• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про зміни у працевлаштуванні іноземців в Україні

Мінсоцполітики розповіло, що при продовженні дозволу подання копії трудового договору обов'язкове, неповний робочий час для іноземців не заборонений, а також на яких роботодавців розповсюджуються вимоги щодо розміру зарплати для отримання дозволу

Мінсоцполітики про зміни у працевлаштуванні іноземців в Україні

Нагадаємо, що 27 вересня 2017 року набрав чинності Закон України від 23.05.2017 р. № 2058-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій». Докладно про запроваджені ним новації ми розповідали в аналітиці>>

З огляду на це, Мінсоцполітики у листі від 18.09.2017 р. №2413/0/101-17 надало роз'яснення щодо застосування частини третьої ст. 42-1 Закону  «Про зайнятість населення», а саме:

 

1)  Вимоги щодо розміру зарплати для отримання дозволу розповсюджуються на роботодавців:

  • які отримують дозвіл на застосування праці іноземця вперше,
  • або після розірвання попереднього трудового договору (контракту) та укладання нового трудового договору (контракту) відповідно до отриманого дозволу,
  • у разі продовження дії дозволу на застосування праці іноземного працівника.

Норми частини третьої ст. 42-1 Закону чітко визначають обов’язок роботодавця щодо розміру заробітної плати іноземного найманого працівника у разі застосування його праці.

 

2)  Для продовження дії дозволу подаються також і документи, у яких відбулися зміни (пункт 3 частини третьої статті 42-2 Закону).

А отже, подання копії трудового договору (контракту) з відповідною оплатою праці іноземного працівника є обов’язкове.

 

3) Відповідно до статті 56 КЗпП за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в цих випадках проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Отже, як бачимо, неповний робочий час не заборонений для іноземців.

 

Проте у Мінсоцполітики зауважують, що їхні листи не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»