• Посилання скопійовано

Лікарняні та декретні з мінімальної зарплати: позиція Фонду соцстраху

Фахівці ФСС у новому листі в черговий раз обґрунтували свою позицію щодо нарахування декретних у розмірі не менше мінімальної зарплати за місяць, а також розповіли, коли суперечки з Мінсоцполітики з цього приводу будуть вирішені

Лікарняні та декретні з мінімальної зарплати:  позиція Фонду соцстраху

Коментар до листа ФСС від 01.09.2017 р. № 5.1-27-241

Позиція Фонду соцстраху

У Фонді соцстраху, ґрунтуючись на  частині першій ст. 26 та частині другій ст. 33 Закону №1105, зазначили, що за нормами Закону №1105 та Порядку №1266 здійснюється лише обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах. Цим порядком не передбачена реалізація норм частини другої статті 26 Закону №1105.

Своєю чергою, статтею 26 Закону №1105 не визначено спеціального механізму обчислення суми доплати до розміру мінімальної зарплати, якщо нарахована сума допомоги у розрахунку на місяць є меншою за розмір мінімальної зарплати.

Законом №1105 визначено, що зазначена допомога обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів. Крім того, положеннями Порядку передбачено уніфікований механізм обчислення середньої заробітної плати та розрахунку суми допомоги по вагітності та пологах.

Тож, на думку ФСС, чинним законодавством не передбачено поділу страхового випадку на окремі періоди тривалістю в календарний місяць та іншого механізму розрахунку, ніж визначеного Порядком № 1266.

 

Діяти за рекомендаціями Мінсоцоплітики небезпечно

На підставі вищенаведеного, на думку фахівців ФСС, розрахунок за  рекомендаціями Мінсоцполітики призведе до необґрунтованих витрат коштів Фонду при здійсненні доплат до розміру МЗП. Про рекомендації Мінсоцполітики ми писали тут та тут.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Але фахівці не вказали, як саме це вплине на роботодавця.

Від себе додамо, що відповідно до ст. 9 Закону №1105 право здійснювати контроль за використанням коштів  Фонду та накладати штрафні санкції  покладено саме на ФСС.

Наразі відповідно до частини 6 ст. 15 Закону №1105 за неправомірне витрачення сум страхових коштів роботодавці мають відшкодувати всю суму неправомірно витрачених коштів та до них буде застосовано  штраф у розмірі 50 % від такої суми.

Навели фахівці ФСС у листі й сам алгоритм, який за змістом не відрізняється від алгоритмів, які наводилися у попередніх їх листах. Наприклад тут, тут та тут.

Алгоритм від ФСС

Сума допомоги по вагітності та пологах розраховуватися за наступним алгоритмом:

1) Розраховується середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат.

2) Порівнюється фактична середньоденна заробітна плата із середньоденною заробітною платою, обчисленою з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої у місяці настання страхового випадку (3200 : 30,44).

3) У разі перевищення середньоденної заробітної плати, розрахованої із мінімальної зарплати, над фактичною середньоденною зарплатою, подальший розрахунок страхової виплати (допомоги по вагітності та пологах) здійснювати із середньоденної, обчисленої із мінімальної заробітної плати.

 

Коли вирішиться спірне питання

Виконавчою дирекцією Фонду були надані Мінсоцполітики пропозиції щодо включення до статті 26 Закону №1105 змін для врегулювання неоднозначного трактування норми частини другої статті 26 Закону №1105, які були враховані в законопроекті №6614. Докладніше про це законопроект тут.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»