• Посилання скопійовано

Коли відображати в бухобліку перехідні відпускні?

В бухгалтерів часто виникають питання щодо відображення в бухобліку перехідних відпускних (коли відпустка припадає на два місяці). Маємо два щойно оприлюднених листи від Мінфіну, присвячені цій проблемі

Коли відображати в бухобліку перехідні відпускні?

Коментар до листів Мінфіну від 23.02.2018 р. № 35220-07-10/5151,

від 13.10.2017 р. № 35220-07-2/27938

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки). Але коли ці відпускні треба нарахувати? 

 

Як відображають перехідні відпускні в бухобліку державного сектору?

Облік розрахунків з працівниками, що перебувають і не перебувають у штаті суб'єкта державного сектору, за всіма видами заробітної плати, преміями, допомогою у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю ведеться на субрахунку 6511 "Розрахунки із заробітної плати". 

Мінфін нагадує, що відповідно до п. 3 розділу II НП(С)БО в державному секторі 132, виплати за невідпрацьований час визнаються зобов'язанням у тому періоді, у якому настає подія щодо виплати таких зобов'язань. 

Наприклад, якщо працівник йде у відпустку, приміром, 29.05.2018 р., а закінчується вона 12.06.2018 р., то виплатити відпускні слід у травні, за три дні до початку відпустки. І в бухобліку відобразити їх слід також у травні.

Отже, виходить, що нарахування роботодавцями-бюджетниками відпускних за кредитом субрахунку 6511 має відбуватися в тому місяці (скоріше, навіть, тією датою), коли вони виплачуються. Незалежно від періоду, за який вони виплачуються.  

Втім, навіть, бюджетне підприємство самостійно визначає облікову політику підприємства, затверджує правила документообігу і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку. Отже, за яким субрахунком будуть відображені такі відпускні, вирішуватиме сам бюджетник. 

 

Як відображають перехідні відпускні в бухобліку приватного сектору?

Щодо госпрозрахункових підприємств, то в них є варіанти на вибір, який треба зробити в обліковій політиці. Оскільки для них національними стандартами бухгалтерського обліку спеціальні правила не встановлені. 

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Можна діяти як бюджетникам та відобразити операцію в бухобліку з нарахування перехідних відпускних безпосередньо в тому місяці, коли працівник їх отримав. 

А можна піти іншим шляхом і поділити перехідні відпускні на дві частини, пропорційно кількості календарних днів відпустки в кожному з місяців, за які вона надається. 

Аргументи в цьому випадку такі. За ст. 8 Закону про бухоблік, питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника або уповноваженого органу  (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. 

Підприємство самостійно визначає за погодженням з власником або посадовою особою  відповідно до установчих документів облікову політику підприємства, затверджує правила документообігу і технологію облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку. 

Тож господарські операції, у тому числі за невідпрацьований час, відображаються небюджетниками в бухобліку відповідно до законодавства та затвердженої облікової політики. І якщо в законодавстві відповіді на певне питання немає, то госпрозрахункове підприємство має право визначитися з тим, коли відображати перехідні відпускні, у власній обліковій політиці. 

Також радимо прочитати матеріали: 

  • щодо нарахування резерву відпусток тут і тут;
  • про відображення відпускних в звіті з ЄСВ ось тут;
  • стосовно правил створення облікової політики на підприємстві тут.

Якщо створється резерв відпускних, записи бухобліку при нарахуванні відпусткних будуть такими Дт 471 Кт 661, а якщо резерв відпускних не створювали, то нарахування відпускних робимо такими записами:  Дт 23, 91, 92, 93, 94, 97 Кт 661.

***

Читайте також:

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»