• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ рекомендує владі підвищити МЗП та прожитковий мінімум після війни

Комітет зі cоцполітики рекомендував Уряду сприяти підвищенню сукупного доходу громадян до рівня фактичного розміру прожиткового мінімуму

Комітет ВРУ рекомендує владі підвищити МЗП та прожитковий мінімум після війни

15 лютого 2023 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого було схвалено Рекомендації учасників слухань у Комітеті на тему «Вплив розмірів прожиткових мінімумів на стан соціального захисту громадян України, особливо пенсіонерів, осіб з інвалідністю в Україні та дітей до 18 років».

У Комітеті зазначили, що військова агресія росії проти України призвела не лише до трагедії втрат життів українців, масштабної руйнації виробничого потенціалу та соціальної інфраструктури, зростання державного боргу, але і спровокувала нові форми раптової бідності. Знизилися доходи та рівень життя громадян, основним показником яких є прожитковий мінімум - базовий соціальний стандарт для обґрунтування розміру мінімальної пенсії за віком, надання державної соціальної допомоги та регулювання оплати праці, а також інших доходів населення. Комітет вкотре наголошує, що проблема невідповідності затвердженого у Державному бюджеті України прожиткового мінімуму його реальній величині (відмінність становить у середньому 2,5 рази) потребує термінового розв'язання. 

Учасники слухань у Комітеті визнали, що підхід до розрахунку та застосування прожиткового мінімуму має бути змінено. Водночас, на їхню думку, до питання удосконалення визначення та застосування показника прожиткового мінімуму потрібно підходити комплексно, з огляду на фінансові можливості держави. 

«Обговоривши детально вплив розмірів прожиткових мінімумів на стан соціального захисту вразливих категорій населення нашої країни, особливо під час дії воєнного стану в Україні, учасники слухань напрацювали низку рекомендацій Уряду», – повідомив перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк. 

Зокрема, учасники слухань у Комітеті рекомендували Кабінету Міністрів України:

  • після припинення чи скасування воєнного стану з урахуванням наявних фінансових ресурсів державного бюджету й оцінювання обґрунтованості додаткової потреби у бюджетних коштах опрацювати питання підвищення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати на 2023 рік;
  • сприяти підвищенню сукупного доходу громадян з урахуванням всіх видів державної соціальної підтримки до рівня фактичного розміру прожиткового мінімуму;
  • удосконалити за участю сторін соціального діалогу та громадськості методологію визначення прожиткового мінімуму з огляду на міжнародні стандарти та міжнародний досвід;
  • з метою комплексного перегляду системи соціального захисту  населення та кодифікації законодавства у цій сфері, перезавантаження системи соціальної підтримки, що базуватиметься на принципах надання соціальних виплат і соціальних послуг з огляду на зміни у підходах щодо моделі фінансування соціальної сфери, розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проєкт Соціального кодексу.

Про хід виконання Рекомендацій (текст яких найближчим часом буде опубліковано за посиланням) Уряд має поінформувати Комітет до 01 червня 2023 року.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»