• Посилання скопійовано

Як працівнику підтвердити свій страховий стаж для нарахування лікарняних? — роз'яснення від ФСС

Старою формою Положення № 10-1 не було визначено, довідка якої форми (ОК-5 чи ОК-7) видається для розрахунку на підприємстві розміру декретних та лікарняних. Тому підтвердженням страхового стажу є ці обидві форми

Як працівнику підтвердити свій страховий стаж для нарахування лікарняних? — роз'яснення від ФСС

Фахівці Фонду соцстрахування у листі від 15.05.2018 р. №2.4-15-1677 навели норми ст. 19 та 21 Закону №1105 та п. 2 розділу III Положення №10-1 (без врахування останніх змін). На їх підставі вони зауважили, що індивідуальні відомості про працівника з реєстру застрахованих осіб надаються роботодавцям (тільки за період роботи застрахованої особи в такого страхувальника) та/або працівникам (за весь період страхового стажу) на паперових носіях за формою ОК-5 або ОК-7. 

За старою редакцією Положення №10-1 не було визначено, довідка якої форми (ОК-5 чи ОК-7) видається ПФУ для розрахунку на підприємстві декретних та лікарняних. На підставі цього Фонд вказав, що не має різниці, яка з цих довідок буде підтвердженням страхового стажу.

Але фахівці Фонду зауважили, що довідка за формою ОК-7 містить відомості про суми заробітної плати, з якою сплачується ЄСВ (у межах максимальної величини). Тому для визначення періоду страхового стажу застраховані особи й одержують відомості за формою ОК-7.

 

Від редакції: 

З 12 червня діють нові форми цих довідок та Порядок ведення реєстру застрахованих осіб.

Тепер роботодавці мають право отримувати дані не лише про період роботи в них застрахованих осіб, а й відомості про страховий стаж цих застрахованих осіб, необхідних для призначення соціальних виплат. Цю інформацію можна отримати, як в паперовій, так й в електронній формі. 

Тому відправляти працівників за довідкою до ПФУ на підтвердження страхового стажу вже не потрібно! 

Але за необхідності, як й раніше, й сам працівник може отримати від ПФУ довідку (ОК-5 чи ОК-7) та надати її роботодавцю.

Про це та інші зміни щодо ведення реєстру застрахованих осіб ми розповідали тут>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»