• Посилання скопійовано

Коли відкликання працівників із щорічної відпустки правомірне

Мінсоцполітики розглянуло питання щодо порядку відкликання працівників із щорічної відпустки

Коли відкликання працівників із щорічної відпустки правомірне

Мінсоцполітики у листі від 19.04.2017 р. № 8285/0/2-17/28 наголошує, що відкликання працівника із щорічної відпустки відповідно до допускається за його згодою лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини першої ст. 12 Закону №504 та в інших випадках, передбачених законодавством.

При відкликанні із щорічної відпустки посадової особи місцевого самоврядування доцільно керуватись статтею 60 Закону №889-VIII та Порядком відкликання державного службовця із щорічної відпустки, затвердженим постановою КМУ від 25.03.2016 р. №230.

Згідно з нормами статті 12 Закону №504 та статті 60 Закону №889 відкликання працівника із щорічної відпустки допускається лише у випадку настання надзвичайних обставин, а державного службовця - для виконання невідкладних завдань, про які не було і не могло бути відомо під час надання щорічної відпустки, за умови неможливості виконання таких завдань іншою уповноваженою на це особою.

Відкликання із щорічної відпустки з інших підстав не допускається.

 

Від редакції: Умови відкликання з відпустки 

Відкликання працівника з відпустки є правомірним лише за дотримання одночасно таких умов:

1) виняткова необхідність: відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи та в інших випадках, передбачених законодавством*;

2) працівнику має бути надано неперервну частину відпустки, яка не може становити менше ніж 14 календарних днів за кожен робочий рік;

3) згода працівника.

 

* Наприклад, відкликання за рішенням керівника державного органу встановлено законодавством для державних службовців.

Більше про відкликання з відпустки та її перенесення ми розповідали в аналітичній статті тут (для передплатників).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»