5 правил і 4 приклади)

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»