• Посилання скопійовано

50% українців не беруть на роботу через вік

Правозахисники заявляють, що в Україні існує дискримінація при працевлаштуванні за віковою ознакою. Про це повідали соціальний психолог Віктор Пушкар та експерт Харківського інституту соціальних досліджень Марія Колоколова

"В Україні дуже поширена дискримінація за віком, над подоланням якої теоретично мали б працювати державні та громадські організації. Але інформації про таку роботу у нас немає", - сказав Пушкар. За його словами, згідно з соціологічним опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, 49,9% респондентів вважають, що в Україні існують прояви дискримінації, і майже половина з таких респондентів назвали саме обмеження прав громадян за віковою ознакою.
"Практика відмови в прийомі на посаду дуже молодим позбавляє їх можливості навчитись працювати. Достатньо "старим", тобто людям після 50, 40 або навіть 30 років відмовляють у прийомі на роботу, бо тими, хто має досвід роботи, важче керувати маніпулятивними методами, нав'язувати безглузді прояви корпоративної лояльності", - додав Пушкар.
У свою чергу Колоколова зазначила, що в Україні близько третини безробітних становлять люди у віці від 40 до 59 років. "Представники саме цієї вікової категорії мають найбільший життєвий і професійний досвід, але з певних причин часто опиняються "за бортом" ринку праці. Людям, старшим 45 років, дуже складно працевлаштуватися, тим більше офіційно, тому часто їм доводиться погоджуватися на низькооплачувану роботу, не маючи ніяких трудових договорів, пільг, соціальних пакетів, оплачуваних відпусток", - повідомила вона. За її словами, згідно з даними дослідження, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень, вікові обмеження містяться в 15% газетних оголошень і в 58% інтернет-оголошень.
"Також дослідження показало, що людям у віці від 23 до 39 років найлегше знайти бажану роботу. Разом з тим лише 9,7% з тих, хто стикався у своєму професійному житті з проявами вікової дискримінації, намагалися боротися за свої права. Решта - 90,3% не робили нічого", - повідомила Колоколова.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»